Tort z kokosową kaszą manną i musem truskawkowym mam nadzieje że skradnie wasze podniebienia tak jak nam skradł :D Rewelacyjny krem przygotowany z kaszy manny wczesnej ugotowanej w mleku kokosowym z dodatkiem białej czekolady. Po zblendowaniu masy w ogóle nie czuć że jest to kasza manna. Dlatego proszę mi tu nie kręcić nosem że nie lubię kaszy manny, że to trauma z dzieciństwa ;D Masa jest gładka, kremowa, bardzo maślana i czuć w niej lekką nutkę kokosa. Dla przełamania smaku i dodania odrobiny kwaskowatości wykorzystałam mus truskawkowy. I to był dobry wybór :D Mniam, polecam.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 4,5 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
Krem z kaszy manny:
- 500 ml mleka kokosowego
- 7 łyżek kaszy manny
- 100 g białej czekolady
- 150 g mała temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
Mus truskawkowy:
- 500 g mrożonych truskawek
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 truskawkowe galaretki
Tortownica 24 cm
Biszkopt: Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj żółtka i olej. Delikatnie wmieszaj mąkę i sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor). Przestudź i oderwij pergamin.
Krem: 400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałego wsyp kasze mannę, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać (uważaj tylko żeby nie przypalić!). Zdejm z ognia i włóż połamaną czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia, przykryj i przestudź w temp. pokojowej. Następnie zblenduj kaszę mannę. Masa będzie gładka i kremowa. Rozetrzyj masło z cukrem, cały czas ucierając dodawaj po jednej łyżce kaszy manny. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na biszkopt, wyrównaj i włóż do lodówki.
Mus truskawkowy: Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i podgrzej mieszając. Włóż truskawki i gotuj aż zmiękną. Następnie zblenduj na puree. Wsyp galaretki i budynie mieszaj aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Przestudź. Gdy masa zacznie tężeć wylej ją na krem. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Kupiłaś mnie tym kremem :D A tort wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńKażda warstwa kusi niemiłosiernie :D Torcik jest niezwykle elegancki :)
OdpowiedzUsuńTen deser musiał smakować latem :) Boski!
OdpowiedzUsuńDobra, nie będę kręcić nosem :P Wierzę na słowo i porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńola wygląda to bosko! Ja robiłam z kaszy jaglanej z konfiturą truskawkową i goście zjedli szybciutko, tak smakowało. Teraz spróbuję z kaszą manną z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńWspaniały tort :) Bardzo lubię słodkości z kaszą manną.
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Jeszcze nigdy nie robiłam kremu z kaszy manny do tortu;) Muszę kiedyś go przygotować;D
OdpowiedzUsuńTo musi być poezja smaków! Kocham ciasta z manną ♥
OdpowiedzUsuńja dla odmiany zawsze bardzo lubiłam kaszę manną :) świetne ciacho :)
OdpowiedzUsuńistne arcydzielo! :)
OdpowiedzUsuńAle on niesamowicie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńZabieram Ci to cudo!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na tort. Ciekawa masa z kaszy i ten mus... pychota, która pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń