Świetne ciasto idealne do kawki, na przyjęcie urodzinowe czy święta. Łączy w sobie wiele smaków delikatny biszkopt, kwaskowaty krem budyniowy, delikatną śmietankę i na koniec odrobina czekolady. W cieście jest dużo warstw ale ciasto nie jest ciężkie ani zamulające. Jest lekkie, przyjemne i bardzo smaczne.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 4,5 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
Krem cytrynowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 3 cytryny
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła temp. pokojowa
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- około 150 g herbatników
- puszka ananasów
Foremka: 36x24 cm, wyłożona pergaminem
Biszkopt: Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj żółtka i olej. Delikatnie wmieszaj mąkę i sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor). Przestudź, oderwij pergamin i przewróć na druga stronę.
Krem cytrynowy: (budyń można przygotować dzień wcześniej) Wyciśnij sok z cytryny i uzupełnij wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Do garnuszka wlej 125 ml wody, wsyp budynie, dodaj żółtka i mąki. Porządnie wymieszaj i wlej do gotującego się soku. Ugotuj budyń. Przykryj i przestudź do temp. pokojowej. Dobrze jest jak budyń i masło mają zbliżoną temp. w przeciwnym razie masa może się zważyć. Po przestudzeniu rozetrzyj masło i dodawaj po jednej łyżce budyniu (ja zawsze na koniec miksuje kremy budyniowe przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Przez co są gładsze). Krem budyniowy wyłóż na wcześniej przygotowany biszkopt. A na kremie ułóż drobno pokrojonego ananasa.
Masa śmietankowa: Żelatynę zalej małą ilością wody i odstaw do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzej i rozpuść. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier i lekko przestudzoną żelatynę. Zmiksuj jeszcze raz i wyłóż na masę cytrynową. Na wierzchu ułóż herbatniki.
Polewa: do małej miski włóż połamaną czekoladę, sól, cukier i mleko. Rozpuść w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu polej równomiernie herbatniki. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.
Źródło: książka ''100 nowych ciast siostry Anastazji''
Obłędne ciasto!
OdpowiedzUsuńOjoj porywam przepis. Cudne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCytrynowiec to jedyny deser, w którym tolerujemy cytrusy :P
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje to Twoje cudo bo wygląda jak z bajki :)
Śliczne ciasto, wygląda na bardzo lekkie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńPięknie podany! :)
OdpowiedzUsuńNie lubię cytrynowego smaku, ale ten tutaj kawałek ciacha mnie woła :D
OdpowiedzUsuńjakże on się cudownie prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńmm.. zjadłabym kawałeczek ;)
Śliczne zdjęcia! Ciasto prezentuje się wyśmienicie. Porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak lekko i delikatnie! Oj zjadłabym takiego ciasta z wielką chęcią :)))
OdpowiedzUsuńŚwietny cytrynowiec, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuń