Przejdź do głównej zawartości

Fritelle di riso - pączki ryżowe




           Fritelle di riso - włoskie pączki ryżowe przygotowywane są 19 marca  na obchody Św.Józefa. Ja, nie czekam do marca i zapraszam was na nie dzisiaj :D Ryż jest długo gotowany dzięki czemu jest kremowy a pączki delikatne i puszyste. Łatwe i bardzo proste w przygotowaniu :D




Składniki:
  • 1L mleka 
  • 150 g ryżu originario*
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • skórka z cytryny 
  • 2 łyżki rumu albo wódki 
  • 10 łyżek mąki 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia 

           Dzień wcześniej: ryż zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz temp. i delikatnie gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką. Przykryj folią i odstaw do przestudzenia. Następnie włóż do lodówki.
            Do ryżu dodaj żółtka, cukier, skórkę, rum i mąkę. Wymieszaj a następnie połącz z białkami ubitymi na sztywno. Rozgrzej ojej (zrób test z chlebem), nałóż porcję ciasta na łyżkę a drugą delikatnie zsuń do oleju. Smaż około 5 minut na ładny złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.






 * Ryż originario jest bardzo popularny we włoskiej kuchni. Bez problemu możemy go kupić w polskich sklepach np. Alma, Piotr i Paweł itp. Cena za 1 kg to 12 zł. Jeśli nie możesz go znaleźć to zastąp go ryżem do suchsi.



Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis. Z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia obłędne! Pomysł ciekawy, zapisuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne :) Skosztowałabym z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetny pomysł, ciekawe jak smakują ale obstawiam że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo interesują ce pączki :D Zjadłybyśmy je zamiast tych naszych tradycyjnych ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę jakie światowe wypieki u Ciebie! O takich pączusiach nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow wyglądają smakowicie o takich jeszcze nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mają ciekawy wygląd, myślałam, że to kalafiorki w cieście ;) Ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też jestem bardzo ciekawa tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają intrygująco. Chętnie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają na mega delikatne a takie ryżowe to fajna alternatywa do klasycznych :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ciekawe te pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne te niebieskie kubeczki i talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz