Fritelle di riso - włoskie pączki ryżowe przygotowywane są 19 marca na obchody Św.Józefa. Ja, nie czekam do marca i zapraszam was na nie dzisiaj :D Ryż jest długo gotowany dzięki czemu jest kremowy a pączki delikatne i puszyste. Łatwe i bardzo proste w przygotowaniu :D
Składniki:
- 1L mleka
- 150 g ryżu originario*
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- skórka z cytryny
- 2 łyżki rumu albo wódki
- 10 łyżek mąki
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Dzień wcześniej: ryż zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz temp. i delikatnie gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką. Przykryj folią i odstaw do przestudzenia. Następnie włóż do lodówki.
Do ryżu dodaj żółtka, cukier, skórkę, rum i mąkę. Wymieszaj a następnie połącz z białkami ubitymi na sztywno. Rozgrzej ojej (zrób test z chlebem), nałóż porcję ciasta na łyżkę a drugą delikatnie zsuń do oleju. Smaż około 5 minut na ładny złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.
* Ryż originario jest bardzo popularny we włoskiej kuchni. Bez problemu możemy go kupić w polskich sklepach np. Alma, Piotr i Paweł itp. Cena za 1 kg to 12 zł. Jeśli nie możesz go znaleźć to zastąp go ryżem do suchsi.
Bardzo ciekawy przepis. Z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZdjęcia obłędne! Pomysł ciekawy, zapisuje!:)
OdpowiedzUsuńdziękuje :D
UsuńFajne :) Skosztowałabym z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł, ciekawe jak smakują ale obstawiam że są pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo interesują ce pączki :D Zjadłybyśmy je zamiast tych naszych tradycyjnych ;P
OdpowiedzUsuńNo proszę jakie światowe wypieki u Ciebie! O takich pączusiach nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńWow wyglądają smakowicie o takich jeszcze nie słyszałam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńAle mają ciekawy wygląd, myślałam, że to kalafiorki w cieście ;) Ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńJa też jestem bardzo ciekawa tego smaku.
OdpowiedzUsuńWyglądają intrygująco. Chętnie zrobię :D
OdpowiedzUsuńWyglądają na mega delikatne a takie ryżowe to fajna alternatywa do klasycznych :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe te pączki :)
OdpowiedzUsuńPiękne te niebieskie kubeczki i talerzyk :)
OdpowiedzUsuń