Co ja mogę powiedzieć pychotka! Rolada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Myślę, że większość z was pieczenie biszkoptu ma już zaliczone i wiecie jakie to proste. Największą trudność napotkamy przy przewrotce biszkoptu jest gorący i należy uważać żeby się nie poparzyć. Nadzienie klasyczne takie chciałam nie chciałam żeby ciasto było skomplikowane tylko takie na szybko. Do niedzielnej kawki albo gdy goście maja wpaść na kawę a nie chcemy podawać kupnego a chcemy ich zaskoczyć pysznym ciastem. Co do smaku ciasto jest mięciutkie (jak to w biszkopcie) maliny są lekko kwaskowate co świetnie komponuje się ze słodkim, śmietankowym smakiem kremu.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki oleju
- 8 łyżek mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 400 g malin
- 1,5 łyżki kaszy manny albo drobno zmielonej bułki tartej
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- cukier puder do oprószenia pergaminu i rolady
Foremka: 39x35 cm
Foremkę wyłóż pergaminem do pieczenia wsyp maliny i posyp kaszą manną. Bardzo delikatnie obtocz maliny w kaszce (ma się do nich przykleić). Owoce rozłóż równomiernie na całej blaszce. Odstaw.
Ubij białka na sztywno, porcjami wsypuj cukier i ubijaj aż się rozpuści. Cały czas ubijając cienkim strumykiem wlej olej i dodawaj po jednym żółtku. Gdy całość się połączy zmniejsz obroty i wsypuj pomału mąkę na koniec dodaj sodę (miksujemy tylko do połączenia się składników). Ciasto wylej na maliny, równomiernie rozprowadź i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
Oderwij kawałek pergaminu oprósz go porządnie cukrem pudrem, połóż upieczony biszkopt i delikatnie zdejm pergamin, który użyłeś do pieczenia. Zrób to tak żeby góra ciasta leżała na cukrze. Zwiń i odstaw do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszaj i równomiernie rozprowadź na rozwiniętym cieście. Zwiń i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńRolada to dla mnie wyzwanie, a Tobie cudownie wyszła :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować bosko!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie wykonałyśmy rolady! Twoja wygląda tak lekko i pysznie :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z malinami w cieście:)) Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńCudowna :-) uwierzysz, że nigdy nie robiłam rolady :-)
OdpowiedzUsuńRolada cudnie wygląda i na pewno z dodatkiem malin smakuje wspaniale :) Do niedzielnej popołudniowej kawki idealna!
OdpowiedzUsuńFanką rolad nie jestem, ale na tą mogę patrzeć godzinami ;)
OdpowiedzUsuńZabieram kawałek!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńCudownie Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńPiękna! Ja lubię jeszcze wersję bezową tej rolady :D
OdpowiedzUsuńświetnie wmieszłaś maliny w ciasto:)
OdpowiedzUsuńChyba zaliczam się do tych ofiar losu którym pieczenie biszkoptu wychodzi raczej słabo ;D no nic, zostaje mi nacieszyć oczy pięknym zdjęciem ;)
OdpowiedzUsuńwspaniała :) kusi kusi
OdpowiedzUsuńŚwietna rolada, z malinami to pychotka :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta rolada! :) A jak ja dawno takiej nie jadłam...
OdpowiedzUsuń