Jeśli lubicie kaszę jaglaną to na pewno przypadnie wam do gustu to ciasto. Takie połączenie jaglanki z kremowym budyniem i słodkimi brzoskwiniami. Bardzo ciekawe i oryginalne w smaku. Na pewno warto jest się pokusić :D
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego
- 1 budyń śmietankowy
- 400 ml mleka
- 270 g dżemu brzoskwiniowego
- 8 dojrzałych brzoskwiń
·
Tortownica 24 cm
Kaszę jaglaną porządnie opłucz, zalej 2 szklankami wody
dodaj sól i gotuj 20 minut. Po przestudzeniu dodaj cukier i jajka. Wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na dno foremki i podpiecz 15
minut w 160*C.
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i lekko przestudź. Na podpieczony spód wyłóż 220g dżemu, potem równomiernie rozprowadź
budyń a na końcu ułóż obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Piecz 40
minut. Po przestudzeniu posmaruj wierzch ciasta pozostałym dżemem wymieszanym
z odrobiną wody.
Przepis został opracowany do letniego wydania Food Culture
cudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho. Wygląda pysznie no i ma moją ukochaną kaszę jaglaną :-)
OdpowiedzUsuńJaglana to ostatnio moja ulubiona kasza, skusiłabym się na kawałek albo dwa! :P
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się to ciasto. Nie skończyłabym na jednym kawałku!;)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Kasza jaglana działa cuda ;)
OdpowiedzUsuńJaglankę wielbimy pod każdą postacią i już kiedyś robiłyśmy szarlotkę na podobnym spodzie :) Budyń i brzoskwinie też świetnie pasują :D
OdpowiedzUsuńSpód bardzo mi się podoba, musi ciekawie smakować. No i te brzoskwinie tak kuszą:))
OdpowiedzUsuńOoo jaki fajny pomysł z tą jaglaną! Pięknie wygląda ciacho, wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńOoo tak, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Oj zjadłabym kawałek takiego ciasta nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Na pewno zrobię bo wygląda świetnie a smakuje pewnie rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWygląda świetne, pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńWypieki na jaglanej są genialne! I te ujecia! Porywam całą blaszkę!
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Podoba mi się Twój przepis. Spód ciasta z kaszy jaglanej? Świetny pomysł. Chętnie wypróbuję, bo kusisz tym ciastem :)
OdpowiedzUsuńBudyn i brzoskwinie.... mmmmm.... pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane brzoskwinie i to w tak doborowym towarzystwie...
OdpowiedzUsuń