Przejdź do głównej zawartości

Ciasto borówkowo-kokosowe





      Słodko-kwaśne borówki zanurzone w galaretce fantastycznie skomponowały się z kremem kokosowym. Ciasto jest delikatne, lekkie i niezamulające. Przepis pochodzi z najnowszego, letniego wydania Food Culture.


Biszkopty:  

  • 6 jajek 
  • 2 łyżki oleju 
  • 8 łyżek mąki 
  • 6 łyżek wiórków kokosowych 
  • 6 łyżek drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka sody 
 Nadzienie:
  • 2 galaretki o smaku leśnych owoców
  • 250g borówek 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 300 g serka homogenizowanego 
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych  + do dekoracji  
  • 100 g białej czekolady  
  •  4 łyżeczki żelatyny
   
      
Foremka  36x24 cm

         Ubij 3 białka na sztywno, dodaj 3 łyżki cukru i ubijaj aż się rozpuści. Następnie dodaj żółtka i 1 łyżkę oleju. Na sam koniec delikatnie mieszając wsyp 4 łyżki mąki, 3 łyżki  wiórków kokosowych i ½ łyżeczki sody. Ciasto przelej do foremki i piecz 10-12 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu przewróć ciasto na drugą stronę. Tak samo wykonaj drugi biszkopt.
        Galaretkę rozpuść w 750 ml gorącej wody i odstaw do częściowego stężenia.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wmieszaj serek, wiórki i czekoladę startą na drobnych oczkach. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę.
        Na biszkopcie ułóż borówki, zalej galaretką i przykryj drugim biszkoptem. Chwilę poczekaj aż  galaretka stężeje. Rozsmaruj krem i posyp wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce do 3 dni.




  

Komentarze

  1. Pysznie wygląda. Zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Borówka i kokos to bardzo smaczne, sprawdzone połączenie. Ciasto po prostu musi smakować znakomicie!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Borówki i kokos? To nie może być złe! Uwielbiam kokos w połączeniu z borówkami/jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale boskie połączenie, mniam :) i zdjęcie takie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten delikatny krem na wierzchu mnie zauroczył :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda :D Każda warstwa na pewno smakuje wyśmienicie osobno a co dopiero razem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam! wspaniałe ciasto w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo przyzwoita propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia i mega smaczne ciasto. Połączenie borówek i kokosu - idealne :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, fantastyczne ciasto! :)
    Z pewnością smakuje cudownie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna kostka, wygląda wspaniale! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz