Słodko-kwaśne borówki zanurzone w galaretce fantastycznie skomponowały się z kremem kokosowym. Ciasto jest delikatne, lekkie i niezamulające. Przepis pochodzi z najnowszego, letniego wydania Food Culture.
Biszkopty:
- 6 jajek
- 2 łyżki oleju
- 8 łyżek mąki
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 6 łyżek drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 galaretki o smaku leśnych owoców
- 250g borówek
- 200 ml śmietany kremówki
- 300 g serka homogenizowanego
- 4 czubate łyżki wiórków kokosowych + do dekoracji
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżeczki żelatyny
Foremka 36x24 cm
Ubij 3 białka na sztywno, dodaj 3 łyżki cukru i
ubijaj aż się rozpuści. Następnie dodaj żółtka i 1 łyżkę oleju. Na sam
koniec delikatnie mieszając wsyp 4 łyżki mąki, 3 łyżki wiórków kokosowych i ½ łyżeczki sody. Ciasto
przelej do foremki i piecz 10-12 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu przewróć ciasto na drugą stronę. Tak samo wykonaj drugi biszkopt.
Galaretkę rozpuść w 750 ml gorącej wody i odstaw do
częściowego stężenia.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wmieszaj serek, wiórki
i czekoladę startą na drobnych oczkach. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną
żelatynę.
Na biszkopcie ułóż borówki, zalej galaretką i
przykryj drugim biszkoptem. Chwilę poczekaj aż galaretka stężeje. Rozsmaruj krem i posyp wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Pysznie wygląda. Zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńBorówka i kokos to bardzo smaczne, sprawdzone połączenie. Ciasto po prostu musi smakować znakomicie!;)
OdpowiedzUsuńOMG jakie apetyczne ciasto!!!
OdpowiedzUsuńBorówki i kokos? To nie może być złe! Uwielbiam kokos w połączeniu z borówkami/jagodami :)
OdpowiedzUsuńPerfekcja na talerzu :)
OdpowiedzUsuńAle boskie połączenie, mniam :) i zdjęcie takie piękne :)
OdpowiedzUsuńTen delikatny krem na wierzchu mnie zauroczył :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :D Każda warstwa na pewno smakuje wyśmienicie osobno a co dopiero razem :)
OdpowiedzUsuńwitam! wspaniałe ciasto w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?
OdpowiedzUsuńJak najmniej około 30-40 ml.
Usuńbardzo przyzwoita propozycja!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i mega smaczne ciasto. Połączenie borówek i kokosu - idealne :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńPo prostu pycha! ;)
OdpowiedzUsuńWow, fantastyczne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakuje cudownie! *.*
Pyszna kostka, wygląda wspaniale! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń