Przejdź do głównej zawartości

Galette z jabłkami




      Kruche, delikatne ciasto z dodatkiem serka homo. Wypełnione pachnącymi lekko kwaskowatymi jabłuszkami. Pyszności!



Składniki: 
  • 350 g mąki krupczatki 
  • 120 g cukru pudru 
  • 110 g zimnego masła 
  • 3 żółtka 
  • 100 g serka homogenizowanego 
Dodatkowo:
  • 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki) 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • białko + łyżka mleka 
  • 2 łyżki cukru gruba rafineria (może być też zwykły) 

        Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.Ciasto powinno być sprężyste, nie powinno się przyklejać do rąk ani się kruszyć. Jeśli się kruszy dodaj odrobinę serka jeśli się lepi podsyp mąką. Zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut.
        Jabłka umyj, odetnij końce i pokrój w cieniutkie plasterki. Moje jabłka były z działki dlatego ich nie obierałam, większe pestki i twarde środki usuń. Jabłka posyp cukrem pudrem i na chwilę odstaw na bok.
       Natłuść kawałek pergaminu, połóż ciasto i rozwałkuj je na kształt koła o grubości mniej więcej 3 mm. Od brzegu pozostaw 3 cm margines a na środku ułóż plasterki jabłek. Margines ciasta który pozostawiłeś delikatnie podnieś i połóż na jabłkach. Brzegi posmaruj białkiem rozkłóconym z mlekiem. Posyp cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz około 30-35 minut aż brzegi się zarumienią.





Komentarze

  1. Uwielbiam tartę w tej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda! Prosty i efektowny sposób na krojenie jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo! Te plasterki jabłek wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam tarty w tym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja już biegnę na kawałek :-) uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto prezentuje się cudownie, jabłuszka dodają mu uroku;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za wygląd! Zjadłabym całe takie ciacho sama! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tymi jabłkami to tak jesiennie wygląda. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Te "pofalbankowane" jabłka wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam galette, jest pyszne! ;) Jabłuszka wyglądają pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyglądają te jabłuszka. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciacho prezentuje się obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł z wykorzystaniem serka, musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastycznie ci się przypiekło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz