Kruche, delikatne ciasto z dodatkiem serka homo. Wypełnione pachnącymi lekko kwaskowatymi jabłuszkami. Pyszności!
Składniki:
- 350 g mąki krupczatki
- 120 g cukru pudru
- 110 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g serka homogenizowanego
- 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki)
- 2 łyżki cukru pudru
- białko + łyżka mleka
- 2 łyżki cukru gruba rafineria (może być też zwykły)
Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.Ciasto powinno być sprężyste, nie powinno się przyklejać do rąk ani się kruszyć. Jeśli się kruszy dodaj odrobinę serka jeśli się lepi podsyp mąką. Zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut.
Jabłka umyj, odetnij końce i pokrój w cieniutkie plasterki. Moje jabłka były z działki dlatego ich nie obierałam, większe pestki i twarde środki usuń. Jabłka posyp cukrem pudrem i na chwilę odstaw na bok.
Natłuść kawałek pergaminu, połóż ciasto i rozwałkuj je na kształt koła o grubości mniej więcej 3 mm. Od brzegu pozostaw 3 cm margines a na środku ułóż plasterki jabłek. Margines ciasta który pozostawiłeś delikatnie podnieś i połóż na jabłkach. Brzegi posmaruj białkiem rozkłóconym z mlekiem. Posyp cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz około 30-35 minut aż brzegi się zarumienią.
Uwielbiam tartę w tej postaci <3
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! Prosty i efektowny sposób na krojenie jabłek :)
OdpowiedzUsuńCudo! Te plasterki jabłek wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam tarty w tym stylu :)
OdpowiedzUsuńTo ja już biegnę na kawałek :-) uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się cudownie, jabłuszka dodają mu uroku;)
OdpowiedzUsuńCo za wygląd! Zjadłabym całe takie ciacho sama! Pycha :)
OdpowiedzUsuńZ tymi jabłkami to tak jesiennie wygląda. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńTe "pofalbankowane" jabłka wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńJadłam galette, jest pyszne! ;) Jabłuszka wyglądają pięknie! :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te jabłuszka. ;-)
OdpowiedzUsuńTo ciacho prezentuje się obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z wykorzystaniem serka, musiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie ci się przypiekło :)
OdpowiedzUsuń