Połączenie kruchego ciasta z kawą, brzoskwiniami i podchmielonymi ciasteczkami amaretti było i jest strzałem w 10! :D Mniami
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 300 g mąki
- 180 g mielonego cukru trzcinowego
- 100 g bułki tartej
- 60 g jogurtu greckiego albo śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 5 brzoskwiń
- 80 g ciasteczek amaretti
- około 80 ml likieru amaretti
Tortownica 24 cm
Na stolnicę wysyp mąkę, bułkę, kakao, cukier, kawę i
sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj całość palcami. Dołóż
jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto powinno mieć
konsystencję mokrego piasku tak jak na kruszonkę. ¾ ciasta wyłóż na dno
foremki i delikatnie dociśnij. Na cieście ułóż obrane i pokrojone
brzoskwinie. Ciasteczka zamocz w likierze i ułóż na brzoskwiniach. Na wierzchu posyp resztą ciasta.
Piecz 35 minut w 180*C.
Przepis opracowany do letniego wydania Food Culture
Przepis opracowany do letniego wydania Food Culture
Nasza młodsza siostra uwielbia te ciasteczka więc ciacho byłoby dla niej strzałem w 10! :D
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda genialnie, poproszę kawałeczek, hehe :D
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJaki dziwaczny kształt! Ale na pewno było pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMam brzoskwinie i niedojedzoną paczkę amaretti, chyba się zainspiruję:)
OdpowiedzUsuńWow, ale to bosko wygląda! :D
OdpowiedzUsuńPyszne..., mniam, ale bym takie jadła i jadła :)
OdpowiedzUsuńPyszne musi być to ciasto. Super połączenie mniam ....
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie, wszystko co uwielbiam. Zapisuję sobie przepis, na 100% go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńZachwycił mnie wygląd tego ciasta! :) a smak musi być bardzo ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek! Ja wczoraj też piekłam ciasto z brzoskwiniami, wyszło cudowne;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń