Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z brzoskwiniami i nutką amaretto






    Połączenie kruchego ciasta z kawą, brzoskwiniami i podchmielonymi ciasteczkami amaretti było i jest strzałem w 10! :D  Mniami




Składniki:

  • 200 g zimnego masła 
  • 300 g mąki 
  • 180 g mielonego cukru trzcinowego 
  • 100 g bułki tartej 
  • 60 g jogurtu greckiego albo śmietany 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • szczypta soli 
  • 5 brzoskwiń 
  • 80 g ciasteczek amaretti 
  • około 80 ml likieru amaretti 

Tortownica 24 cm 
   


       Na stolnicę wysyp mąkę, bułkę, kakao, cukier, kawę i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj całość palcami. Dołóż jogurt i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku tak jak na kruszonkę. ¾ ciasta wyłóż na dno foremki i delikatnie dociśnij. Na cieście ułóż obrane i pokrojone brzoskwinie. Ciasteczka zamocz w likierze i ułóż na brzoskwiniach. Na wierzchu posyp resztą ciasta.  Piecz 35 minut w 180*C.





Przepis opracowany do letniego wydania Food Culture 

Komentarze

  1. Nasza młodsza siostra uwielbia te ciasteczka więc ciacho byłoby dla niej strzałem w 10! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Wygląda genialnie, poproszę kawałeczek, hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho, wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki dziwaczny kształt! Ale na pewno było pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam brzoskwinie i niedojedzoną paczkę amaretti, chyba się zainspiruję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, ale to bosko wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne..., mniam, ale bym takie jadła i jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne musi być to ciasto. Super połączenie mniam ....

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne dla mnie, wszystko co uwielbiam. Zapisuję sobie przepis, na 100% go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwycił mnie wygląd tego ciasta! :) a smak musi być bardzo ciekawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały wypiek! Ja wczoraj też piekłam ciasto z brzoskwiniami, wyszło cudowne;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz