Wiosenna tarta z młoda botwinką, szparagami i przepysznym kozim serem. Kozi ser fantastycznie pasuje do tart i smakowo współgra z młodymi warzywami. Kozi ser inaczej smakuje jak jest świeży a inaczej jak jest dodatkiem do tart, zapiekanek itp. Nie jest taki intensywny w smaku i zapachu. Tarta jest bardzo chrupiąca i przyjemna w smaku. Polecam!
Składniki:
Spód:
- 140g zimnego masła
- 230g mąki krupczatki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- pęczek zielonych szparagów
- same łodyżki z małego pęczka botwinki
- 300 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- kawałek pora około 25g
- 100 g sera koziego
- sól i pieprz
Foremka do tarty 28 cm
Spód: Na blat wysyp mąkę, dodaj pokrojone masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż na natłuszczoną foremkę, dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki na 30 minut.Ciasto przykryj pergaminem i wysyp obciążenie w postaci np. grochu, ryżu, orzechów, fasoli itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C* na początek na 15 minut, potem wymnij obciążenie i włóż jeszcze na 10 minut.
Nadzienie: Odetnij twarde końce szparagów i wyrzuć. Odetnij główki szparagów a resztę pokrój na niewielkie kawałki. Łodygi botwinki drobno pokrój. Pora zalej wrzątkiem a następnie poszatkuj. Jogurt wymieszaj z jajkami i 80g koziego sera. Dodaj szparagi (oprócz główek), por, botwinkę i porządnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wylej nadzienie na podpieczony spód, na wierzchu ułóż główki szparagów i posyp pokruszonym serem. Włóż do piekarnika na 25 minut.
Wspaniała. Jak ja lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie - mniam <3
OdpowiedzUsuńPiękna tarta ci wyszła, fajne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńWpraszam sie bezapelacyjnie. takich pysznosci nie moge przegapic. :)
OdpowiedzUsuńSuper, pięknie wygląda i do tego z pewnością jest pyszna! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda smakowicie! ;) U mnie dziś na obiad była tarta ze szpinakiem, cebulą i pomidorami ;) Twoją wersję muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę świetnie ! <3 Uwielbiam tarty i na pewno skorzystam z tego przepisu, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSuper mieszanka smaków. Ser kozi, botwinka i szparagi to połączenie idealne! :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda :) Nie jesteśmy specjalistkami w takich daniach niestety ale jeśli będzie okazja coś podobnego wyczynimy w kuchni :P
OdpowiedzUsuńO mamo, biorę bez wahania!<3
OdpowiedzUsuńTarta idealna wszystkie składniki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJest śliczna. Świetny pomysł na wspaniałą tartę. Chętnie skorzystam z tego przepisu i zrobię, bo już bym się chętnie poczęstowała kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńSzparagi, kozi ser- to musi być pyszne połączenie. No i jeszcze botwinka. Kusisz! A jak pięknie i apetycznie ta tarta wygląda. Cudo samo w sobie. Skosztowałabym jej z wielką chęcią :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda z tym buraczanym akcentem :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda ta tarta. Koziego sera jeszcze nie miałam okazji jeść, ale jestem bardzo ciekawa jego smaku;)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ostatnio tartę z botwinką i szparagami, moim zdaniem pychota :) Twój przepis także zapowiada się super pysznie :)
OdpowiedzUsuńBuzia sama mi się uśmiechnęła. Rozkosz:)
OdpowiedzUsuńJak z obrazka! :) I te piękny różowy sok z botwinki. Muszę koniecznie zrobić taką tartę :D
OdpowiedzUsuńCudo, podkradam przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniale połaczyłaś smaki!
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńWoW wspaniała tarta i cudowne kolory!:)
OdpowiedzUsuń