Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szparagami, botwinką i kozim serem



       Wiosenna tarta z młoda botwinką, szparagami i przepysznym kozim serem. Kozi ser fantastycznie pasuje do tart i smakowo współgra z młodymi warzywami. Kozi ser inaczej smakuje jak jest świeży a inaczej jak jest dodatkiem do tart, zapiekanek itp. Nie jest taki intensywny w smaku i zapachu. Tarta jest bardzo chrupiąca i przyjemna w smaku. Polecam!



Składniki:

Spód:
  • 140g zimnego masła
  • 230g mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • pęczek zielonych szparagów 
  • same łodyżki z małego pęczka botwinki 
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 3 jajka 
  • kawałek pora około 25g
  • 100 g sera koziego 
  • sól i pieprz 

Foremka do tarty 28 cm

        Spód: Na blat wysyp mąkę, dodaj pokrojone masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż na natłuszczoną foremkę, dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki na 30 minut.Ciasto przykryj pergaminem i wysyp obciążenie w postaci np. grochu, ryżu, orzechów, fasoli itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C* na początek na 15 minut, potem wymnij obciążenie i włóż jeszcze na 10 minut. 
       Nadzienie: Odetnij twarde końce szparagów i wyrzuć. Odetnij główki szparagów a resztę pokrój na niewielkie kawałki. Łodygi botwinki drobno pokrój. Pora zalej wrzątkiem a następnie poszatkuj. Jogurt wymieszaj z jajkami i 80g koziego sera. Dodaj szparagi (oprócz główek), por, botwinkę i porządnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wylej nadzienie na podpieczony spód, na wierzchu ułóż główki szparagów i posyp pokruszonym serem. Włóż do piekarnika na 25 minut.







Komentarze

  1. Wspaniała. Jak ja lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna tarta ci wyszła, fajne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam sie bezapelacyjnie. takich pysznosci nie moge przegapic. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, pięknie wygląda i do tego z pewnością jest pyszna! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... wygląda smakowicie! ;) U mnie dziś na obiad była tarta ze szpinakiem, cebulą i pomidorami ;) Twoją wersję muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na prawdę świetnie ! <3 Uwielbiam tarty i na pewno skorzystam z tego przepisu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super mieszanka smaków. Ser kozi, botwinka i szparagi to połączenie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie wygląda :) Nie jesteśmy specjalistkami w takich daniach niestety ale jeśli będzie okazja coś podobnego wyczynimy w kuchni :P

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo, biorę bez wahania!<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta idealna wszystkie składniki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest śliczna. Świetny pomysł na wspaniałą tartę. Chętnie skorzystam z tego przepisu i zrobię, bo już bym się chętnie poczęstowała kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szparagi, kozi ser- to musi być pyszne połączenie. No i jeszcze botwinka. Kusisz! A jak pięknie i apetycznie ta tarta wygląda. Cudo samo w sobie. Skosztowałabym jej z wielką chęcią :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda z tym buraczanym akcentem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ślicznie wygląda ta tarta. Koziego sera jeszcze nie miałam okazji jeść, ale jestem bardzo ciekawa jego smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Też robiłam ostatnio tartę z botwinką i szparagami, moim zdaniem pychota :) Twój przepis także zapowiada się super pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Buzia sama mi się uśmiechnęła. Rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak z obrazka! :) I te piękny różowy sok z botwinki. Muszę koniecznie zrobić taką tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudo, podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To mi się podoba, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda super, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. WoW wspaniała tarta i cudowne kolory!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz