Szparagi zapiekane z szynką są świetną przystawką/przekąską którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Zielonych szparagów na obieramy wystarczy obciąć twarde końce. Tak przygotowane szparagi są chrupiące, lekko słone i mają delikatny zapach szynki.
Składniki:
- zielone szparagi (najlepsze są cienkie albo średnie)
- szynka np. parmeńska, prosciutto, savoyer
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 1/2 łyżeczki drobno pokrojonej pietruszki
- 1/2 łyżki startego parmezanu
Szparagów tyle ile masz plasterków szynki. Najlepsze są szparagi cienkie jeśli zdecydujesz się na te o większej średnicy (grube) należy je wcześniej ugotować al`dente. Odkrój twarde końce.
Każdego szparaga zawiń w szynkę pozostawiając na łodydze margines (żeby można było chwycić dłonią). Łepek szparaga pozostaw nie zawinięty. Rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i pietruszkę chwilę podsmaż. Posyp bułką szparagi a na koniec parmezanem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.
Mmm pyszne połączenie :) Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, a w tej wersji pokocham je chyba jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńTakich szparagów jeszcze nie jadłyśmy. W ogóle nie wiemy jak smakuje szynka parmeńska :P
OdpowiedzUsuńAle nabrałyśmy ochotę na krem ze szparagów :D
Dzisiaj właśnie wahałam się czy nie kupić szparag, ale jakoś w końcu sie nie zdecydowałąm. Szkoda, bo przepis już widzę i to nie byle jaki. musiały być super- pyszne. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńSzparagi jadłam zaledwie kilka razy, ale bardzo mi posmakowały. Pewnie w tym roku zjem ich o wiele więcej;)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubi ę szparagi w takiej wersji. Właśnie z szynką parmeńską, bo mieszają się smaki :)
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych propozycji na szparagi :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szparagi przygotowane w ten sposób. W szynce parmeńskiej nie robiłam jeszcze, zawsze robię w boczku. Muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji jeszcze nie jadłam, wyglądają super! musiały być pyszne! moje smaki :)
OdpowiedzUsuńTakie szparagi smakują rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńnajpyszniejsze połączenie :)
OdpowiedzUsuńIdealny czas na taki przepis, mam nadzieje że uda mi się wykorzystać w tym sezonie ;)
OdpowiedzUsuńPochrupałabym :)
OdpowiedzUsuń