Przejdź do głównej zawartości

Ciasto 2 w 1




       Przepyszne, takie proste a takie dobre! Lekki, delikatny, rozpuszczający się w buzi murzynek. Którego nie trzeba ucierać wystarczy zmiksować wszystkie składniki w 1 minutę. A rolada oprócz ciekawego wyglądu dodaje wilgoci i sprawia że ciasto jest jeszcze wilgotniejsze i jeszcze bardziej pyszniejsze.



Składniki:

Rolada:
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki (tortowa, krupczatka)
  • 1/2 łyżeczki sody 
 Foremka 39x35 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem

Ciasto czekoladowe:
  • 3 jajka 
  • 125 ml oleju 
  • 280 g mąki 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 250 ml mleka 
  • 20 g kakao 
  • 110 g dżemu (dowolny) 
  • 2 łyżeczki sody 
 Dodatkowo 250g dżemu



Foremka keksówka  39x11 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem


        Rolada: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj do jego rozpuszczenia. Dodaj żółtka i olej. Na koniec wsyp mąkę i sodę. Wylej na blaszkę, wyrównaj i włóż do piekarnika na 10-12 minut w 180*C. Jeszcze gorące ciasto przekręć i połóż na ściereczkę. Zwiń jak roladę i odłóż do przestudzenia. Rozwiń, posmaruj dżemem i zwiń z powrotem.
       Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki odmierz i zmiksuj do połączenia składników około 1 minuty. Do foremki keksówki wlej trochę ciasta czekoladowego, ułóż po środku roladę i wlej pozostałe ciasto. Piecz około 40-45 minut (do suchego patyczka) w 180*C.

*  Zamiast dżemu w roladzie możesz użyć nutelli, budyniu itp
* Ciasto po przestudzeniu można polać polewa czekoladową





Komentarze

  1. Jakie fajne ciacho! Chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Świetny pomysł z tym ciastem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł! Bardzo mi się podoba taka kompozycja, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mnie zaciekawił ten "pióropusz". Wow! Niby proste ciacho a efekt z takim dodatkiem.. Niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ciekawe ciasto. W życiu czegoś podobnego nie widziałam, ani nie jadłam. Super. Okazałoby się na pewno hitem wśród gości :) Naprawdę świetny pomysł :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł i jaki efektowny :D Murzynka już chyba wieków nie jadłyśmy.... :P

    OdpowiedzUsuń
  7. haha, faajne! :D zrobiłabym je, oj zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, jestem pod wrażeniem! Wspaniałe ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo, jak to cudnie wygląda!<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam już ciasto skomponowane z samej pociętej rolady. Ale Twój pomysł jest świetny :) i do tego ciasto czekoladowe mmmm... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fajny pomysł:))) A jakie ładne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny murzynek!
    Bardzo efektownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  13. A mnie jakoś ten dodatek rolady nie porusza tak, może to kwestia gustu?

    ola

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne ciasto, wygląda naprawdę oryginalnie!;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak dla mnie ciasto genialne! Mega apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy i kreatywny pomysł. Lubię takie rozwiązania! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No takiego bajeru jeszcze nie widziałam! :) Ślicznie wygląda ciasto z takim "loczkiem".

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale fajne, oryginalne ciacho. Zaszalałaś :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz