Podczas porannego biegu przyszło mi do głowy że upiekę ciastka. Wymyśliłam sobie w głowie co i jak, jak mają wyglądać i z jakich składników się składać. Po powrocie zabrałam się do pracy. Wyszły trochę inne niż w mojej głowie ( w mojej głowie były ładniejsze ;D, ale smak rewelacja! Nie wiem jak to jest, ale jak coś nie wygląda rekompensuje to smakiem. Ciastka wyszły bardzo orzechowe, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam ciasteczkowym skrytożercom!
Składniki:
- 140 g mąki jaglanej
- 140 g mąki orkiszowej
- 130 g mielonego cukru trzcinowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 260 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 jajka
- 40 ml zimnej wody
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 banany
- 50 g gorzkiej czekolady
Na stolnice wsyp mąki, cukier, wiórki, dodaj masło, jajka, wodę i sodę. Całość zagnieć, niech wszystkie składniki się połączą. Urywaj kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego. Kulaj w dłoni kulkę, którą następnie spłaszcz. Połóż na foremkę a na środku ciasta ułóż plasterek banana. Ciasta piecz około 13-15 minut w 180*C. Po przestudzeniu zrób na ciastku esy-floresy z rozpuszczonej czekolady.
* Mąkę jaglaną możesz zastąpić orkiszową.
Ojoj ale wspaniałe te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńNie wiemy jak wyglądały w Twojej głowie ale te są niesamowicie apetyczne! :D
OdpowiedzUsuńŚwietne te ciasteczka :) Muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe i smaczne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka!
OdpowiedzUsuńMnie się bardzo podobają! :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze ciasteczek z bananem, muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńNie wygląd, a smak jest najważniejszy; ) Porywam kilka dla siebie: )
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTake ciastka to sama pycha;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł
OdpowiedzUsuńCudne :) wyglądaja pięknie :)
OdpowiedzUsuńPowiem jedno - są idealne i zamawiam takie jutro do kawy :D
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Jak słyszę ciasteczka z bananem to jakie by nie były z wielką chęcią mam ochotę je wypróbować. A tu jeszcze taka mało spotykana, zdrowa jaglano-orkiszowa wersja. Super smaki. Mniam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe są te ciastka. Do tego super prezentacja!! :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają bardzo apetycznie, to zdecydowanie moje smaki :))
OdpowiedzUsuńJakie pyszne, dietetyczne ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńMega pysznie wyglądają i na pewno tak też smakują :)
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie, chowam przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńCiasteczka super! Na pewno wypróbuję:) Tylko, z całą sympatią, skrytożercOM, a nie 'Ą' (przepraszam, takie 'zboczenie' zawodowe, musiałam poprawić;) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSpoko, poprawiłam :D pozdrawiam :D
UsuńCiastka z taką ilością masła orzechowego i bananami po prostu muszą smakować obłędnie!;)
OdpowiedzUsuńNominowałam cię do Liebster Blog Award, więc jeśli masz ochotę to możesz odpowiedzieć na pytania, które znajdują się w moim najnowszym poście:)
Wyglądają cudnie :) I pewnie tak samo smakują. U mnie w głowie moje wypieki też wyglądają zdecydowanie lepiej, no ale cóż, ważne że są pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, fantastyczny przepis i chętnie je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPysznie musiały smakować z dodatkiem banana!
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze znajdą się chętni na takie ciasteczka, wyszły apetycznie, nic tylko chrupać :)
OdpowiedzUsuńMąka orkiszowa i mąka jaglana czyli jedne z moich ulubionych :) Bardzo apetyczne ciacha :D I z dodatkiem mojego ulubionego banana - co z tego że wszędzie pełno truskawek, jak ja i tak ciągle kupuje banany hehe :p
OdpowiedzUsuńPyszne do chrupania!
OdpowiedzUsuńPomysł z bananem doskonały.
Zachęciłąś mnie tym przeisem ,muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuń