Dużo osób lubi ciasto drożdżowe, ale nie wszyscy mają odwagę by je zrobić. Jest wymagające to fakt, ale nie taki diabeł straszny :D Drożdżówka nocna no już prościej się nie da :D Najłatwiejsza ze wszystkich drożdżówek nawet dzieciak sobie z nią poradzi :D Wystarczy włożyć większość składników, do lodówki na cała noc a na drugi dzień dosypać mąki, wymieszać i wlać na blachę. Fajnie co? A w smaku bardzo mięciutka, puszysta, sprężysta czyli taka jaka powinna być. Pychota, polecam!
Składniki:
- 125 ml oleju
- 250 ml mleka
- 230 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g drożdży
- 500 g mąki luksusowej
- 150 g mąki
- 100 g masła o temp. pokojowej
- 100 g zmielonego cukru trzcinowego (może być zwykły cukier puder)
Foremka 20x30 cm
Do miski włóż po kolei składniki tak jak są wymienione w składnikach oprócz mąki! Nic nie mieszaj, nic nie kombinuj tylko włóż do lodówki na cała noc. Na drugi dzień wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Przelej do foremki i odstaw na godzinę.
Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i równomiernie rozłóż na cieście. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i zagnieć. Powstanie wilgotna, lepiąca się jak mokry piasek kruszonka.
Posyp ciasto i włóż do zimnego piekarnika. Nastaw 170*C i piecz 55-60 minut.
Przepis znaleziony na WŻ
Pyszna :) Robię tak samo, ale nie wkładam do lodówki tylko zostawiam na blacie!!
OdpowiedzUsuńW majowy weekend objadłam się drożdżówkami za wszystkie czasy ;)
Niestety nie lubię takiego ciasta. :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
no i co z tego. Nie komentuj
UsuńCiasto drożdżowe z rabarbarem to pyszne połączenie :) Ale ta kruszonka uwodzi najbardziej :D
OdpowiedzUsuńRobię podobnie i kiedyś z zapędu wymieszałam wszystko wieczorem (bez mąki) i też wyszło :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe dobre jest na każdą okazje, uwielbiam je<3
OdpowiedzUsuńdrożdżówka to ciasto popisowe mojego Taty, chciałabym mieć tyle serca by je przygotować ale brak mi cierpliwości to tego ciasta :D
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe bez wyrabiania? To coś zdecydowanie dla mnie, bo moje ręce coś są pechowe jeśli chodzi o wyrabianie ciasta :p Muszę wypróbować, z rabarbarem oczywiście :D
OdpowiedzUsuńW taki sposób nie piekłam ciasta drożdżowego. Zawsze tradycyjnie. Ale wiem komu polecę ten sposób. Interesujące :) A ciasto wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie spotkałam się z ciastem robionym w ten sposób. Piekłam nocne drożdżówki, ale po prostu wyrabiałam ciasto i wstawiałam je do lodówki, a rano piekłam. Ciekawy pomysł;)
OdpowiedzUsuńJaka kruszonka! <3 Takim ciastem to nigdy nie pogardzę, kocham drożdżowe!
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na drożdżowe ciasto!
OdpowiedzUsuńPiękna drożdżówka :) Takej jeszcze nie robiłam, zawsze tradycyjną :)
OdpowiedzUsuńOoo- taki sposób na drożdżówkę mi się podoba. Zasadniczo w ogóle uwielbiam robić i jeść drożdżówy pod każdą postacią. Z chęcią przygarniam różne nowości w tym temacie. A z rabarbarem smakuje super. Pozdrowieńka :)
OdpowiedzUsuńOj. Nie lubię drożdżówek.
OdpowiedzUsuńFajna ta drożdżówa! Ja ciasta drożdżowe bardzo lubię, więc pewnie któregoś dnia wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńPiękna! Już spotkałam się z tym przepisem ale jeszcze nigdy go nie robiłam... muszę to nadrobić!
OdpowiedzUsuń