Lubicie kruszonkę? Bo ja bardzo :D Mogła bym tylko ją wyjadać z ciast :D Dlatego zrobiłam "cienkie" ciasto z podwójną porcją kruszonki. Ciasto wyszło mega! Delikatny, miękki spód, bardzo duża ilość chrupiącej kruszonki a do tego lekko kwaskowaty rabarbar, pyszności :D
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 300 g mąki
- 200 g masła temp. pokojowa
- 2 czubate łyżki cukru waniliowego
- 150g zmielonego cukru trzcinowego (może być cukier puder)
Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Wlej żółtka, potem rozpuszczone masło i ubijaj aż masa się połączy. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę połączoną z sodą i solą. Przelej do foremki, ułóż pokrojony rabarbar a na koniec posyp kruszonką. Piecz w 180*C około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Kruszonka: wszystkie składniki połącz do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".
Takie właśnie ciasto za mną chodzi:))))
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto ci wyszło :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńCzy lubię kruszonkę- pytanie. Przepadam za nią. Kiedyś mieliśmy ciekawą rozmowę z moim chłopakiem, który również przepada za kruszonką, że on byłby w niebie gdyby tak upiec samą kruszonkę :D
OdpowiedzUsuńNiech tylko wyzdrowieję to zakasam rękawy, dorwę rabarbar i będzie takie cudo. Pozdrawiam ciepło :)
Uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńKupiłaś nas tą kruszonką! Nie ma nic lepszego niż słodka kruszonka z kwaśnym owcem czy też rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńCiasto wręcz idealne :D
Mega kruszonka jest najlepsza ever<3
OdpowiedzUsuńCiasto idealne dla mnie :) Mogłabym jeść samą kruszonkę!
OdpowiedzUsuńMega kruszonka? Megaaaaa krrrruuuuszzzzzoooonnnnkkkkaaaaa?! *ślina* :D
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze! ;)
OdpowiedzUsuńCiasta z rabarbarem smakują wyśmienicie. Kocham takie letnie wypieki!;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuńDlaczego po 50 minutach pieczenia ciasto ma jakby surowy spód? Sprawdziłam drugi raz patykiem i nadal mokre, co robić? ???
OdpowiedzUsuńCzasami długość pieczenia zależy od piekarnika. Jeśli wierzch jest już mocno przyrumieniony a spód jeszcze mokry należy przykryć ciasto pergaminem i piec dalej, i sprawdzać ciasto co 5 minut.
UsuńRabarbar, kruszonka.. Mniam mniam mniam nie wiem dlaczego jeszcze mi przychodzą na myśl jabłka :D
OdpowiedzUsuńCzy jabłka, czy rabarbar, czy też inne owoce z kruszonką wszystko smakuje rewelacyjnie :D
Usuń