Przejdź do głównej zawartości

Rolada ze śliwkami





        Chciałam upiec ciasto ze śliwkami bo jest ich u mnie pod dostatkiem i tak sobie myślałam, myślałam co by tu wykombinować. Coś takiego prostego, mało skomplikowanego a zarazem zaskakującego. Ciasto ucierane już było, z bezą nuda, przekładaniec nie mam czasu aż w końcu w głowie zaświeciło ;D Rolada! Klasyczny, kakaowy biszkopt na którym układamy połówki śliwek i tak pieczemy. Następnie na przestudzone ciasto nakładamy prosty, ale jakże pyszny krem z serka mascarpone i  mlecznej czekolady. Zwijamy i mamy proste, smaczne i fajnie wyglądające ciasto!



Składniki: 
  • 5 dużych jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 6 łyżek mąki 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • około 1 kg małych, słodkich węgierek 
Krem:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g mlecznej czekolady z orzechami (może być bez orzechów)
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kakao 

Foremka 40x37 cm wyłożona pergaminem 


         Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i olej. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy mąkę, kakao i proszek. Przelewamy na foremkę, rozprowadzamy równomiernie a na wierzchu  w niewielkim odstępie układamy połówki śliwek (miąższem do góry). Posypujemy po całości kaszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Na blacie rozkładamy dużą ściereczkę. Wyjmujemy gorące ciasto, zdejmujemy pergamin i przy pomocy ścierki zwijamy. Studzimy.
        Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mascarpone mieszamy a następnie dodajemy po łyżeczce czekolady. Roladę delikatnie rozwijamy, pozbywamy się ścierki. Na wierzchu (na śliwkach) równomiernie rozsmarowujemy krem a następnie z powrotem zwijamy. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.






Komentarze

  1. Wygląda na bardzo pracochłonne! Udało Ci się ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący wpis :)

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, można się zakręcić przy takiej pysznej roladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ej, ej! mmmm :)
    połączyłaś cuuudownie.. ech.. chce kawałeczek, proszę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu ale pyszna rolada, pyszne smaki :-) ulubione połączenia mojego taty, oj byłby zachwycony. Zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna! Sama takiej jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie :) Mi się rolady nigdy nie chcą tak ładnie zwijać...

    OdpowiedzUsuń
  8. Super rolada, chyba ukradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Perfekcyjna - pyszna i taka idealnie wykonana - zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, z chęcią zjadlabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ratunku! Jakie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  12. przepadłyśmy :) rolada kusi kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka śliczna ta rolada! Mniam :) Zapisuję, spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fantastyczny pomysł! Pięknie wygląda taka rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przecudna, pożarłabym całą!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie! I przy okazji... przestaję tutaj zaglądać, bo ciągle zapisuję coś do zrobienia.... ;)!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Jest taka cudowna :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Hello Dear, are you really visiting this web page daily, if so afterward you will
    definitely take fastidious experience.

    Look at my page success down

    OdpowiedzUsuń
  19. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for
    your next write ups thank you once again.

    Here is my web site - minecraft.net

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz