Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik pod migdałową pierzynką





     Jedno z tych ciast przy których można się zapomnieć. Tu jeden kawałeczek, tu drugi a może i trzeci wpadnie :D Dlatego warto się dzielić tym bardziej, że ciasto jest pyszne a i łatwe w przygotowaniu.



Składniki: 
  • 100 g zimnego masła 
  • 200 g mąki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • ew. 1 łyżka zimnej wody 
Nadzienie:
  • 100 ml oleju 
  • 120 g cukru pudru 
  • 100 g zmielonych migdałów (blanszowanych)
  • 25 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu 
Dodatkowo:
  • 400 g jabłek 
  • migdały do posypania 
  • cukier puder do posypania


Forma do tart 21 cm


        Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta (jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy wodę). Ciasto układamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy do rozmiaru blaszki. Przekładamy i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie przykrywamy pergaminem, obciążamy ryżem, grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, wyjmujemy zdejmujemy pergamin i wkładamy z powrotem na 10 minut.
        Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki nadzienia miksujemy na najwyższych obrotach około 3 minut.
Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika układamy jabłka, wlewamy nadzienie, posypójemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut (wierzch ciasta musi zrobić się złoty). Studzimy a przed podaniem posypójemy cukrem pudrem.


* Blanszowanie: migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę a następnie zdejmujemy skórkę. Wrzucamy migdały na suchą patelnie i chwilę prażymy aż zrobią się suche. Możemy też rozłożyć migdały na papierowym ręczniku i poczekać aż wchłonie wilgoć.






Komentarze

  1. Zgadzam się! Takie ciasta są zgubne ale warto :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wygląda na łatwe i mega dobre :D
    Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny jabłecznik, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę i ten jabłecznik i tą pierzynkę i w ogóle całe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podprowadzam przepis na to cudo i zaraz robię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega apetycznie. Aż zapragnęłam kawałeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny przepis na tartę :-) wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wygląda i kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jesień za ten zapach ciast z jabłkami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jednym kawałku bym nie poprzestała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka :) Zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I jabłka i migdały...Na takie pyszności to i ja się piszę. Wystarczy dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto, to coś dla mnie:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. ahhh... kocham połączenie jabłko-migdał!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami, a tak pięknemu wprost trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o matulu.. jabłecznik w takiej oprawie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To ja ustawiam się w kolejce po kawałek ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmmmmm, wygląda bosko ten jabłecznik. Mam na niego wielką ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok