Przejdź do głównej zawartości

Fit tarta ze śliwkami





       Dawno na blogu nie było zdrowszej wersji ciasta a więc najwyższa pora nadrobić zaległości. Spód do ciasta jest bardzo fajny można go wykorzystać do tart pieczonych jak i do tart na zimno. Jest kruchutki, delikatny i bardzo smaczny. A masa, masa jest śmietankowa z dodatkiem przypraw korzennych jeśli dołączymy do tego śliwki i orzechy no to po prostu musi smakować wspaniale!



Składniki:
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 2 szklanki płatków błyskawicznych żytnich 
  • 150 g cukru dark muscovado 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 350 g śliwek pokrojonych w kostkę 
  • 100 g orzechów pecan albo włoskich 

Forma do tart 26 cm


        Mielimy płatki błyskawiczne, mielimy migdały, dodajemy cukier, kakao, sól i jeszcze raz wszystko razem mielimy. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie przykrywamy pergaminem do pieczenia, wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C.
       Nadzienie: W misce mieszamy jogurt, jajka, przyprawy, miód. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodajemy pokrojone śliwki i pokrojone orzechy. Spód wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy pergamin i wlewamy nadzienie. Pieczemy do ścięcia masy około 25-30 minut.

* Cukier dark muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
* Śliwki możemy zastąpić gruszkami albo jabłkami 
* Możemy płatki żytnie zamienić na owsiane






Komentarze

  1. Mniam ale pysznie wygląda. Super zdrowy przepis, który z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co tam, że fit, ważne, że smaczna!: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wspaniale się prezentuje, musiała być pyszna:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam słodkości lubimy, a fit słodkości jeszcze bardziej

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki uwielbiam pod każdą postacią ! Tarta wygląda baaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fit tarty są dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fit czy też nie i tak wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo bardzo! Chcę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszystko co kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie, oryginalna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na dodanie płatków do ciasta. Zdrowo i smacznie. A tarta pysznaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny przepis na spód :) a tarta wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dodatek przypraw korzennych zawsze brzmi dobrze, a ze śliwkami to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna tarta :) musi smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, mam na nią chęć! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wygląda ta tarta! Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  18. genialne ! :)

    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. czy śliwki mrożone będą dobre, czy wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy można do spodu zamiast płatków użyć mąki żytniej?
    Ile gram?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy można zamiast masła dać olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście jeśli nie przeszkadza ci posmak i zapach kokosa w cieście.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok