Dawno na blogu nie było zdrowszej wersji ciasta a więc najwyższa pora nadrobić zaległości. Spód do ciasta jest bardzo fajny można go wykorzystać do tart pieczonych jak i do tart na zimno. Jest kruchutki, delikatny i bardzo smaczny. A masa, masa jest śmietankowa z dodatkiem przypraw korzennych jeśli dołączymy do tego śliwki i orzechy no to po prostu musi smakować wspaniale!
Składniki:
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 szklanki płatków błyskawicznych żytnich
- 150 g cukru dark muscovado
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 300 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 350 g śliwek pokrojonych w kostkę
- 100 g orzechów pecan albo włoskich
Forma do tart 26 cm
Mielimy płatki błyskawiczne, mielimy migdały, dodajemy cukier, kakao, sól i jeszcze raz wszystko razem mielimy. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie przykrywamy pergaminem do pieczenia, wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C.
Nadzienie: W misce mieszamy jogurt, jajka, przyprawy, miód. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodajemy pokrojone śliwki i pokrojone orzechy. Spód wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy pergamin i wlewamy nadzienie. Pieczemy do ścięcia masy około 25-30 minut.
* Cukier dark muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
* Śliwki możemy zastąpić gruszkami albo jabłkami
* Możemy płatki żytnie zamienić na owsiane
Mniam ale pysznie wygląda. Super zdrowy przepis, który z chęcią wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńCo tam, że fit, ważne, że smaczna!: ))
OdpowiedzUsuńMniam, wspaniale się prezentuje, musiała być pyszna:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Mniam słodkości lubimy, a fit słodkości jeszcze bardziej
OdpowiedzUsuńTaka tarta to coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńŚliwki uwielbiam pod każdą postacią ! Tarta wygląda baaardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńFit tarty są dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńFit czy też nie i tak wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo! Chcę kawałek!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co kruche :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, oryginalna tarta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dodanie płatków do ciasta. Zdrowo i smacznie. A tarta pysznaaaaa :)
OdpowiedzUsuńświetne jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis na spód :) a tarta wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDodatek przypraw korzennych zawsze brzmi dobrze, a ze śliwkami to już w ogóle! :)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta :) musi smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńWow, mam na nią chęć! :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta tarta! Pyszota :)
OdpowiedzUsuńMmm... Wspaniała ;)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńCudna .....i do tego fit :)!
OdpowiedzUsuńgenialne ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://nikoladrozdzi.blogspot.com/
czy śliwki mrożone będą dobre, czy wcześniej rozmrozić?
OdpowiedzUsuńNie musisz rozmrażać.
UsuńA czy można do spodu zamiast płatków użyć mąki żytniej?
OdpowiedzUsuńIle gram?
Musisz dodać tyle żeby powstała zwarta masa
UsuńCzy można zamiast masła dać olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście jeśli nie przeszkadza ci posmak i zapach kokosa w cieście.
Usuń