Przejdź do głównej zawartości

Fit tarta ze śliwkami





       Dawno na blogu nie było zdrowszej wersji ciasta a więc najwyższa pora nadrobić zaległości. Spód do ciasta jest bardzo fajny można go wykorzystać do tart pieczonych jak i do tart na zimno. Jest kruchutki, delikatny i bardzo smaczny. A masa, masa jest śmietankowa z dodatkiem przypraw korzennych jeśli dołączymy do tego śliwki i orzechy no to po prostu musi smakować wspaniale!



Składniki:
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 2 szklanki płatków błyskawicznych żytnich 
  • 150 g cukru dark muscovado 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 350 g śliwek pokrojonych w kostkę 
  • 100 g orzechów pecan albo włoskich 

Forma do tart 26 cm


        Mielimy płatki błyskawiczne, mielimy migdały, dodajemy cukier, kakao, sól i jeszcze raz wszystko razem mielimy. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie przykrywamy pergaminem do pieczenia, wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C.
       Nadzienie: W misce mieszamy jogurt, jajka, przyprawy, miód. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodajemy pokrojone śliwki i pokrojone orzechy. Spód wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy pergamin i wlewamy nadzienie. Pieczemy do ścięcia masy około 25-30 minut.

* Cukier dark muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
* Śliwki możemy zastąpić gruszkami albo jabłkami 
* Możemy płatki żytnie zamienić na owsiane






Komentarze

  1. Mniam ale pysznie wygląda. Super zdrowy przepis, który z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co tam, że fit, ważne, że smaczna!: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wspaniale się prezentuje, musiała być pyszna:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam słodkości lubimy, a fit słodkości jeszcze bardziej

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki uwielbiam pod każdą postacią ! Tarta wygląda baaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fit tarty są dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fit czy też nie i tak wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo bardzo! Chcę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszystko co kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie, oryginalna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na dodanie płatków do ciasta. Zdrowo i smacznie. A tarta pysznaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny przepis na spód :) a tarta wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dodatek przypraw korzennych zawsze brzmi dobrze, a ze śliwkami to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna tarta :) musi smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, mam na nią chęć! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wygląda ta tarta! Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  18. genialne ! :)

    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. czy śliwki mrożone będą dobre, czy wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy można do spodu zamiast płatków użyć mąki żytniej?
    Ile gram?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy można zamiast masła dać olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście jeśli nie przeszkadza ci posmak i zapach kokosa w cieście.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz