Przejdź do głównej zawartości

Tort "Melba"






        Pyszny i delikatny jak chmurka tort Melba. Wypełniony dużą ilością malin i brzoskwiń. Jest łatwy i bardzo prosty w przygotowaniu nie potrzeba jakiś większych zdolności cukierniczych.
Polecam, tort znika w szybkim tempie :D



Składniki: 

Biszkopty 3 sztuki:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki oleju 
  • 9 łyżek mąki 
  • proszek do pieczenia 
tortownica 25 cm, pergaminem wykładamy tylko dno

Krem:
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 1 galaretka pomarańczowa albo brzoskwiniowa 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 300 g serek homogenizowany naturalny 
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru 
 Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń 
  • 250 g malin + do dekoracji 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny 


       Biszkopty: 2 białka ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy 2 żółtka i 1 łyżkę oleju, miksujemy do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodajemy 3 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, przelewamy do foremki, wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 12-15 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami.
       Nadzienie: Każdą galaretkę z osobna rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy i czekamy aż zacznie tężeć. 2-3 brzoskwinie odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do sitka żeby obciekły z soku.
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy jogurt, serek i cukier puder. Mieszamy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy galaretkę pomarańczową a do drugiej truskawkową. Masa musi częściowo stężeć, nie może być rzadka ani mocno sztywna bo będziemy mieli problem z wyłożeniem na ciasto.
       Wykończenie: Sok z brzoskwiń mieszamy z odrobina wody. Na paterze układamy biszkopt delikatnie nasączamy, następnie wykładamy połowę masy z galaretką  pomarańczową, brzoskwinie, druga część masy pomarańczowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, leciutko nasączamy, i na to połowa masy z galaretka truskawkową, na niej układamy maliny, przykrywamy masą. Na koniec przykrywamy trzecim biszkoptem.Wkładamy do lodówki. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fiks albo żelatynę, mieszamy i wykładamy na wierzch tortu. Dekorujemy polówkami brzoskwiń i malinami.

* Jeśli tort zostanie zjedzony w jeden dzień to nie ma potrzeby dodawania zagęszczacza go śmietany.
* Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, cały czas mieszając rozpuszczamy. Gdy przestygnie dodajemy do śmietany.
* Biszkopty możemy upiec dzień wcześniej.





Komentarze

  1. Fantastyczny tort :) Z wielką chęcią bym skosztowała go :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszni i lekki jak chmurka, piję właśnie kawę i ....rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolory! Pierwsze zdjęcie wygląda jak pocztówka z wakacji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten tort jest rewelacyjny *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super :-) wygląda pysznie i zjadłabym kawałek. Zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana, przegoń te chmury tą piękną, pyszną "Melbą" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjawiskowy! Jest co podziwiać ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaaaki cudowny<3 Wygląda tak lekko i puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i pyszny! Wygląda naprawdę bardzo delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wygląda wspaniale, taki letni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znakomicie wygląda! Nie robiłam jeszcze takiego tortu. Super.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozmarzyłam się, gdyby tak dzisiaj przyniósł mi je ktoś nie odmówiłabym mimo diety :)

    OdpowiedzUsuń
  13. i po co mi dieta.... wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. DELIKATNE JAK OSTATNI POWIEW LATA, KOLOROWE JAK JESIENNE LIŚCIE:-)
    POZDRAWIAM ZNAJOMĄ Z TYGLA
    PAN KAJMAKOWY;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie wygląda! Może to dzięki niemu, znaczy tobie że zrobiłaś taki piękny tort wróciło lato ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. To ciasto jest rewelacyjne, robiłam je i przyznam że znika w mgnieniu oka. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wzbudził moje pożądanie ;P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz