Pyszny i delikatny jak chmurka tort Melba. Wypełniony dużą ilością malin i brzoskwiń. Jest łatwy i bardzo prosty w przygotowaniu nie potrzeba jakiś większych zdolności cukierniczych.
Polecam, tort znika w szybkim tempie :D
Składniki:
Biszkopty 3 sztuki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- 9 łyżek mąki
- proszek do pieczenia
Krem:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka pomarańczowa albo brzoskwiniowa
- 400 ml śmietany kremówki
- 300 g serek homogenizowany naturalny
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- puszka brzoskwiń
- 250 g malin + do dekoracji
- 200 ml śmietany kremówki
- śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny
Biszkopty: 2 białka ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy 2 żółtka i 1 łyżkę oleju, miksujemy do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodajemy 3 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, przelewamy do foremki, wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 12-15 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami.
Nadzienie: Każdą galaretkę z osobna rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy i czekamy aż zacznie tężeć. 2-3 brzoskwinie odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do sitka żeby obciekły z soku.
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy jogurt, serek i cukier puder. Mieszamy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy galaretkę pomarańczową a do drugiej truskawkową. Masa musi częściowo stężeć, nie może być rzadka ani mocno sztywna bo będziemy mieli problem z wyłożeniem na ciasto.
Wykończenie: Sok z brzoskwiń mieszamy z odrobina wody. Na paterze układamy biszkopt delikatnie nasączamy, następnie wykładamy połowę masy z galaretką pomarańczową, brzoskwinie, druga część masy pomarańczowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, leciutko nasączamy, i na to połowa masy z galaretka truskawkową, na niej układamy maliny, przykrywamy masą. Na koniec przykrywamy trzecim biszkoptem.Wkładamy do lodówki. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fiks albo żelatynę, mieszamy i wykładamy na wierzch tortu. Dekorujemy polówkami brzoskwiń i malinami.
* Jeśli tort zostanie zjedzony w jeden dzień to nie ma potrzeby dodawania zagęszczacza go śmietany.
* Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, cały czas mieszając rozpuszczamy. Gdy przestygnie dodajemy do śmietany.
* Biszkopty możemy upiec dzień wcześniej.
Fantastyczny tort :) Z wielką chęcią bym skosztowała go :)
OdpowiedzUsuńPyszni i lekki jak chmurka, piję właśnie kawę i ....rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńAle kolory! Pierwsze zdjęcie wygląda jak pocztówka z wakacji :-)
OdpowiedzUsuńTen tort jest rewelacyjny *.*
OdpowiedzUsuńAle super :-) wygląda pysznie i zjadłabym kawałek. Zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńKochana, przegoń te chmury tą piękną, pyszną "Melbą" :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowy! Jest co podziwiać ;)
OdpowiedzUsuńJaaaki cudowny<3 Wygląda tak lekko i puszyście!
OdpowiedzUsuńPiękny i pyszny! Wygląda naprawdę bardzo delikatnie!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale, taki letni :)
OdpowiedzUsuńZnakomicie wygląda! Nie robiłam jeszcze takiego tortu. Super.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Definicja nieba w gębie
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się, gdyby tak dzisiaj przyniósł mi je ktoś nie odmówiłabym mimo diety :)
OdpowiedzUsuńi po co mi dieta.... wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDELIKATNE JAK OSTATNI POWIEW LATA, KOLOROWE JAK JESIENNE LIŚCIE:-)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM ZNAJOMĄ Z TYGLA
PAN KAJMAKOWY;-)
Dziękuje :D Pozdrawiam serdecznie!
UsuńCudownie wygląda! Może to dzięki niemu, znaczy tobie że zrobiłaś taki piękny tort wróciło lato ;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest rewelacyjne, robiłam je i przyznam że znika w mgnieniu oka. Polecam!
OdpowiedzUsuńWzbudził moje pożądanie ;P
OdpowiedzUsuń