Klasyczne ciasto ucierane, ale tym razem wzbogacone kardamonem i rozpuszczoną białą czekoladą dzięki której ciasto nabiera bardzo ale to bardzo mlecznego smaku.Nie wiedziałam czy wyjdzie, ale udało się znakomicie! Jest mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Sezon na figi trwa i można je kupić za naprawdę niewielkie pieniążki więc polecam ten owoc bo jest naprawdę bardzo smaczny a jeśli ktoś nie ma ochoty na nie to możemy wykorzystać gruszki.
Składniki:
- 220 g przesianej mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła temp. pokojowa
- 120 g drobnego cukru albo 150 g cukru pudru
- 4 jajka temp. pokojowa
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki (ostatecznie mleka)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 4 figi
Tortownica 21 cm, pergaminem wyłożone tylko dno.
W misce mieszamy mąki, sodę i kardamon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem, następnie na przemian dodajemy jajko, mąka, jajko, mąka....Ucieramy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy białą czekoladę i śmietanę. Chwilę mieszamy. Przekładamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy ćwiartki fig, lekko dociskamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 40-55 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu możemy posypać cukrem pudrem albo polać rozpuszczona białą czekoladą.
Ciasto możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku około 5-7 dni.
Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze ciasta z figami, ale Twoje wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę, pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMnie też przepis bardzo się podoba;)) Chętnie wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho i ten talerzy :D
OdpowiedzUsuńFiga i biała czeko? Niebo <3
OdpowiedzUsuńCiasto z figami nie jest nam znane, ale tak wygląda, że od razu sięgamy po 2 kawałki :)
OdpowiedzUsuńOj te figi mnie dzisiaj prześladują, wszędzie je widzę :-) pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńChyba najwyższa pora spróbować fig :) Nigdy nie jadłam, jestem bardzo ciekawa ich smaku :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda...aż mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę spróbować :) Smaku mi narobiłaś tym ciachem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam świeże figi! Zaraz będę wyjmowała z piekarnika tartę z figami :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z figami :) chyba będę musiała to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńOoo, zrobię takie :) Wygląda bosko - kardamon, biała czekolada, figi... Czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńFigi to świetny dodatek do ucieranych ciast....pyszota :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. Wybieram wersję z figami. Pięknie wygląda. Myślę, że dodanie kardamonu fantastycznie poprawiło smak tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńTak musi smakować niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńKusisz takimi pysznościami! Spać nie będę mogła!
OdpowiedzUsuńOlu, wspaniałe zdjęcia i ciacho! :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz:) Uwielbiam figi więc kawałek takiego ciasta z przyjemnością bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńco za zdjęcia!!! wspaniałe
OdpowiedzUsuńPiękne ... i ciasto i zdjęcia :)!
OdpowiedzUsuń