Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z figami z białą czekoladą






        Klasyczne ciasto ucierane, ale tym razem wzbogacone kardamonem i rozpuszczoną białą czekoladą dzięki której ciasto nabiera bardzo ale to bardzo mlecznego smaku.Nie wiedziałam czy wyjdzie, ale udało się znakomicie! Jest mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Sezon na figi trwa i można je kupić za naprawdę niewielkie pieniążki więc polecam ten owoc bo jest naprawdę bardzo smaczny a jeśli ktoś nie ma ochoty na nie to możemy wykorzystać gruszki.




Składniki: 
  • 220 g przesianej mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 120 g drobnego cukru albo 150 g cukru pudru 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 100 g białej czekolady 
  • 3 łyżki śmietany kremówki (ostatecznie mleka)
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 4 figi 

Tortownica 21 cm, pergaminem wyłożone tylko dno.


        W misce mieszamy mąki, sodę i kardamon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem, następnie na przemian dodajemy jajko, mąka, jajko, mąka....Ucieramy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy białą czekoladę i śmietanę. Chwilę mieszamy. Przekładamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy ćwiartki fig, lekko dociskamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 40-55 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu możemy posypać cukrem pudrem  albo polać rozpuszczona białą czekoladą.

Ciasto możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku około 5-7 dni.











Komentarze

  1. Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze ciasta z figami, ale Twoje wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę, pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też przepis bardzo się podoba;)) Chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciacho i ten talerzy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Figa i biała czeko? Niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z figami nie jest nam znane, ale tak wygląda, że od razu sięgamy po 2 kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj te figi mnie dzisiaj prześladują, wszędzie je widzę :-) pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba najwyższa pora spróbować fig :) Nigdy nie jadłam, jestem bardzo ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda...aż mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej wersji jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę spróbować :) Smaku mi narobiłaś tym ciachem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam świeże figi! Zaraz będę wyjmowała z piekarnika tartę z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam ciasta z figami :) chyba będę musiała to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo, zrobię takie :) Wygląda bosko - kardamon, biała czekolada, figi... Czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Figi to świetny dodatek do ucieranych ciast....pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne ciasto. Wybieram wersję z figami. Pięknie wygląda. Myślę, że dodanie kardamonu fantastycznie poprawiło smak tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak musi smakować niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kusisz takimi pysznościami! Spać nie będę mogła!

    OdpowiedzUsuń
  19. Olu, wspaniałe zdjęcia i ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale kusisz:) Uwielbiam figi więc kawałek takiego ciasta z przyjemnością bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  21. co za zdjęcia!!! wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękne ... i ciasto i zdjęcia :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz