Przejdź do głównej zawartości

Piersi z kurczaka nadziewane rukolą



Mój ulubiony sposób na pyszny i wyjątkowy obiad.


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 200 g sera topionego śmietankowego
  • 7 łyżek śmietany kremówki 
  • 70 g rukoli 
  • olej do smażenia
  • 250 ml bulionu albo wody 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra
  • wykałaczki

      Do rondelka wlać kremówkę, włożyć ser i cały czas mieszając rozpuścić. Rukolę opłukać, wybrać małe, młode listki i włożyć do sosu. Dusić na małym ogniu około trzy minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Odstawić do ostudzenia.
      Piersi z kurczaka umyć. Od grubszej strony piersi przy użyciu długiego noża zrobić nacięcie. Do dziury włożyć palec i delikatnie ją powiększyć. Powstanie coś w stylu kieszonki. Do środka wkładamy nadzienie w miejscu przecięcia spinamy wykałaczkami. Z każdej strony posypujemy kurczaka solą, pieprzem i papryką. Piersi smażymy na gorącym tłuszczu do momentu, aż się zarumienią. Podlewamy wodą, jeśli został nam sos również go dodajemy. Dusimy 15 minut co jakiś czas przewracając mięso. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.



Komentarze

  1. Mam ostatnio fazę na rukolę i dodaję ją dosłownie do wszystkiego:-). Takie roladki więc z chęcią bym przetestowała....

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam roladki nadziewane. Na pewno by mi smakowały. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rukolę;) Wygląda cudownie.
    Przy okazji zapraszam na świąteczny konkurs na naszym blogu http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  4. Rukolę jadłam tylko na kanapkach.. świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rukolą? WOW! Nie wpadłabym na to, u nas zazwyczaj z zieleninki do roladek używamy szpinaku... ale jestem teraz BAAAARDZO ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny pomysł z tą rukolą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hi I am so happy I found your blog page, I really found you by error, while I was looking on Aol
    for something else, Anyhow I am here now
    and would just like to say kudos for a incredible post
    and a all round interesting blog (I also love the theme/design),
    I don't have time to browse it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb job.

    Also visit my page: Zlewozmywaki.info.pl
    My web page - kitchen decorating

    OdpowiedzUsuń
  8. pomysłowe i szybko się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O właśnie! Kiedyś robiłam identyczne i gdzieś zapodział mi się przepis! A to jest taaakie pyszne :D! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznosci ! Taki obiadek bym sobie zyczyła !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok