Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kawowe z ciasteczkami amaretti



         To co tygryski lubią najbardziej kawa, dużo kawy a do kawy bardzo intensywne w smaku ciasto kawowe :D Oblane lukrem kawowym i posypane okruszkami ciasteczek amaretti.


Składniki:

  • 220 g mąki 
  • 70 g pokruszonych ciastek amaretti 
  • 220 g masła temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 czubata łyżeczka kakao 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
 Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1,5 łyżki wody 
  • 6 ciasteczek amaretti 
  • tortownica o średnicy 18 cm


     Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać na przemian  jajka i mąkę. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, dodać do masy połączyć, wsypać ciasteczka, wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec około 40-50 minut w temp. 180*C. Wystudzić.
    Przygotować lukier. Wszystkie składniki oprócz ciasteczek, wymieszać. Polać wierzch ciasta i posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti.





Komentarze

  1. Ciasteczka amaretti testowałam jako posypkę i uważam, że świetnie się w tej roli sprawdzają. Uwielbiam kawę, ciasta kawowe, kremy kawowe, lody kawowe,cukierki kawowe, wszystko co z kawą:-), więc tym przepisem idealnie trafiasz w mój smak:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka średnica formy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne kawowe smaki ! Piękne, wyrośnięte ciasto, z lukrem bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmniam! tylko cóż to za ciasteczka? niezwykle rzadko kupuję ciastka, może o czymś nie wiem i znalazłabym je w byle sklepie? a jeśli nie, to jakie inne, popularne by się nadały? wygląda pycha, narobiłaś mi w końcu smaka swoimi słodkimi postami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka amaretti to są makaroniki migdałowe. Można je samemu upiec albo kupić w sklepie. Bardzo ciężko je dostać i w zwykłym spożywczym na pewno nie kupisz. Ja kupiłam w Lidlu jak był tydzień włoski.
      Do do zamiennika, możesz użyć herbatników czekoladowych, ale to już nie będzie ten sam smak. Osobiście uważam, że połączenie kawy i ciasteczek amaretti jest rewelacyjne.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Mniam, same pyszności u Ciebie na blogu... pięknie Ci to ciacho wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu, nie mogę do Ciebie zaglądać przed śniadaniem! Robię się 3 razy bardziej głodna niż przewiduje norma! ciasto cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Olu zawsze oczarowujesz mnie swoimi wypiekami ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie - idealne. Uwielbiam kawę do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz