Przejdź do głównej zawartości

Sernik z Coca-Colą


Wyjątkowy sernik bo z dodatkiem napoju Coca-Cola. Cola nadaje słodkawo-karmelowego posmaku, spód jest chrupiący, masa serowa delikatna, rozpływa się w ustach a galaretka nadaje charakteru. Polecam nie tylko wielbicielom coca-coli.


Składniki:


Ciasto:
  • 200 g herbatników 
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru 
Ser:
  • 350 g sera śmietankowego
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 ml jogurtu greckiego 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 200 ml coca-coli
  • 1/2 opakowania żelatyny na 2,5 l
Galaretka:
  • 250 ml coca-coli
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • foremka 22 cm

      Do miski wsypać drobno rozkruszone herbatniki, cukier i rozpuszczone masło. Wymieszać i wyłożyć dno foremki. Odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. 
      Cole wlać do garnka, wsypać odmierzoną ilość żelatyny i odstawić. Śmietanę kremówkę ubić, dodać jogurt, serek i cukier. Wymieszać. Colę podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Jeśli powstanie piana należy ją zebrać. Ostudzić. Do masy serowej wlać colę, wymieszać i wylać na wcześniej przygotowany spód. Odstawić w chłodne miejsce, aż masa stężeje.
       Cole wlać do garnuszka i wsypać żelatynę, odstawić. Gdy żelatyna już napęcznieje podgrzać. Zebrać pianę. Colę wylać na masę serową. Przechowywać w chłodnym miejscu.




Coca-Cole możemy zastąpić Fantą.

Komentarze

  1. O takim serniku to jeszcze nie słyszałam:-, choć porwałam sie kiedyś na szynkę w coca-coli wg. przepisu Nigelli. Wyszła paskudna. Sernik za to prezentuje się bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik z colą?
    ale odjazd! świetna sprawa :]
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł genialny:) jeszcze takiego sernika nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy raz widzę taki sernik, z wykorzystaniem coli, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spotykałam się z muffinami z coca-colą, ale nie z sernikiem. Chociaż wydaje mi się, że faktycznie może być dobry, skoro ser zawiera w sobie żelatynę. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię serniki, takiego z colą jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurcze blade pierwszy raz słyszę o takim serniku!
    Rewelacyjny pomysł!!!
    Zapraszam do siebie przy okazji i pozdrawiam
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ale super przepis ,szkoda ze dzien ma tylko 24 H a tydzien 7 dni .....;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten Sernik z Colą ,myślę że bedzie dobry.
    Proszę podaj ile trzeba dać zelatyny do galaretki., a ile do sera ,bo to bardzo ważne . Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Jeśli nie ma podanej ilości żelatyny bardzo łatwo można obliczyć.
      W masie serowej jest 1200 ml a opakowanie żelatyny jest na 2,5l to wystarczy jak dasz 1/2 opakowania. W galaretce czubata łyżeczka w zupełności starczy.

      Usuń
  10. musi być smaczny:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis. Przymierzam się do sernika z colą, i jakoś tak mi troszkę odwagi brakuje... Zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis odrobinkę zmodyfikowałam, wszystkim bardzo smakowało:))) P.S. Ale żelatyny do galaretki musiałam dać aż dwie łyżki inaczej wciąż nie chciała stężeć. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :D Może nie chciała stężeć przez te upały?

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok