Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 220 ml letniej wody 4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku około 50-80 g sera fata sól, pieprz łyżka masła i oleju do smażenia Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź. Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz
Wyjątkowo mało świątecznego obżarstwa doświadczyłam w tym roku, ale takiej herbatki i tak napiłabym się z przyjemnością. :-)
OdpowiedzUsuń