Przejdź do głównej zawartości

Kokosowa szachownica



 Dwa biszkopty jeden ciemny, drugi jasny podzieliłam na prostokąty, które opatuliłam przepysznym kokosowym kremem i ułożyła na przemian. Takie proste w przygotowaniu a robi wrażenie wizualne i smakowe.



Składniki: 

Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 7 łyżek mąki krupczatki 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek mąki krupczatki 
  • 2 łyżki kakao 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa:
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • budyń śmietankowy 
  • 200 g masła
  • 3/4 cukru pudru 
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka wódki albo spirytusu
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 200 ml śmietany kremówki
  • żelatyna albo śmietan-fix 
  • foremka 26/40

     Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C. Tak samo postąpić z ciemnym biszkoptem. Oba biszkopty należy piec na blaszkach o zbliżonym rozmiarze.
     Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Tylko zwykłe mleko zastąpić kokosowym. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyniu na koniec, dodać sok z cytryny, wódkę, 150 g wiórków kokosowych, wymieszać.
     Najlepiej przy pomocy linijki i noża do pizzy podzielić ciasta na równe prostokąty. Ja podzieliłam biszkopty na 20  prostokątów o szerokości 2 cm. Jeśli ciasta są za suche można je nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
    Układać na przemian jasne ciasto, trochę masy, ciemne ciasto, masa, jasne, masa, ciemne. Na wierzchu posmarować kremem i znowu układać placki tylko na przemian: ciemne,jasne... aż do wyczerpania składników. Na przekroju ciasta powstanie wzór szachownicy. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę, dodać żelatynę. Śmietaną posmarować boki i wierz ciasta, posypać pozostałymi wiórkami.

- Między kolejnym warstwami ciasta możemy polać białą czekoladą.





Komentarze

  1. ciasto prezentuje się rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez to misterna robota..Gratuluję...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny pomysł. Ciacho wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie wygląda:)cudo

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wygląda Twoje ciasto...tak zimowo...takie pulchne się wydaje...
    / pierwsze zdjęcie - uśmiechnęłaś mnie nim , bo moim pierwszym skojarzeniem była mięciutka zimowa czapka z pomponem zupełnie taka jak kiedyś mój synek nosił :):)mam w pamięci widok podskakującej w zaspach śniegu kraciastej czapeczki z białym pomponem :):)/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super :) wow :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok