Przejdź do głównej zawartości

Zakręcony chlebek z mięsem mielonym



Zakręcony chlebek to coś pomiędzy pizzą, klopsem a hot-dogiem. Bardzo fajny, zakręcony sposób na urozmaicenie posiłku. Na obiad, kolacje jako przekąska gwarantuje, że będzie smacznie.


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 50 g drożdży 
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, tymianek, majeranek, rozmaryn

  • 1 łyżeczka masła 
  • oregano do posypania
  • tortownica

     Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.  
     Do naczynia wkładamy mięso, jajka, bułkę i przyprawy. Wyrabiamy i odstawiamy do przegryzienia składników. Jeśli nie jesteśmy pewni smaku mięsa, możemy usmażyć małego klopsa.
     Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta. Ciasto musi być cieniutkie około 3-4 mm. Podzielić na prostokąty o szerokości około 8 cm, na środku ułożyć pasek mięsa mielonego.





 Zlepić i uformować wałek. I tak samo postąpić z resztą ciasto. Na środku tortownicy położyć jeden koniec ciasta a drugi owinąć wkoło tworząc coś na kształt ślimaka.



W miejscu zakończenia układać kolejne kawałki ciasta.
Odstawić na 15 minut. Masło roztopić, posmarować ciasto, posypać oregano. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 40-50 minut.

- Zamiast mięsa możemy wykorzystać ser żólty
- Tortownice można zastąpić blaszką prostokątna. 





Komentarze

  1. Jestem pod wrażeniem Twojej pomysłowości! Który to już raz? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie kiełbaski w szlafroczkach:) świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Zapisuję! Szalonego 2013;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się ten chlebek podoba - z pewnością niedługo coś takiego sobie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały ślimak :) ... moje łakomczuchy będą zachwycone ... można fajnie pokombinować z farszem :) świetne ciepłe danie na spotkanie przy winie z przyjaciółmi ... zapisuję przepis ...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok