Przejdź do głównej zawartości

Sernik z Coca-Colą


Wyjątkowy sernik bo z dodatkiem napoju Coca-Cola. Cola nadaje słodkawo-karmelowego posmaku, spód jest chrupiący, masa serowa delikatna, rozpływa się w ustach a galaretka nadaje charakteru. Polecam nie tylko wielbicielom coca-coli.


Składniki:


Ciasto:
  • 200 g herbatników 
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru 
Ser:
  • 350 g sera śmietankowego
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 ml jogurtu greckiego 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 200 ml coca-coli
  • 1/2 opakowania żelatyny na 2,5 l
Galaretka:
  • 250 ml coca-coli
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • foremka 22 cm

      Do miski wsypać drobno rozkruszone herbatniki, cukier i rozpuszczone masło. Wymieszać i wyłożyć dno foremki. Odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. 
      Cole wlać do garnka, wsypać odmierzoną ilość żelatyny i odstawić. Śmietanę kremówkę ubić, dodać jogurt, serek i cukier. Wymieszać. Colę podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Jeśli powstanie piana należy ją zebrać. Ostudzić. Do masy serowej wlać colę, wymieszać i wylać na wcześniej przygotowany spód. Odstawić w chłodne miejsce, aż masa stężeje.
       Cole wlać do garnuszka i wsypać żelatynę, odstawić. Gdy żelatyna już napęcznieje podgrzać. Zebrać pianę. Colę wylać na masę serową. Przechowywać w chłodnym miejscu.




Coca-Cole możemy zastąpić Fantą.

Komentarze

  1. O takim serniku to jeszcze nie słyszałam:-, choć porwałam sie kiedyś na szynkę w coca-coli wg. przepisu Nigelli. Wyszła paskudna. Sernik za to prezentuje się bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik z colą?
    ale odjazd! świetna sprawa :]
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł genialny:) jeszcze takiego sernika nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy raz widzę taki sernik, z wykorzystaniem coli, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spotykałam się z muffinami z coca-colą, ale nie z sernikiem. Chociaż wydaje mi się, że faktycznie może być dobry, skoro ser zawiera w sobie żelatynę. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię serniki, takiego z colą jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurcze blade pierwszy raz słyszę o takim serniku!
    Rewelacyjny pomysł!!!
    Zapraszam do siebie przy okazji i pozdrawiam
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ale super przepis ,szkoda ze dzien ma tylko 24 H a tydzien 7 dni .....;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten Sernik z Colą ,myślę że bedzie dobry.
    Proszę podaj ile trzeba dać zelatyny do galaretki., a ile do sera ,bo to bardzo ważne . Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Jeśli nie ma podanej ilości żelatyny bardzo łatwo można obliczyć.
      W masie serowej jest 1200 ml a opakowanie żelatyny jest na 2,5l to wystarczy jak dasz 1/2 opakowania. W galaretce czubata łyżeczka w zupełności starczy.

      Usuń
  10. musi być smaczny:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis. Przymierzam się do sernika z colą, i jakoś tak mi troszkę odwagi brakuje... Zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis odrobinkę zmodyfikowałam, wszystkim bardzo smakowało:))) P.S. Ale żelatyny do galaretki musiałam dać aż dwie łyżki inaczej wciąż nie chciała stężeć. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :D Może nie chciała stężeć przez te upały?

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok