Przejdź do głównej zawartości

Monkey bread



 Monkey bread - drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco, tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami.
U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny. 


Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
Karmel:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g niesolonego masła

  • foremka keksówka

 Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce. Odstawiamy na godzinę.
 Do garnka wrzucamy masło, sól i brązowy cukier mieszamy do rozpuszczenia cukru. Karmelem polewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 30 minut.





Komentarze

  1. o, jeszcze nie widziałam go w formie 'keksowej', zawsze takie okrągłe bańki ;)
    bardzo fajny! lubię takie drożdżowe odrywańce

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ;) Ciekawa jestem tego smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaa. ale bomba! wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fantastycznie, taki chlebek do skubania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna drożdżówka! Pomysł bardzo mi się podoba. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam przygotowanie tego chlebka w programie Marthy Stewart i przyznam szczerze, że bardzo mnie zaciekawił, a teraz dzięki Tobie ta ciekawość znowu odżyła, dziękuję :-)
    Zapisuję do zrobienia,
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam i mogę potwierdzić, że jest pyszny. A najlepsza jest skórka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jej, genialne! piękne! i pewnie baaardzo smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi ślinka cieknie. MNIAM :-) Nie dość, że drożdżowe, nie dość, że z cynamonem, to do tego jeszcze karmel... Nieprzyzwoicie fantastyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. chlebki odrywane sa najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego cuda to jeszcze nie spotkałam :) Nazwa też przesympatyczna, będę musiała to zrobić :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Strasznie mi się podoba : ) Upiekę takie ciasto na jakiś kinder bal ; ) Brat będzie miał radochę!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda śmietnie, ciekawe jak smak, na pewno wypróbuje bo mnie zainrtygował:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda świetnie, ciekawe jak smak, na pewno wypróbuje bo mnie
    zaintrygował:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślicznie wygląda:) Musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zachęcam wszystkich do pieczenia :]
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. ale on ma fajne kształty!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok