Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka



 Najlepszy, najszybszy, najprostszy przepis na szarlotkę jaki posiadam. Jest pyszna i udaje się za każdym razem. Nie wyrasta zbyt wysoko ale smak to rekompensuje.


Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 40-50 minut

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego + łyżka do posypania
  • 150 g masła temp. pokojowa
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • około 0,5 kg jabłek
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej + kilka kropli wrzątku

     Ziele angielskie zmielić. Orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i ziele angielskie wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać na przemian jajko, mąkę, mleko. Ciasto przełożyć do foremki. Jabłka pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Marmoladę wymieszać z wodą i posmarować jabłka. Na koniec posypać łyżką cukru. Pieczemy 40-50 minut w temp 180*C.


 

Komentarze

  1. co ja widzę...ziele angielskie, konfitura pomarańczowa toż to zupełnie nowe spojrzenie na szarlotkę - totalna kreatywność ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie...Nigdy nie spotkałam się, żeby w przepisie na szarlotkę występowało ziele angielskie:-).Ciacho wygląda przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogę cię czymś zaskoczyć ;] Pozdrowionka

      Usuń
  3. Chętnie skusiłabym się na taki kawałek ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja szarlotka wygląda bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. co za cierpliwość z układaniem jabłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchni się odstesowuje. Układanie jabłuszek to czysta przyjemność :]

      Usuń
  6. Dawno nie piekłam, nie jadłam a dodtake ziela...pysznie intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon na szarlotki się zaczyna więc namawiam do pieczenia :}

      Usuń
  7. Nie umiem sobie wyobrazić połączenia smaków :) chyba trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, z zielem angielskim jeszcze w ten sposób nie eksperymentowałam. Poza tym jabłka ułożyłaś perfekcyjnie :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda trochę jak z kaszką manną, ale widzę, że nie. A chciałam spróbować. Za to pomysł z konfiturą pomarańczową musi być świetny :) No i już czuję zapach tych wszystkich przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nominowałam Cię z wielką przyjemnością do nagrody Versatile Blogger Award: kawa-z-pianka.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    Jeśli masz ochotę, to zapraszam do zabawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za nominację :] Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok