Przejdź do głównej zawartości

Ciasto śmietankowo-dyniowe




       Jestem wielką fanką dyni i wyrobów dyniowych :] Zakupiłam ostatnio dwie gigantyczne dynie z jednej zrobiłam dżem dyniowo-jabłkowy a drugą wykorzystam do wypieków :}
  Proste ciasto, bez pieczenia, wykonane przy użyciu niewielkiej ilości składników, bardzo smaczne z rewelacyjnym efektem!

 Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: tężenie musu dyniowego

Składniki:

  • herbatniki
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • około 1 l piure z dyni*
  • 250 ml śmietany kremówki
  • serek mascarpone
  • żelatyna
  • cukier puder do smaku
  • tabliczka białej czekolady

 Do ciepłego piure z dyni wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Na blaszce rozłożyć herbatniki, wylać tężejący mus z dyni, ułożyć drugą warstwę herbatników.
Żelatynę namoczyć w wodzie, poczekać do napęcznienia i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i żelatynę, wymieszać.
Masę śmietankową przełożyć na blaszkę, ułożyć kolejną warstwę herbatników i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.


* Dynie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości (około 10 minut). Przekładamy do blendera albo robota kuchennego i miksujemy na papkę.




Komentarze

  1. Jej, ale bosko wygląda to ciacho! :-) Niby nie jestem fanką dyni, ale kusisz mnie, by spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem fanką dyni od 3 lat, odkąd spróbowałam dżemu jabłkowo-dyniowego. Teraz kupuję dynie w ilościach hurtowych ;] Polecam spróbować!

      Usuń
  2. Nigdy nie próbowałam jeszcze dyni, ale chyba warto spróbowac:D

    OdpowiedzUsuń
  3. zaintrygowałaś mnie maksymalnie! muszę, MUSZĘ skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne :) Niby proste, a efekt szałowy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalne, podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczko wygląda bardzo apetycznie, ciekawa jestem jego smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam dynię , zapraszam na naleśniki :) http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/20/pelnoziarniste-nalesniki-z-musem-z-dyni/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz