Przejdź do głównej zawartości

Monkey bread



 Monkey bread - drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco, tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami.
U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny. 


Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
Karmel:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g niesolonego masła

  • foremka keksówka

 Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce. Odstawiamy na godzinę.
 Do garnka wrzucamy masło, sól i brązowy cukier mieszamy do rozpuszczenia cukru. Karmelem polewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 30 minut.





Komentarze

  1. o, jeszcze nie widziałam go w formie 'keksowej', zawsze takie okrągłe bańki ;)
    bardzo fajny! lubię takie drożdżowe odrywańce

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ;) Ciekawa jestem tego smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaa. ale bomba! wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fantastycznie, taki chlebek do skubania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna drożdżówka! Pomysł bardzo mi się podoba. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam przygotowanie tego chlebka w programie Marthy Stewart i przyznam szczerze, że bardzo mnie zaciekawił, a teraz dzięki Tobie ta ciekawość znowu odżyła, dziękuję :-)
    Zapisuję do zrobienia,
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam i mogę potwierdzić, że jest pyszny. A najlepsza jest skórka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jej, genialne! piękne! i pewnie baaardzo smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi ślinka cieknie. MNIAM :-) Nie dość, że drożdżowe, nie dość, że z cynamonem, to do tego jeszcze karmel... Nieprzyzwoicie fantastyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. chlebki odrywane sa najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego cuda to jeszcze nie spotkałam :) Nazwa też przesympatyczna, będę musiała to zrobić :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Strasznie mi się podoba : ) Upiekę takie ciasto na jakiś kinder bal ; ) Brat będzie miał radochę!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda śmietnie, ciekawe jak smak, na pewno wypróbuje bo mnie zainrtygował:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda świetnie, ciekawe jak smak, na pewno wypróbuje bo mnie
    zaintrygował:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślicznie wygląda:) Musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zachęcam wszystkich do pieczenia :]
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. ale on ma fajne kształty!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz