Monkey bread - drożdżowe porcje ciasta, obtoczone w cukrze i cynamonie, polane karmelem. Największą popularnością cieszy się w Stanach, serwowany jest na śniadanie do porannej kawki. Tradycyjnie podawany jest na gorąco, tak aby pieczone porcje można było łatwo oderwać palcami.
U nas nie jest tak bardzo znany, ale mam nadzieję, że to się zmieni bo jest naprawdę pyszny.
Przygotowanie: około godziny | Czas dodatkowy: 3 godziny | Pieczenie: 30 minut
Składniki:
Ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 50 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g niesolonego masła
- foremka keksówka
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce. Odstawiamy na godzinę.
Do garnka wrzucamy masło, sól i brązowy cukier mieszamy do rozpuszczenia cukru. Karmelem polewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 30 minut.
o, jeszcze nie widziałam go w formie 'keksowej', zawsze takie okrągłe bańki ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny! lubię takie drożdżowe odrywańce
Świetnie wygląda ;) Ciekawa jestem tego smaku
OdpowiedzUsuńjaaa. ale bomba! wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, taki chlebek do skubania:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna drożdżówka! Pomysł bardzo mi się podoba. :-)
OdpowiedzUsuńWidziałam przygotowanie tego chlebka w programie Marthy Stewart i przyznam szczerze, że bardzo mnie zaciekawił, a teraz dzięki Tobie ta ciekawość znowu odżyła, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia,
Pozdrawiam serdecznie!
Wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam i mogę potwierdzić, że jest pyszny. A najlepsza jest skórka:)
OdpowiedzUsuńjej, genialne! piękne! i pewnie baaardzo smaczne!:)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda!
OdpowiedzUsuńJej.. jaki genialny pomysł:)
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka cieknie. MNIAM :-) Nie dość, że drożdżowe, nie dość, że z cynamonem, to do tego jeszcze karmel... Nieprzyzwoicie fantastyczne :-)
OdpowiedzUsuńo rany cudowne!
OdpowiedzUsuńchlebki odrywane sa najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńTakiego cuda to jeszcze nie spotkałam :) Nazwa też przesympatyczna, będę musiała to zrobić :)!
OdpowiedzUsuńStrasznie mi się podoba : ) Upiekę takie ciasto na jakiś kinder bal ; ) Brat będzie miał radochę!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńwygląda śmietnie, ciekawe jak smak, na pewno wypróbuje bo mnie zainrtygował:)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, ciekawe jak smak, na pewno wypróbuje bo mnie
OdpowiedzUsuńzaintrygował:)
Ślicznie wygląda:) Musiał być pyszny:)
OdpowiedzUsuńZachęcam wszystkich do pieczenia :]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ale on ma fajne kształty!
OdpowiedzUsuń