Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z jabłkiem




        Jak ja lubię takie bułeczki mięciutkie ciasto, posypane przyprawami z dodatkiem jabłuszka i dżemu. Na dobry początek dnia polecam Wam pyszne i aromatyczne drożdżówki do porannej kawy.



Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 2 godziny | Pieczenie: około 20 minut

Składniki:

Ciasto
  • 3 szklanki mąki + mąka do podsypania
  • 3 żółtka
  • szklanka letniego mleka
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
Posypka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
Dodatkowo
  • dżem jeżynowy albo malinowy
  • około 0,5 kg małych jabłek 
  • jajko


          Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko mieszamy. Stolnice posypujemy mąką przekładamy ciasto, dodajemy tyle maki aby powstała jednolita kula. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Jeśli ciasto jest już elastyczne i sprężyste odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wszystkie składniki posypki mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy na pół, usuwamy środki. Do wydrążonych środków, wkładamy po łyżeczce dżemu. 
 Z ciasta formujemy małe bułeczki, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy posypką i kładziemy jabłka.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C



Komentarze

  1. ale masz piękną filiżankę - drożdzóweczki - marzenie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te drożdżowki. :) W środku dżem, a na zewnątrz aromatyczna posypka... Tylko zajadać :)

    Pozdrawiam,
    relishmeals.blogspot.com (nowy adres bloga!)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam twoją bułeczkę na drugie śniadanie do szkoły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie na śniadanie też dziś były drożdżówki! A Twoje wyglądają cudnie! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. rozkoszne jesienne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz