Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka karmelkowe



      Ciasteczka karmelkowe dedykowane są dla wszystkich dzieci, które smucą się faktem, że wakacje się skończyły i pora iść do szkoły. Nie smutajcie się :] Specjalnie dla Was ciastka z dodatkiem cukierków. Podwójna ciasteczkowo - cukierkowa radość :]


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 15 minut


Składniki:

  • 300g mąki
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 90g śmietany ( 2 czubate łyżki)
  • 1 żółtko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki pokruszonych cukierków np. werthers, daim, toffi


Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, owinąć folią i na 30 minut włożyć do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyciąć w dowolnym kształcie i upiec w piekarniku nagrzanym do 180*C.




 





Komentarze

  1. Jakoś tak ciasteczkowo u Ciebie ostatnio, czy mi się wydaje? :-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite ciasteczka. :) Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie ogromne te ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest średnia wielkość foremki :} Jest większa!

      Usuń
  4. dla mnie wakacje się jeszcze nie kończą, ale z przyjemnością schrupałabym takie ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Twoja "pozytywna kuchnie" - jestem Twoja stałą czytelniczka dlatego też nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award!
    http://alebabka.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za nominacje i miłe słowa :} Pozdrawiam!

      Usuń
  6. cudowne, pyszne ludziki do schrupania!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja małym dzieckiem już nie jestem, ale smucę się faktem końca wakacji. Chętnie poprawiłabym sobie humor takimi ciastkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne ciasteczka, pyszne do herbatki !

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze chciałam mieć takie foremki na wykrawanie takich ludzików:)
    Przydają się na świąteczne wypieki np. do pierników:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki są super. Kupiłam na wyprzedaży komplet foremek za 2 zł :]

      Usuń
  10. Super ciasteczka :)) do tego kawusia oj :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniami. Chociaż ja już szkołę dawno skończyłam, z przyjemnością załapałabym się na takie ciasteczko. Albo dwa...

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne ciasteczka, do kawki w sam raz;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne! Uwielbiam jak w ciasteczkach można znaleźć takie niespodzianki:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz