Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki dyniowe

  

   Kolejna wariacja z dodatkiem dyni :] Delikatne, drożdżowe bułeczki nadziane rodzynkami i żurawiną. Najlepiej smakują w dniu upieczenia :]

Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: godzina | Pieczenie: około 20 minut

Składniki:

  • 350 g mąki + mąka do podsypania
  • 200 g puree z dyni
  • 40 g drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50-100 g suszonych żurawin
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 2 łyżki konfitury morelowej + kilka kropli wrzątku
  • 1 jajko


     Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, puree z dyni, cukier, nasiona z wanilii, owoce, sól i rozczyn. Mieszając mieszankę wlewamy mleko do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto wyrabiamy około 5-10 minut( jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy bułeczki i układamy na blaszce zostawiając centymetr przestrzeni, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy konfiturą morelową.  





Komentarze

  1. Puszyste jak chmurka:)
    Ja pieczywo drożdżowe to bym chętnie zjadłam od razu z piekarnika wyciągnięte, ale mam zawsze mnie przed tym przestrzega:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo ;] Odczekam pięć minut i muszę spróbować :]

      Usuń
  2. Widzę, Olu, że masz sezonową dyniową fazę;-), ale jakaż ona smakowita. Bułeczki wyglądają cudnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Z chęcią zjadłabym taką bułeczkę na śniadanie. Miłego dnia po takim smacznym poranku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha,cudowne, u mnie też dyniowe bułeczki,tylko z czosnkiem,dynia jest tak uniwersalna, że takie na słodko też muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ładne, masz słońce na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają te bułeczki, takie pozytywne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne, przypominają mi Hot Cross Buns, ale z dodatkiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale przepięknie żółciutkie :) Bomba!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bułeczki wspaniałe i bardzo apetyczne ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Olu,
    cudowne te bułeczki!
    Uwielbiam wszystko z dynią.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm ukradłabym jedną:)
    Zapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz