Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2016

Muffinki z krówkami i rabarbarem

        Zdecydowanie jestem fanką połączeń słodko- kwaśnych. Dlatego bardzo przypadły mi do gustu te babeczki. Ciasto jest mięciutkie i bardzo puszyste. Wypełnione drobno pokrojonymi krówkami a na wierzchu kwaśny rabarbar i chrupiące płatki migdałów. Coś pysznego!  Składniki: Suche: 300 g mąki  140 g cukru  1,5 łyżeczki sody  14 sztuk krówek drobno pokrojonych   Mokre: 300 ml kefiru  150 ml oleju  2 jajka   Dodatkowo: 2 małe łodygi rabarbaru   około 50 g płatków migdałowych                Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie plasterki. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych przelej mokre i wymieszaj. Ciastem napełnij foremki tak do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułóż kilka plasterków rabarbaru i posyp płatkami migdałów. Piecz w 180*C około 25 minut.

Kruche ciastka ze słonecznikiem w karmelu

          Kruche, delikatne, maślane i rozpływające się w buzi ciastka. Z dodatkiem chrupiącego słonecznika w karmelu. Są idealne do kawki, herbatniki, są wciągające i uzależniające. Składniki:  200 g masła temp. pokojowa  80 g cukru pudru  100 g mąki ziemniaczanej  250 g mąki pszennej + do podsypania  20 g kakao  szczypta soli  4 żółtka  Dodatkowo: 1 białko  około 200 g słonecznika w karmelu   foremka do wykrawania ciastek              Wymieszaj razem mąki, kakao i szczyptę soli. W misce ucieraj masło z cukrem pudrem. Następnie dodawaj  na przemian żółtka i mąki. Gdy już dodasz wszystko przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć. Jeśli będzie trzeba podsyp odrobiną mąki. Rozwałkuj ciasto (ja zawsze wałkuje ciasto między dwoma arkuszami pergaminu, nie ma potrzeby podsypywania mąką) do grubości mniej więcej 2-3mm. Wytnij ciasteczka i ułóż na blaszce. Do białka dodaj odrobinę wody i wymieszaj. Posmaruj nim wierzch ciasteczek i posyp słonecznikiem w karmelu. Piecz 1

Szarlotka z rabarbarem

              Klasyka w najlepszym wydaniu szarlotka z rabarbarem . Kruche, maślane, delikatne ciasto z musem rabarbarowo-jabłkowym. Do tego delikatna pianka i oprócz dobrej kawy nic więcej nie trzeba :D Składniki:  Ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki  1 szklanka mąki pszennej  200 g zimnego masła  2 łyżki cukru pudru  3 żółtka  1,5 łyżeczki sody  szczypta soli  Nadzienie: 1 kg rabarbaru  500 g jabłek  1 łyżka cukru waniliowego  100 g cukru  1/4 łyżeczki kardamonu  Piana: 3 białka  1/2 szklanki cukru   Dodatkowo 1 łyżka kaszy manny albo bułki tartej Tortownica 24 cm lekko natłuszczona                 Nadzienie: Umyj rabarbar, odetnij końce i pokrój ma małe kawałki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce się rozpadną a większa cześć soku wyparuje. Na koniec dodaj kardamon i przestudź.               Ciasto: Na stolnice wsyp mąki, dodaj masło pokrojone w kostk

Szybka tarta cytrynowa z malinami

             Pyszna i lekka tarta cytrynowa z malinami. W bardzo szybki sposób można ją przygotować, wcale nie potrzeba mieć jakiś wielkich zdolności cukierniczych. Spód jest ciasteczkowy, chrupiący do tego masa lekko kwaskowata, lekko słodka przypominająca budyń. Całość bardzo fajnie ze sobą gra i smakuje fantastycznie :D  Składniki:  Spód: 180 g herbatników  1 łyżka kakao  2 łyżki cukru pudru  120 g rozpuszczonego masła  Nadzienie: 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka  (użyłam Tego ) 4 żółtka  1 cytryna  około 150 g malin  Forma do tart kwadratowa 22x22 cm albo okrągła 21 cm             Herbatniki zmiel, dodaj pozostałe składniki wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i spodu formy. Podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175*C. Lekko przestudź (5 minut). Nadzienie: do miski wlej mleko, dodaj żółtka, skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż maliny i włóż do piekarnika na 15 minu

Faszerowane bułki a`la gyros

           Faszerowane bułki a`la gyros są świetnym pomysłem na obiad, kolacje, na spotkanie ze znajomymi albo na imprezki domowe naszych dzieci. Nadzienie można dowolnie modyfikować, zmieniać wszystko zależy od naszych upodobań lub tego co mamy w lodówce. Polecam są pyszne. Składniki:  4-5 bułek (wysokich, może być krótka bagietka)  2 piersi z kurczaka  przyprawa gyros  mała puszka kukurydzy  1/2 małej cebuli  1-2 pomidory (w zależności od wielkości) 1/2 zielonego ogórka  1/4 czerwonej papryki  1/4 kapusty pekińskiej  1 duża kulka mozzarelli  1 łyżka ketchupu  2 łyżki majonezu  1 ząbek czosnku  sól i pieprz do smaku  Składniki można modyfikować według swoich preferencji.           Zetnij górę bułek i wyjmij miąższ. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki i przypraw przyprawą gyros. Podsmaż na niewielkiej ilość tłuszczu a następnie lekko przestudź. Cebulę, pomidory, ogórka, paprykę i kapustę pekińską drobno pokrój. Dodaj majonez, ketchup, czosnek przeciśn

Zielona pasta do kanapek

      Często robię pasty do kanapek, zastępują mi masło. Są pyszne, zdrowe i dodają lepszego smaczka zwykłej kanapce. Zapraszam was dzisiaj na iście wiosenną pastę ze szpinakiem, fasolą i awokado.  Składniki:  1 puszka białej fasoli gotowanej na parze (opakowanie 212 ml)  1 dojrzałe awokado  garść szpinaku  1 ząbek czosnku  1/2 małej cebuli  1/2 pęczka natki pietruszki  sól i pieprz do smaku              Fasolę przełóż na sitko i opłucz pod wodą. Awokado przekrój na pół i wyciągnij miąższ. Wszystkie składniki pasty włóż do blendera i zmiksuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smoothie green mix

Prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Idealna na poranne przebudzenie. Składniki:  1 dojrzały banan  2 kiwi  1/2 zielonego ogórka (około 10 cm)  sok z 1 pomarańczy  garść szpinaku  1 łyżeczka green mix albo sproszkowany młody jęczmień           Banana i kiwi obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dorzuć umytego i pokrojonego ogórka, szpinak, sok z pomarańczy i green mix.Wszystko zmiksuj i pij na zdrowie :D

Francuskie świderki z kajmakiem

            Chrupiące, francuskie świderki do zrobienia na szybko do kawki, jak przyjdą niespodziewani goście albo jak ma się ochotę na coś słodkiego. Połączenie kajmaku, prażonych płatków migdałowych i ciasta francuskiego jest wciągające :D  Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego  100 g kajmaku ( orzechowy, czekoladowy, klasyczny) użyłam kajmaku Polder 50 g płatków migdałowych (można użyć drobno pokrojonych orzechów włoskich, laskowych)  odrobina mleka albo jajko  cukier puder do oprószenia               Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i przestudź. Kajmak włóż do garnka z gorącą wodą, odrobinę się rozrzedzi i łatwiej będzie go rozsmarować. Rozwiń arkusz ciasta, rozsmaruj na nim kajmak i posyp płatkami. Przykryj drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociśnij i podziel na prostokąty (duże, małe, szerokie jakie chcesz). Wierzch posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Każdy prostokąt ciasta skręć dwa razy wokół własnej osi i ułóż na blaszce zachow

Scones z otrębami

          Scones- kruche, delikatne angielskie bułeczki. Podawane jeszcze cieplutkie na śniadanie z dżemem, jogurtem i dobrą kawą :D Kto jeszcze ich nie piekł to polecam bardzo szybko się je robi i równie szybko potrafią zniknąć :D  Składniki: 200 g mąki + do podsypania 100 g otrębów owsianych  50 g cukru  szczypta soli  2 łyżeczki sody  80 g zimnego masła  100 ml letniego mleka  1 jajko            Mąkę, otręby, cukier, sól, sodę wysyp na stolnicę i porządnie wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj z mąką. Do mleka wbij jajko i roztrzep. Odrobinę mleka odlej a resztę wlej do mąki i zagnieć. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się dosyp odrobinę mąki. Ciasto spłaszcz na mniej więcej 4 cm placek i powycinaj z niego krążki (metalowym wykrawaczem albo szklanką). Bułeczki przełóż na foremkę i posmaruj wierzch pozostałym mlekiem. Piecz 12 minut w 220*C. Po lekkim przestudzeniu gotowe są do podania.