28.04.2016

Muffinki z krówkami i rabarbarem





        Zdecydowanie jestem fanką połączeń słodko- kwaśnych. Dlatego bardzo przypadły mi do gustu te babeczki. Ciasto jest mięciutkie i bardzo puszyste. Wypełnione drobno pokrojonymi krówkami a na wierzchu kwaśny rabarbar i chrupiące płatki migdałów. Coś pysznego! 



Składniki:

Suche:
  • 300 g mąki 
  • 140 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 14 sztuk krówek drobno pokrojonych 
 Mokre:
  • 300 ml kefiru 
  • 150 ml oleju 
  • 2 jajka 
 Dodatkowo:
  • 2 małe łodygi rabarbaru  
  • około 50 g płatków migdałowych 


              Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie plasterki. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych przelej mokre i wymieszaj. Ciastem napełnij foremki tak do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułóż kilka plasterków rabarbaru i posyp płatkami migdałów. Piecz w 180*C około 25 minut.





26.04.2016

Kruche ciastka ze słonecznikiem w karmelu






         Kruche, delikatne, maślane i rozpływające się w buzi ciastka. Z dodatkiem chrupiącego słonecznika w karmelu. Są idealne do kawki, herbatniki, są wciągające i uzależniające.


Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 80 g cukru pudru 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 250 g mąki pszennej + do podsypania 
  • 20 g kakao 
  • szczypta soli 
  • 4 żółtka 
Dodatkowo:
  • 1 białko 
  • około 200 g słonecznika w karmelu  
  • foremka do wykrawania ciastek 


            Wymieszaj razem mąki, kakao i szczyptę soli. W misce ucieraj masło z cukrem pudrem. Następnie dodawaj  na przemian żółtka i mąki. Gdy już dodasz wszystko przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć. Jeśli będzie trzeba podsyp odrobiną mąki. Rozwałkuj ciasto (ja zawsze wałkuje ciasto między dwoma arkuszami pergaminu, nie ma potrzeby podsypywania mąką) do grubości mniej więcej 2-3mm. Wytnij ciasteczka i ułóż na blaszce. Do białka dodaj odrobinę wody i wymieszaj. Posmaruj nim wierzch ciasteczek i posyp słonecznikiem w karmelu. Piecz 12-15 minut w 180*C.
Z podanych składników wyszło mi 30 ciasteczek o średnicy 8 cm.





22.04.2016

Szarlotka z rabarbarem






              Klasyka w najlepszym wydaniu szarlotka z rabarbarem. Kruche, maślane, delikatne ciasto z musem rabarbarowo-jabłkowym. Do tego delikatna pianka i oprócz dobrej kawy nic więcej nie trzeba :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 500 g jabłek 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 100 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
Piana:
  • 3 białka 
  • 1/2 szklanki cukru 

 Dodatkowo 1 łyżka kaszy manny albo bułki tartej


Tortownica 24 cm lekko natłuszczona



                Nadzienie: Umyj rabarbar, odetnij końce i pokrój ma małe kawałki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce się rozpadną a większa cześć soku wyparuje. Na koniec dodaj kardamon i przestudź.
              Ciasto: Na stolnice wsyp mąki, dodaj masło pokrojone w kostkę i wszystko razem przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na 2 porcje tak mniej więcej 80% i 20%. Mniejszy kawałek zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Większy rozwałkuj tak żeby miało większą średnicę od foremki. Przełóż do foremki, ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości obręczy. Spód posyp kaszą manną albo bułką tartą, wyłóż nadzienie. Na nadzieniu rozłóż ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piecz około 40 minut w 180*C. Wierzch powinien mieć jasny złoty kolor. Przestudź.
           Piana: Białka ubij na sztywno, pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż zrobi się bardzo sztywna a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek, tak jak na beze.



19.04.2016

Szybka tarta cytrynowa z malinami






             Pyszna i lekka tarta cytrynowa z malinami. W bardzo szybki sposób można ją przygotować, wcale nie potrzeba mieć jakiś wielkich zdolności cukierniczych. Spód jest ciasteczkowy, chrupiący do tego masa lekko kwaskowata, lekko słodka przypominająca budyń. Całość bardzo fajnie ze sobą gra i smakuje fantastycznie :D 




Składniki: 

Spód:
  • 180 g herbatników 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 120 g rozpuszczonego masła 

Nadzienie:
  • 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka  (użyłam Tego )
  • 4 żółtka 
  • 1 cytryna 
  • około 150 g malin 

Forma do tart kwadratowa 22x22 cm albo okrągła 21 cm



            Herbatniki zmiel, dodaj pozostałe składniki wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i spodu formy. Podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175*C. Lekko przestudź (5 minut).
Nadzienie: do miski wlej mleko, dodaj żółtka, skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż maliny i włóż do piekarnika na 15 minut. Przestudź i jak masz ochotę podawaj z kleksem bitej śmietany. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.





15.04.2016

Faszerowane bułki a`la gyros




           Faszerowane bułki a`la gyros są świetnym pomysłem na obiad, kolacje, na spotkanie ze znajomymi albo na imprezki domowe naszych dzieci. Nadzienie można dowolnie modyfikować, zmieniać wszystko zależy od naszych upodobań lub tego co mamy w lodówce. Polecam są pyszne.



Składniki: 
  • 4-5 bułek (wysokich, może być krótka bagietka) 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • przyprawa gyros 
  • mała puszka kukurydzy 
  • 1/2 małej cebuli 
  • 1-2 pomidory (w zależności od wielkości)
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • 1/4 czerwonej papryki 
  • 1/4 kapusty pekińskiej 
  • 1 duża kulka mozzarelli 
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 
Składniki można modyfikować według swoich preferencji.



          Zetnij górę bułek i wyjmij miąższ. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki i przypraw przyprawą gyros. Podsmaż na niewielkiej ilość tłuszczu a następnie lekko przestudź. Cebulę, pomidory, ogórka, paprykę i kapustę pekińską drobno pokrój. Dodaj majonez, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę i kurczaka. Wymieszaj i jeśli będzie trzeba dopraw solą i pieprzem. Nadzienie powkładaj do środka bułek, upchnij ile się da, na wierzchu połóż plasterek sera i przykryj odciętym wierzchem bułki. Piecz w piekarniku 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło.








13.04.2016

Zielona pasta do kanapek






      Często robię pasty do kanapek, zastępują mi masło. Są pyszne, zdrowe i dodają lepszego smaczka zwykłej kanapce. Zapraszam was dzisiaj na iście wiosenną pastę ze szpinakiem, fasolą i awokado. 



Składniki: 
  • 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze (opakowanie 212 ml) 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • garść szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 małej cebuli 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku  


           Fasolę przełóż na sitko i opłucz pod wodą. Awokado przekrój na pół i wyciągnij miąższ. Wszystkie składniki pasty włóż do blendera i zmiksuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.





12.04.2016

Smoothie green mix







Prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Idealna na poranne przebudzenie.



Składniki: 
  • 1 dojrzały banan 
  • 2 kiwi 
  • 1/2 zielonego ogórka (około 10 cm) 
  • sok z 1 pomarańczy 
  • garść szpinaku 
  • 1 łyżeczka green mix albo sproszkowany młody jęczmień 



         Banana i kiwi obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dorzuć umytego i pokrojonego ogórka, szpinak, sok z pomarańczy i green mix.Wszystko zmiksuj i pij na zdrowie :D







06.04.2016

Francuskie świderki z kajmakiem






            Chrupiące, francuskie świderki do zrobienia na szybko do kawki, jak przyjdą niespodziewani goście albo jak ma się ochotę na coś słodkiego. Połączenie kajmaku, prażonych płatków migdałowych i ciasta francuskiego jest wciągające :D 



Składniki:
  • 2 arkusze ciasta francuskiego 
  • 100 g kajmaku ( orzechowy, czekoladowy, klasyczny) użyłam kajmaku Polder
  • 50 g płatków migdałowych (można użyć drobno pokrojonych orzechów włoskich, laskowych) 
  • odrobina mleka albo jajko 
  • cukier puder do oprószenia 


             Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i przestudź. Kajmak włóż do garnka z gorącą wodą, odrobinę się rozrzedzi i łatwiej będzie go rozsmarować.
Rozwiń arkusz ciasta, rozsmaruj na nim kajmak i posyp płatkami. Przykryj drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociśnij i podziel na prostokąty (duże, małe, szerokie jakie chcesz). Wierzch posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Każdy prostokąt ciasta skręć dwa razy wokół własnej osi i ułóż na blaszce zachowując odstęp. Piecz na złoty kolor 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło oprószone cukrem pudrem. 




05.04.2016

Scones z otrębami






          Scones- kruche, delikatne angielskie bułeczki. Podawane jeszcze cieplutkie na śniadanie z dżemem, jogurtem i dobrą kawą :D Kto jeszcze ich nie piekł to polecam bardzo szybko się je robi i równie szybko potrafią zniknąć :D 




Składniki:
  • 200 g mąki + do podsypania
  • 100 g otrębów owsianych 
  • 50 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 80 g zimnego masła 
  • 100 ml letniego mleka 
  • 1 jajko 


          Mąkę, otręby, cukier, sól, sodę wysyp na stolnicę i porządnie wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj z mąką. Do mleka wbij jajko i roztrzep. Odrobinę mleka odlej a resztę wlej do mąki i zagnieć. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się dosyp odrobinę mąki. Ciasto spłaszcz na mniej więcej 4 cm placek i powycinaj z niego krążki (metalowym wykrawaczem albo szklanką). Bułeczki przełóż na foremkę i posmaruj wierzch pozostałym mlekiem. Piecz 12 minut w 220*C. Po lekkim przestudzeniu gotowe są do podania.




Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...