Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ucierane z czereśniami






           Pyszne, mięciutkie ciasto ucierane z dodatkiem moich ulubionych owoców. Jeśli chcemy owoce możemy zmieniać w zależności od sezonu. Ciasto jest tak dobre że będzie pasowało do wszystkich. Przepis jest na dużą blachę, jest podzielne i możemy nim poczęstować większą ilość gości :D



Składniki: 
  • 250 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 6 jajek temp. pokojowa
  • 10 łyżek mleka 
  • 2 łyżeczki sody 
  • około 350-400 g wydrylowanych czereśni 

foremka 24x36 cm


         Mąkę i sodę przesiej i odstaw na bok. Masło ucieraj z cukrem do chwili jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtko i rozetrzyj do połączenia się z masłem. Dodawaj kolejne żółtka. Białka ubij na sztywno. Do masy maślanej dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj. Gdy piana połączy się z masą dodaj resztę białek i wymieszaj. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż czereśnie. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Wierzch ciasta powinien mieć jasny, złoty kolor. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Ciasto z czereśniami? Nie przypominam sobie, żebym kiedyś takie jadła. Mam nawet czereśnie na ogrodzie, więc okazja do przygotowania go w mojej kuchni nadarzyła się w zasadzie sama :D Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czereśnie?! Ach, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię ciasta z czereśniami i z wiśniami też. wygląda przepysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak z czekoladą :D Ale taka wersja z czereśniami nawet bardziej nam by odpowiadała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze u mnie ciocia takie ciasto robiła ah sama pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. póki co w tym roku czereśnie jadłam tylko solo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam czereśni w tym roku, ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku jeszcze czereśni nie jadłam, ale ogólnie bardzo lubię :) Ciasto jak najbardziej trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi apetytu tym ciastem! Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam czereśniowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  11. W tym sezonie jeszcze nie jadłam czereśni. Koniecznie muszę je kupić:)
    Piękne ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  12. masz już czereśnie? <3 mmmm.. boskość!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zawsze robię coś źle, ale ucierane ciasta mi nie wychodzą. Nie mniej jednak nie poddaję się, spróbuję Twojego przepisu :) Może z porzeczkami? Truskawkami? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. można kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie i zdrowo :) polecam Ci blog Kcalmara, gdzie znajdziesz świetne fit desery :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ucierane ciasta. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz