09.06.2016

Młode ziemniaki zapiekane w sosie szpinakowym






              Przepyszne młode ziemniaczki polane sosem szpinakowym i zapieczone. Ziemniaczki mogą stanowić osobne danie a świetnie też będą pasować do pieczonej ryby abo polędwiczki.




Składniki:


Szpinak:
  • 0,5-1kg świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • odrobina masła i oleju do smażenia 
 Sos beszamelowy:
  • 30 g masła 
  • 20 g mąki 
  • 300 ml mleka 
  • 40 g parmezanu, grana padano
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1,5-2 kg ziemniaków (najlepsze są małe groszki) 


           Szpinak: Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj drobno pokrojony czosnek i umyty, przebrany szpinak. Smaż do chwili aż szpinak zmniejszy objętość. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.
           Sos: Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i podsmaż. Uważaj żeby nie przypalić mąki. Cały czas mieszając pomalutku i partiami wlewaj mleko ( wlej odrobinę mleka, wymieszaj do połączenia i znowu wlej odrobinę mleka i mieszaj do połączenia. W przeciwnym razie powstaną grudki). Do sosu włóż szpinak, 30 g parmezanu wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
           Ziemniaki: Małe ziemniaki wystarczy tylko dokładnie umyć większe należy obrać i przekroić na pół. Ugotuj je al`dente w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej sosem i posyp resztą sera. Piecz 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu zmień tryb pieczenia na górną grzałkę z rożnem. Piecz jeszcze 10 minut aż wierzch się zarumieni.






18 komentarzy:

  1. Młode ziemniaczki to ja absolutnie na każdy sposób podania mogę zjeść. Pysznotka. A sos szpinakowy jest mi nieznany do ziemniaczków. Spróbowałabym :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest idealny, wiosenny obiad :) marzy nam się taki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Młode ziemniaczki, to jest to :D Super danie, które niestety bez piekarnika nam nie wyjdzie takie samo :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ajajaj, świetny pomysł! Aż mi ślinka pociekła;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę jakie ciekawe danie, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś mi się zdaje, że do tej potrawy to najlepiej takie drobniutkie bardzo ziemniaczki, prawda? Efektowniej i jakoś tak bardziej by mi pasowały, niż pokrojone większe sztuki. Szpinak to za mną chodzi jak szalony :)
    usfoody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Młode ziemniaczki to mistrzostwo świata! Zawsze o tej porze roku królują na moim stole - prawie codziennie. W wersji powyżej jeszcze nie próbowałem ale z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam młode ziemniaczki :) bardzo fajne danie na lekki obiad, podałabym z kefirem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No takich ziemniaczków to ja bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  10. raj dla podniebienia. ziemniaki i szpinak - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej! Ale mi narobiłaś smaku! Jako ziemniakoholik jestem zachwycona tym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinak to ostatnio moja mała miłość! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham młode ziemniaczki,3

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł :) uwielbiam i młode ziemniaki i szpinak, ale nie zapiekałam ich jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie dania :) Muszę spróbować tej wersji bo nigdy na taką odsłonę ziemniaków nie wpadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...