17.06.2016

Ciasto ucierane z czereśniami






           Pyszne, mięciutkie ciasto ucierane z dodatkiem moich ulubionych owoców. Jeśli chcemy owoce możemy zmieniać w zależności od sezonu. Ciasto jest tak dobre że będzie pasowało do wszystkich. Przepis jest na dużą blachę, jest podzielne i możemy nim poczęstować większą ilość gości :D



Składniki: 
  • 250 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 6 jajek temp. pokojowa
  • 10 łyżek mleka 
  • 2 łyżeczki sody 
  • około 350-400 g wydrylowanych czereśni 

foremka 24x36 cm


         Mąkę i sodę przesiej i odstaw na bok. Masło ucieraj z cukrem do chwili jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtko i rozetrzyj do połączenia się z masłem. Dodawaj kolejne żółtka. Białka ubij na sztywno. Do masy maślanej dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj. Gdy piana połączy się z masą dodaj resztę białek i wymieszaj. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż czereśnie. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Wierzch ciasta powinien mieć jasny, złoty kolor. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.





20 komentarzy:

  1. Ciasto z czereśniami? Nie przypominam sobie, żebym kiedyś takie jadła. Mam nawet czereśnie na ogrodzie, więc okazja do przygotowania go w mojej kuchni nadarzyła się w zasadzie sama :D Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czereśnie?! Ach, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię ciasta z czereśniami i z wiśniami też. wygląda przepysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak z czekoladą :D Ale taka wersja z czereśniami nawet bardziej nam by odpowiadała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze u mnie ciocia takie ciasto robiła ah sama pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. póki co w tym roku czereśnie jadłam tylko solo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam czereśni w tym roku, ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku jeszcze czereśni nie jadłam, ale ogólnie bardzo lubię :) Ciasto jak najbardziej trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi apetytu tym ciastem! Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam czereśniowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  11. W tym sezonie jeszcze nie jadłam czereśni. Koniecznie muszę je kupić:)
    Piękne ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  12. masz już czereśnie? <3 mmmm.. boskość!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zawsze robię coś źle, ale ucierane ciasta mi nie wychodzą. Nie mniej jednak nie poddaję się, spróbuję Twojego przepisu :) Może z porzeczkami? Truskawkami? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie i zdrowo :) polecam Ci blog Kcalmara, gdzie znajdziesz świetne fit desery :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ucierane ciasta. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...