Przepyszne czekoladowe ciasto, które kryje w sobie tajemniczy składnik w postaci czerwonej fasoli. Zapewniam jest ona niewyczuwalna :D Ciasto ma głęboki czekoladowy smak, który przełamałam kwaskowatym musem truskawkowo-miętowym. Ciasto jest bez dodatku mąki dlatego osoby na diecie bezglutenowej mogą je spokojnie skosztować. Polecam jest przepyszne :D
Składniki:
- 375 g czerwonej fasoli (waga po odsączeniu)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 130 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można zamienić na 1 łyżkę ekstraktu waniliowego)
- 6 jajek
- 160 g brązowego cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 250 g truskawek
- 8 listków mięty
Foremka 22x26 cm
Fasole odsącz na sitku i przepłucz wodą. Następnie zblenduj ją na papkę. W garnuszku rozpuść czekoladę, masło, kawę i szczyptę soli. Odstaw do przestudzenia. W mikserze zmiksuj jajka a następnie partiami wsypuj cukier, ubijaj do chwili rozpuszczenia cukru. Następnie delikatnie wlewaj roztopione masło. Dodaj fasolę. Gdy całość się połączy wsyp kakao, delikatnie wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Truskawki zmiksuj z miętą. Mus truskawkowy wylej na ciasto robiąc zygzaki. Na koniec przemieszaj jeszcze łyżką. Piecz w 180*C około 35 minut.
ale cudo :D wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńSmakowite - muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tą fasolą :)
Mniam jakie musi być pyszne, porywam przepis i z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe to brownie, a jaki ma kolorek. Super. Jadałam tylko klasyczne, ale lubię nowości. Zwłaszcza takie zdrowsze i nietypowe :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDo zrobienia! Kocham fasolę i koniecznie musze przetestować ją na słodko :D
OdpowiedzUsuńJadłam już brownie fasolowe, ale z musem truskawkowym jeszcze nie próbowałam, ale jestem pewna, że jest cudne!;)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie podoba mi się bardzo kolor:) Jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńTen kolor! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiamy strączkowe wypieki a z musem truskawkowym to już musi być eksplozja smaków :D
OdpowiedzUsuńAle ładny kolor! Uwielbiam brownie, kolejny Twój przepis do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuń