Przejdź do głównej zawartości

Szybki jabłecznik z musem






         Pyszne i wilgotne ciasto z  kawałkami jabłek i musem jabłkowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można dorzucić orzechy, rodzynki albo kawałki czekolady. A jak ktoś ma ochotę może upiec muffinki.  Każda interpretacja będzie pyszna :D




Składniki:

szklanka 250ml
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • duża szczypta soli 
 Składniki mokre:
  • 3 jajka 
  • 130 ml oleju 
  • 180 ml musu jabłkowego*
Dodatkowo:
  • 2 średniej wielkości jabłka 
  • cukier puder do oprószenia 
  • można dodać orzechy albo rodzynki 

Foremka 22x26 cm albo tortownica 21 cm


             Potrzebne będą dwie miski. Do pierwszej powkładaj wszystkie suche składniki i porządnie wymieszaj. Do drugiej powkładaj mokre składniki i wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj dwa jabłka obrane i pokrojone w kostkę. Przełóż do foremki i piecz około 40 minut w 180*C (do suchego patyczka). Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.

* jeśli nie masz w spiżarni słoiczka musu jabłkowego a nie chce ci się gotować możesz użyć gotowego takiego przeznaczonego dla małych dzieci.






Komentarze

  1. Bardzo fajne ciasto. Lubię takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie wilgotne ciasta z jabłkiem !<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda :) takie szybkie ciasta to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! Uwielbiam ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, pychota! Ostatnio chodzi za mną jakieś ciacho z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały! Jadłbym łyżkami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam jabłecznik, już tak dawno nie jadłam, że musiałam go w końcu upiec. Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, nie ma chyba lepszych! :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo nam sie podoba i na pewno bardzo by nam smakował :)
    Patera jest cudowna! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Do zrobienia! Teraz jabłka są tak pyszne, że aż proszą się o wpakowanie do takiego ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta z jabłkami kocha chyba każdy:) Narobiłaś mi ochoty;)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm.. uwielbiam ciasta z dodatkiem owoców, no a jabłka to polska, smaczna klasyka :) mmmm.. <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Jabłko najlepiej smakuje zimą, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz