21.01.2016

Słodkie mrowisko





         Słodkie mrowisko są to nałożone na siebie warstwy ciastek w smaku i kształcie przypominające faworki a całość polana polewą z cukru, masła i miodu. Wygląda to bardzo ciekawie a dla większego urozmaicenia mrowisko można posypać makiem, drobno pokrojonymi orzechami, rodzynkami. Polecam na rodzinną imprezkę idealne  :D



Składniki: 
  • 5 jajek 
  • 360 g mąki + mąka do podsypania (poznańska, luksusowa)
  • 200 g masła 
  • 300 g cukru 
  • 1 czubata łyżka miodu
  • olej do smażenia 



             Jajka porządnie roztrzep w misce, wsyp mąkę i wymieszaj. Ciasto przełóż na blat i zagniataj do chwili aż będzie sprężyste i elastyczne. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno przyklejać się do blatu podsyp jeszcze mąki. Zagniatanie ciasta może potrwać około 20-30 minut.
Podziel ciasto na trzy części. Posyp blat odrobiną mąki i rozwałkuj cienko pierwsze ciasto. Pokrój je w paski niezbyt długie i niezbyt szerokie. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Paseczki ciasta smaż w głębokim tłuszczu na ładny złoty kolor. Nie wrzucaj od razu zbyt dużej ilości paseczków ponieważ pod wpływem wysokiej temp. zaczną rosnąć. Po wyjęciu z oleju odsącz na papierowym ręczniku.
Do garnka włóż masło, cukier i miód rozpuść a następnie delikatnie podgrzewaj 15 minut. Odstaw na 5 minut. Na talerzu ułóż warstwę smażonych pasków i delikatnie polej każdy pasek odrobiną polewy. Znowu ułóż warstwę ciastek i polej polewą i tak dalej aż skończą ci się składniki.







20 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na karnawałowe słodkości :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie znam ten deser-bo jest litewski. Kuzynka mi go robiła i autobusem przesyłała :) Koniecznie z makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ słooodko:) Super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy pomysł, słodka rozpusta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale genialne! Pierwsze takie widzę, ale coś czuję, że smakowo nie dla mnie, bo faworki mi nie smakują heh ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł jest świetny! Takie słodkie mrowisko sprawdzi się na pewno na niejednej imprezie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajowskie mrówy, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślinka mi pociekła wyglądają fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na podanie takich słodkości! Musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Super to wygląda i pewnie posypane makiem naprawdę przypominałoby mrowisko :D Nigdy nie jadłyśmy niczego podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na przekąskę! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda wspaniale :) na rodzinnej imprezie z pewnością zaskoczy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. będąc na Podlasiu musiałam spróbować tego przysmaku! Tam tylko używają na prawdę faworków :)
    Bardzo słodkie, ale jak bardzo doobre <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowicie to wygląda. Szkoda jeść, żeby nie psuć.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale fajne mrowisko! Nie spotkałam się z takim :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...