08.01.2016

Ciasto fasolowe z powidłami






           Witam w Nowym Roku :D i zapraszam od razu na coś słodkiego. Dzisiaj wyjątkowe ciasto z dodatkiem białej fasoli. Ciasto bardzo leciutkie, delikatne i bardzo puszyste troszeczkę przypominające biszkopt. Fasoli na pewno w nim nie wyczujemy. Ciasto jest  bez dodatku mąki i mleka.



Składniki: 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 200 g białej fasoli z puszki 
  • 3 łyżki mielonych migdałów 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka sody 
Dodatkowo:
  • 150 g ulubionych powideł 
  • cukier puder do oproszenia

Tortownica 21 cm


           Fasole odcedź i porządnie opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie po łyżce dodawaj fasolę. Gdy całość się połączy wsyp zmielone migdały, kasze mannę, sodę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno a następnie dodaj do ciasta. Wymieszaj i przelej do foremki. piecz w 180*C około 35 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przestudź.
Przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Na koniec oprósz cukrem pudrem.





przepis pochodzi z gazety "Tina"

16 komentarzy:

  1. Ciasto super. Przepis do wykorzystania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, muszę kiedyś upiec to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, raz robiłam ciasto z czerwoną fasolą, ale niezbyt mi smakowało :) muszę spróbować Twojego przepisu z białą fasolą :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Te fasolowe cuda ciągle chodzą mi po głowie :D Czas się przełamać i zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto musi mieć bardzo ciekawy smak! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja dzisiaj miałam właśnie robić muffiny z fasoli, chyba zmienię plany i upiekę to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się zdecydujesz to daj znać jak ci smakowało :D

      Usuń
  7. uwielbiam fasolowe! :)
    ale z powidłami to jeszcze nie próbowałam, ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszę, obiad i deser w jednym:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do tej pory robiłam tylko ciasto z czerwoną fasolą. Ciekawe jak smakuje twoja wersja;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe ciasto fasolowe, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto fasolowe i my nie raz już robiłyśmy ale z innego przepisu i zawsze było smacznie. Tutaj nie może być inaczej :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...