Przejdź do głównej zawartości

Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie






            Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Kurczak marynowany w jogurcie ma bardzo delikatne mięso i jest soczysty. Im dłużej poleży w sosie jogurtowym tym więcej smaków przeniknie do mięsa dlatego dobrze jest przygotować go np. wieczorem a upiec po powrocie z pracy.




Składniki: 
  • 6-10 sztuk podudzi z kurczaka 
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 suszone pomidory 
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • sól i pieprz 



          Podudzia z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj jogurt z drobno pokrojonym czosnkiem, pomidorami i rozmarynem. Wymieszaj i polej nim kurczaka. Przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego razem z sosem. Przykryj folią aluminiowa i piecz w 200*C  50 minut. 5 minut przed końcem czasu możesz zdjąć folię i lekko przyrumienić wierzch.






Komentarze

  1. Tak marynowany kurczak jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :) Nigdy podobnych nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam sposobu z jogurtem i chętnie wypróbuję w przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis...ale ja chyba wolę bardziej spieczonego kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Opis ziół i smaków brzmi jak poezja! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurczaka w jogurcie jeszcze nie jadłam! fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawie przygotowałaś te podudzia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam ten sposób marynowania i zdecydowanie polecam :)Mięso jest pyszne :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale one muszą super smakować! Pyszne i aromatyczne :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm ale one super wyglądają! Musiały być pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa taka marynata jogurtowa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie się prezentują. Porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurcze! Takie to niby swojskie i proste, a przy tym warte uwagi ;) i ten rozmaryn...lubię.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz