Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2015

Rewelacyjne ciasto czekoladowe

          Nie ma o czym mówić zakochałam się :D Dawno tak nie było, ale to ciasto okazało się znakomite pod każdym względem. Bardzo szybko i bardzo łatwo można je przygotować, nie potrzeba wszystkiego osobno odmierzać wystarczy że masz szklankę. W trakcie pieczenia zapach czekolady czuć w całym domu a jak już przestygnie i polejesz je czekoladą ciężko, naprawdę ciężko się opanować :D Ciasto jest mięciutkie i bardzo wilgotne. Przepis na to ciasto jeszcze nie raz wykorzystam jako bazę do ciast przekładanych kremami, już nawet myślę o torcie :D Polecam wypróbować!Wspomnę jeszcze, że do ciasta nie dodajemy jajek. Składniki:  Szklanka 250 ml 1 szklanka jogurtu naturalnego  1 szklanka mleka  1 szklanka oleju  1 szklanka kaszy manny (może być żytnia) 1 szklanka mąki orkiszowej (albo 1/2 pszennej i 1/2 żytniej, pełnoziarnista) 1 szklanka dobrej jakości bułki tartej* 1 szklanka cukru trzcinowego  1 dojrzały banan  4 łyżki powideł śliwkowych  4 łyżki kakao  100 g drobno

Domowe Nachos`y

       Idealnie chrupiące, idealnie ostre w sam raz na domowe imprezki. Ich przygotowanie nie trwa długo a są zdecydowanie zdrowszą wersją niż te które możesz kupić w sklepie. Składniki:  50 g mąki pszennej  50 g mąki kukurydzianej  80 ml wody  2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka słodkiej papryki  1/2 łyżeczki chili  1/2 łyżeczki kurkumy  Okrągła foremka do wykrawania, moja miała średnicę 11 cm. Może być ciut większa. A jeśli nie masz to użyj taką jaką masz a koło podziel na mniejszą ilość trójkątów.        Zagotuj wodę z olejem. Wymieszaj wszystkie składniki suche, wlej gorącą wodę ( uważaj żeby się nie poparzyć) i zagnieć ciasto. Podziel je na 3. Oprósz blat mąką kukurydzianą i rozwałkuj najcieniej jak się da. Wytnij koło i podziel je 8 trójkątów. Poukładaj na blaszce, jeden trójkąt obok drugiego nie przejmuj na pewno się nie skleją. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Włóż do piekarnika włączona dolna i górna grzałka nagrzanego do 180*C i piecz od 6-

Zapiekanka z rybą i szpinakiem

Składniki:  Puree: 1 kg mączystych ziemniaków  (np.mila, bryza, gala, wawrzyn) 100 ml mleka  100 g sera cheddar  Szpinak: 450 g mrożonego szpinaku  3 ząbki czosnku  1 łyżka masła  2 łyżki oleju  sól i pieprz  Ryba: około 500 g ulubionej ryby np. łosoś, mintaj, dorsz, miruna sól i pieprz  Zalewa: 3 jajka  70 g cheddara  sól i pieprz  180 g kwaśnej śmietany 18% foremka do zapiekania        Ziemniaki: Gotujemy tradycyjnie do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy mleko i starty na drobnych oczkach ser, rozgniatamy do gładkiego puree.       Szpinak: Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy szpinak, i od czasu do czasu mieszając go rozmnażamy.Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy i jeszcze chwilę podsmażamy do odparowania wody.       Ryba: Jeśli używamy ryby mrożonej to powinniśmy ja wcześniej rozmrozić. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy jeden oprószamy solą i pieprzem.       Zalewa: Rozkłócamy jajka, dodajemy starty na drobnych oczkach s

Ciasteczka orkiszowe z żurawiną

Są po prostu boskie! Delikatne, mięciutkie, bardzo apetyczne o lekkim posmaku orzechowym :D  Składniki:  100 g masła temp. pokojowa  80 g mielonego cukru trzcinowego*  2 żółtka  135 g mąki orkiszowej  1/2 łyżeczki sody  50 g żurawiny         Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtko. Na koniec dodajemy mąkę, sodę i żurawinę. Całość zagniatamy (ciasto może się lekko lepić). Odrywamy niewielkie kawałki ciasta i toczymy w dłoniach kulki. Układamy na blaszce, delikatnie spłaszczając. Pieczemy w 180*C około 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie dlatego należy odczekać aż stwardnieją na blaszce.

Sernik kokosowy

      Kokosowa rozpusta dla podniebienia :D Sernik jest przepyszny, kremowy, delikatny i bardzo kokosowy :D Jedna z bliskich mi osób po spróbowaniu powiedziała, że to nie jest sernik tylko super sernik :D Polecam, tym bardziej że zbyt dużo pracy przy nim nie ma :D Składniki:  Spód: 250g kokosowych herbatników  50g wiórków kokosowych  120g masła  2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego  Ser: 1 kg sera z wiaderka (gotowego już zmielonego)  3 jajka  puszka skondensowanego słodzonego mleka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej  125 ml oleju 150 g wiórków kokosowych  250 ml mleka  Wierzch: 200 ml śmietany kremówki  100 g białej czekolady  wiórki kokosowe  Tortownica: 26 cm wyłożonej pergaminem        Herbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.        Ser: Do garnka wlewamy mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu

Pożywna zupa z quinoa i grzybami

        Na początku było tak :D Chodził za mną krupnik w końcu zapowiedziałam małżonowi, że w przyszłym tygodniu będzie zupa on oczywiście, że ble :D Trudno, musi jeść skoro żona ma zachciankę :D Przeglądając szafki natknęłam się na opakowanie komosy ryżowej i postanowiłam wykorzystać ją do zupy. W lodówce leżały wyjęte z zamrażarki grzyby, z których miałam zrobić sos, ale z lenistwa mi się nie chciało :D I tak jakoś drogą pokrętną postanowiłam połączyć te dwa składniki i zrobić z nich zupę. Małżon po spróbowaniu powiedział, że super, że bardzo mu smakuje i już nie kręcił nochalem na wieść o zupie :D Zupa jest bardzo smaczna i bardzo sycąca. Trzymała nas do kolacji gdzie ja po zjedzeniu innych zup po 30 minutach jestem głodna :D  Polecam w smaku przypomina trochę krupnik a trochę zupę grzybową. Jak dla mnie to podwójne mniammm :D Składniki: 250 g quinoa białej (komosa ryżowa) 500 g grzybów leśnych (w sezonie świeże, poza mrożone) 1 średnia cebula  4-5 marchewek  2,5 L

Przekładaniec śmietankowo-truskawkowy

                Zanim zaczęłam blogować to to ciasto było najczęstszym pieczonym ciastem przeze mnie. Później zaczęłam skupiać się na innych przepisach a o tym zapomniałam. Szkoda bo ciasto jest bardzo dobre i ma wielu fanów w mojej rodzinie. Ma bardzo smaczną truskawkową masę, do której oprócz galaretek dodajemy budynie. Trudno jej się oprzeć i powstrzymać przed wyjadaniem z garnka - to jest najtrudniejsza część w przygotowaniu ciasta :D Bardzo fajna jest jeszcze górna warstwa ciasta przygotowana z kwaśnej śmietany. Ogólnie mówiąc ciasto jest pyszne :D Składniki:  4 jajka  3 łyżki cukru  1 łyżka oleju  6 łyżek mąki  1/2 łyżeczki proszku  Masa truskawkowa: 0,5 kg mrożonych truskawek  3/4 szklanki wody  3/4 szklanki cukru  2 galaretki truskawkowe  2 budynie śmietankowe  Śmietana: 400 ml śmietany kremówki  czubata łyżka cukru pudru  2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody albo 2 śmietan-fixy Górna warstwa: około 200 g maślanych her

Sernik Tiramisu

              Jak dla mnie genialny sernik! Czasami uda mi się wymyślić fantastyczny przepis :D Jeśli chodzi o spód nie chciałam robić kruchego ciasta bo jest troszeczkę za twarde, ani też z niego zrezygnować dlatego postanowiłam, że bazą będzie przepis na brownie, które jest po prostu wilgotne. Masa serowa nie jest zbita tylko delikatna, aksamitna z lekkim posmakiem kawy i amaretto. Na wierzchu mamy śmietanę kremówkę z dodatkiem ciasteczek, które na początku są chrupiące a z czasem zmiękną pozostawiając posmak. Jak przystało na tiramisu na wierzchu duża ilość kakao. Cudownie się to wszystko połączyło jest nie nachalne, nic tu nie dominuje tylko tworzy cudowne zestawienie smaków. Polecam! Składniki:  Spód: 100 g gorzkiej czekolady  80 g masła  2 jajka  1 żółtko  80 g cukru brązowego nierafinowanego 1 łyżka mąki  2 łyżki kakao  szczypta soli  Masa serowa: 250 ml mleka  2 czubate łyżeczki kawy (nie rozpuszczalna!) 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)

Pani Walewska

       Witam w Nowym Roku! Coś czuje, że rok 2015 będzie równie smakowity i apetyczny jak rok 2014 :D Chociaż postanowiłam wprowadzić na blog trochę więcej wytrawnych przepisów i w sezonie zacząć kombinować z przetworami :D To jeszcze przed nami a dzisiaj na słodko bo jakże by inaczej zacząć :D  Pani Walewska, klasyka ciast :D Kto jeszcze nie zna to powiem, że są to dwa kruche ciasta, na które wykładamy konfiturę z czarnej porzeczki, masę orzechową a całość przykrywamy pianą. Po przestudzeniu przekładamy masa budyniową. Mam nadzieje, że rok 2015 będzie jak to ciasto słodki i wypełniony po brzegi dobrociami. Polecam, pyszności :D Składniki:  400 g mąki  250 g masła  4 żółtka   150 g cukru pudru  1 łyżeczka sody rozpuszczona w 4 łyżkach kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa orzechowa: 260 g drobno pokrojonych orzechów  3 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżka masła (26g) Beza: 4 białka  220 g cukru  Krem: 200 g masła temp.pokojowa  budyń śmi