28.01.2015

Rewelacyjne ciasto czekoladowe






          Nie ma o czym mówić zakochałam się :D Dawno tak nie było, ale to ciasto okazało się znakomite pod każdym względem. Bardzo szybko i bardzo łatwo można je przygotować, nie potrzeba wszystkiego osobno odmierzać wystarczy że masz szklankę. W trakcie pieczenia zapach czekolady czuć w całym domu a jak już przestygnie i polejesz je czekoladą ciężko, naprawdę ciężko się opanować :D Ciasto jest mięciutkie i bardzo wilgotne. Przepis na to ciasto jeszcze nie raz wykorzystam jako bazę do ciast przekładanych kremami, już nawet myślę o torcie :D Polecam wypróbować!Wspomnę jeszcze, że do ciasta nie dodajemy jajek.



Składniki: 

Szklanka 250 ml
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka kaszy manny (może być żytnia)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (albo 1/2 pszennej i 1/2 żytniej, pełnoziarnista)
  • 1 szklanka dobrej jakości bułki tartej*
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1 dojrzały banan 
  • 4 łyżki powideł śliwkowych 
  • 4 łyżki kakao 
  • 100 g drobno pokrojonej gorzkiej albo mlecznej czekolady 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek mleka 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 

Tortownica 24-26 cm


       Rozgnieć banana, dodaj powidła i wymieszaj. Wszystkie składniki ciasta (oprócz czekolady) wrzuć do miski i zmiksuj nie dłużej niż 1 minutę. Dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj. Wlej do tortownicy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut. Po przestudzeniu polej polewą.
Wszystkie składniki polewy wrzuć do miski i rozpuść w kąpieli wodnej.

* Dobrze będzie jak użyjesz dobrej jakości bułki tartej. Niektóre są porostu zawilgocone, śmierdzące, są zrobione z niskiej jakości chleba/bułki albo są zabrudzone odchodami. Zamiast bułki możesz wykorzystać zmielone herbatniki.





24.01.2015

Domowe Nachos`y





       Idealnie chrupiące, idealnie ostre w sam raz na domowe imprezki. Ich przygotowanie nie trwa długo a są zdecydowanie zdrowszą wersją niż te które możesz kupić w sklepie.



Składniki: 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki kukurydzianej 
  • 80 ml wody 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
Okrągła foremka do wykrawania, moja miała średnicę 11 cm. Może być ciut większa. A jeśli nie masz to użyj taką jaką masz a koło podziel na mniejszą ilość trójkątów.


       Zagotuj wodę z olejem. Wymieszaj wszystkie składniki suche, wlej gorącą wodę ( uważaj żeby się nie poparzyć) i zagnieć ciasto. Podziel je na 3. Oprósz blat mąką kukurydzianą i rozwałkuj najcieniej jak się da. Wytnij koło i podziel je 8 trójkątów. Poukładaj na blaszce, jeden trójkąt obok drugiego nie przejmuj na pewno się nie skleją. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Włóż do piekarnika włączona dolna i górna grzałka nagrzanego do 180*C i piecz od 6-10 minut. Zanim wyjmiesz sprawdź jeszcze czy są już wystarczająco twarde. Podawaj z ulubionym sosem.




Źródło 

23.01.2015

Zapiekanka z rybą i szpinakiem






Składniki: 

Puree:
  • 1 kg mączystych ziemniaków  (np.mila, bryza, gala, wawrzyn)
  • 100 ml mleka 
  • 100 g sera cheddar 
Szpinak:
  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól i pieprz 
Ryba:
  • około 500 g ulubionej ryby np. łosoś, mintaj, dorsz, miruna
  • sól i pieprz 
Zalewa:
  • 3 jajka 
  • 70 g cheddara 
  • sól i pieprz 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
foremka do zapiekania



       Ziemniaki: Gotujemy tradycyjnie do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy mleko i starty na drobnych oczkach ser, rozgniatamy do gładkiego puree.
      Szpinak: Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy szpinak, i od czasu do czasu mieszając go rozmnażamy.Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy i jeszcze chwilę podsmażamy do odparowania wody.
      Ryba: Jeśli używamy ryby mrożonej to powinniśmy ja wcześniej rozmrozić. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy jeden oprószamy solą i pieprzem.
      Zalewa: Rozkłócamy jajka, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem.
      Zapiekankę układamy warstwowo najpierw: połowa szpinaku, kawałki ryby, które zalewamy częścią zalewy, szpinak, puree ziemniaczane a na koniec pozostała  zalewa. Foremkę przykrywamy przykrywką a jeśli nie mamy to folią aluminiową. Do piekarnika na 40 minut pieczemy w 200*C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy przykrycie ażeby nam się wierzch ładnie zarumienił.




21.01.2015

Ciasteczka orkiszowe z żurawiną





Są po prostu boskie! Delikatne, mięciutkie, bardzo apetyczne o lekkim posmaku orzechowym :D 



Składniki: 
  • 100 g masła temp. pokojowa 
  • 80 g mielonego cukru trzcinowego* 
  • 2 żółtka 
  • 135 g mąki orkiszowej 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 50 g żurawiny 

       Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtko. Na koniec dodajemy mąkę, sodę i żurawinę. Całość zagniatamy (ciasto może się lekko lepić). Odrywamy niewielkie kawałki ciasta i toczymy w dłoniach kulki. Układamy na blaszce, delikatnie spłaszczając. Pieczemy w 180*C około 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie dlatego należy odczekać aż stwardnieją na blaszce.





18.01.2015

Sernik kokosowy





      Kokosowa rozpusta dla podniebienia :D Sernik jest przepyszny, kremowy, delikatny i bardzo kokosowy :D Jedna z bliskich mi osób po spróbowaniu powiedziała, że to nie jest sernik tylko super sernik :D Polecam, tym bardziej że zbyt dużo pracy przy nim nie ma :D



Składniki: 

Spód:
  • 250g kokosowych herbatników 
  • 50g wiórków kokosowych 
  • 120g masła 
  • 2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego 
Ser:
  • 1 kg sera z wiaderka (gotowego już zmielonego) 
  • 3 jajka 
  • puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 125 ml oleju
  • 150 g wiórków kokosowych 
  • 250 ml mleka 
Wierzch:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 100 g białej czekolady 
  • wiórki kokosowe 

Tortownica: 26 cm wyłożonej pergaminem


       Herbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.
       Ser: Do garnka wlewamy mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy około 10 minut. Następnie blendujemy na papkę i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na ser wkładamy do jednej dużej miski i miksujemy aż  wszystko się połączy. Przelewamy do foremki i pieczemy w 160*C najpierw godzinę włączona tylko dolna grzałka. Potem zmieniamy na dolne i górne grzanie i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
       Wierzch: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno (śmietana jak i naczynie w której będzie ubijana powinno być schłodzone). Do śmietany dodajemy łyżkę czekolady ubijamy gdy się połączy znowu dodajemy łyżkę i tak do wyczerpania (jeśli dodamy od razu całą czekoladę może nam się zważyć śmietana).
Ciasto wyjmujemy z formy, wierzch i boki pokrywamy śmietaną a całość posypójemy wiórkami.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni





14.01.2015

Pożywna zupa z quinoa i grzybami






        Na początku było tak :D Chodził za mną krupnik w końcu zapowiedziałam małżonowi, że w przyszłym tygodniu będzie zupa on oczywiście, że ble :D Trudno, musi jeść skoro żona ma zachciankę :D Przeglądając szafki natknęłam się na opakowanie komosy ryżowej i postanowiłam wykorzystać ją do zupy. W lodówce leżały wyjęte z zamrażarki grzyby, z których miałam zrobić sos, ale z lenistwa mi się nie chciało :D I tak jakoś drogą pokrętną postanowiłam połączyć te dwa składniki i zrobić z nich zupę. Małżon po spróbowaniu powiedział, że super, że bardzo mu smakuje i już nie kręcił nochalem na wieść o zupie :D Zupa jest bardzo smaczna i bardzo sycąca. Trzymała nas do kolacji gdzie ja po zjedzeniu innych zup po 30 minutach jestem głodna :D  Polecam w smaku przypomina trochę krupnik a trochę zupę grzybową. Jak dla mnie to podwójne mniammm :D



Składniki:
  • 250 g quinoa białej (komosa ryżowa)
  • 500 g grzybów leśnych (w sezonie świeże, poza mrożone)
  • 1 średnia cebula 
  • 4-5 marchewek 
  • 2,5 L dobrego bulionu warzywny albo na mięsie (w żadnym wypadku z kostki)
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju (olej i masło możemy zastąpić masłem klarowanym)
  • sól i pieprz 
  • łyżka pokrojonego koperku i pietruszki 

 
          Quinoa przelewamy wrzątkiem, następnie wkładamy do garnka, zalewamy częścią bulionu około 1,5L i gotujemy 30 minut. W między czasie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, liść laurowy i ziele. Gdy komosa powiększy swoją objętość dolewamy resztę rosołu. Na maśle i oleju podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby i smażymy około 5-8 minut. Gdy komosa będzie już ugotowana dodajemy grzyby. Gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.


* Komosa ryżowa gatunek rośliny jednorocznej w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych.Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę.Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza, witaminy E, w przypadku niektórych odmian także gorzkich saponin. Z powodu tych ostatnich konieczny jest przemiał lub płukanie owoców podczas przetwarzania.  
Źródło Wikipedia 




11.01.2015

Przekładaniec śmietankowo-truskawkowy



      
         Zanim zaczęłam blogować to to ciasto było najczęstszym pieczonym ciastem przeze mnie. Później zaczęłam skupiać się na innych przepisach a o tym zapomniałam. Szkoda bo ciasto jest bardzo dobre i ma wielu fanów w mojej rodzinie. Ma bardzo smaczną truskawkową masę, do której oprócz galaretek dodajemy budynie. Trudno jej się oprzeć i powstrzymać przed wyjadaniem z garnka - to jest najtrudniejsza część w przygotowaniu ciasta :D Bardzo fajna jest jeszcze górna warstwa ciasta przygotowana z kwaśnej śmietany. Ogólnie mówiąc ciasto jest pyszne :D


Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 6 łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku 
Masa truskawkowa:
  • 0,5 kg mrożonych truskawek 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 2 budynie śmietankowe 
Śmietana:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • czubata łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody albo 2 śmietan-fixy
Górna warstwa:
  • około 200 g maślanych herbatników 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18-22% ( w oryginalnym przepisie jest podana śmietana szczecinecka, ale możemy wykorzystać każdą dobrej jakości śmietanę).
  • 1-2 łyżek cukru pudru 

Foremka: 40x25 cm wyłożona pergaminem


        Biszkopt: Ubijamy białka, gdy będą już sztywne pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy dopóki się  rozpuści. Na niskich obrotach dodajemy po jednym żółtku następnie wlewamy olej. Gdy całość będzie połączona delikatnie mieszając dodajemy mąkę a na koniec proszek. Pieczemy około 12 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odrywamy pergamin i przewracamy biszkopt na druga stronę.
        Masa truskawkowa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając. Wkładamy truskawki i dusimy aż zmiękną. Następnie blendujemy na puree, wsypujemy galaretki i budynie mieszamy aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Studzimy. Gdy masa częściowo stężeje wylewamy ja na biszkopt i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
       Śmietana: Śmietana i naczynie w którym będzie ubijana powinno być dobrze schłodzone. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i środek żelujący. Wykładamy na masę truskawkową.
Herbatniki układamy na śmietanie a na nich rozsmarowujemy równą warstwę kwaśnej śmietany połączonej z cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.




Za przepis dziękuje Elwirze R.


07.01.2015

Sernik Tiramisu





              Jak dla mnie genialny sernik! Czasami uda mi się wymyślić fantastyczny przepis :D Jeśli chodzi o spód nie chciałam robić kruchego ciasta bo jest troszeczkę za twarde, ani też z niego zrezygnować dlatego postanowiłam, że bazą będzie przepis na brownie, które jest po prostu wilgotne. Masa serowa nie jest zbita tylko delikatna, aksamitna z lekkim posmakiem kawy i amaretto. Na wierzchu mamy śmietanę kremówkę z dodatkiem ciasteczek, które na początku są chrupiące a z czasem zmiękną pozostawiając posmak. Jak przystało na tiramisu na wierzchu duża ilość kakao. Cudownie się to wszystko połączyło jest nie nachalne, nic tu nie dominuje tylko tworzy cudowne zestawienie smaków. Polecam!



Składniki: 

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 80 g masła 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 80 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
Masa serowa:
  • 250 ml mleka 
  • 2 czubate łyżeczki kawy (nie rozpuszczalna!)
  • 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 220 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 
  • 125 ml oleju 
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki likieru migdałowego
  • 10 pokruszonych ciasteczek amaretti
Śmietana:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 10 ciasteczek amaretti 
  • jeśli sernik będzie stał w lodówce kilka dni to do śmietany musimy dodać albo żelatynę (1 czubata łyżeczka rozpuszczona w jak najmniejszej ilości wody) albo 1 śmietan-fix.
Dodatkowo:
  • kakao do oprószenia
  • podłużne biszkopty 

Tortownica o wymiarze 26 cm, wyłożona pergaminem


       Spód: Czekoladę, masło i szczyptę soli wkładamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z parującą wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. W mikserze ubijamy jajka i żółtko, pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż się rozpuści a masa delikatnie zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i kakao. Przekładamy do foremki.
        Ser: Do rondelka wlewamy mleko dodajemy kawę i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy a następnie przecedzamy przez gęste sitko. Jeśli przeleci kilka okruszków kawy nic się nie stanie nada to tylko ciastu lepszego smaku a po przekrojeniu ładnego wyglądu. Wszystkie składniki (oprócz fusów) miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na spód. Pieczemy w 160*C około 90 minut. Po upływie tego czasu dotknijmy palcem wierzchu jeśli będzie mokry to podpieczmy go jeszcze chwilę. Jeśli będzie suchy to studzimy go w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
      Śmietana: Przed rozpoczęciem ubijania najlepiej jest schłodzić naczynie, śmietana również powinna być trzymana w lodówce. Ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszone ciasteczka i żelatynę. 
Smetaną smarujemy wierzch i boki sernika. Biszkopty przekrawamy na pół i układamy wokół. Na koniec posypójemy kakao. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.


 


03.01.2015

Pani Walewska




      Witam w Nowym Roku! Coś czuje, że rok 2015 będzie równie smakowity i apetyczny jak rok 2014 :D Chociaż postanowiłam wprowadzić na blog trochę więcej wytrawnych przepisów i w sezonie zacząć kombinować z przetworami :D To jeszcze przed nami a dzisiaj na słodko bo jakże by inaczej zacząć :D 
Pani Walewska, klasyka ciast :D Kto jeszcze nie zna to powiem, że są to dwa kruche ciasta, na które wykładamy konfiturę z czarnej porzeczki, masę orzechową a całość przykrywamy pianą. Po przestudzeniu przekładamy masa budyniową. Mam nadzieje, że rok 2015 będzie jak to ciasto słodki i wypełniony po brzegi dobrociami. Polecam, pyszności :D



Składniki: 
  • 400 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 4 żółtka  
  • 150 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 4 łyżkach kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa orzechowa:
  • 260 g drobno pokrojonych orzechów 
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła (26g)
Beza:
  • 4 białka 
  • 220 g cukru 
Krem:
  • 200 g masła temp.pokojowa 
  • budyń śmietankowy
  • 450 ml mleka 
Polewa:
  • 180 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 7-8 łyżek mleka 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • 2 słoiczki konfitury z czarnej porzeczki (2x300g)
  • około 50 g zmielonych orzechów 
  • 2 foremki 36x24 cm wyłożone pergaminem i natłuszczone 


        Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli będzie kleiło się do rąk należy dosypać odrobinę mąki), dzielimy je na dwie części i wykładamy dna foremek. Na każde ciasto rozkładamy konfiturę. Wszystkie składniki masy orzechowej podsmażamy. Po przestudzeniu  równo rozkładamy na jednym i na drugim placku.
       Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do momentu, aż się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna. Wykładamy na orzechy. Pieczemy każdy placek 35 minut w 180*C. Studzimy.
       Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.Przykrywamy i studzimy w temp. pokojowej.
 Rozkręcamy masło, dodajemy po łyżce budyń (budyń i masło powinny mieć temp. pokojowa w przeciwnym razie masa może się zważyć). Masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim ciastem, polewamy polewą i na koniec posypójemy zmielonymi orzechami.

*Polewa: wszystkie składniki należy rozpuścić w kąpieli wodnej






Za przepis dziękuje Pani Krysi (teściówka brata)

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...