Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe foremki z kremem i jagodami





        Wczoraj prezentowałam wam czekoladowe foremki a dzisiaj mam dla was propozycję jak w bardzo łatwy a zarazem smakowity i apetyczny sposób można je nadziać. 



Składniki: 
  • 14 czekoladowych foremek przepis TU 
  • mały słoiczek frużeliny jagodowej przepis TU 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • świeże jagody do dekoracji 
  • 14 papierowych papilotek 


          Żelatynę namocz w jak najmniejszej ilości wody, wymieszaj a następnie poczekaj aż spęcznieje. Rozpuść i przestudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wymieszaj z serkiem i wlej żelatynę. Czekoladowe foremki powkładaj do papierowych papilotek. Na dno foremek włóż po 1 łyżeczce frużeliny. Krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką "gwiazdka" i wyciśnij porcję kremu. Jeśli nie masz worka cukierniczego nakładaj porcje śmietany na dużą łyżkę a następnie małą łyżeczką delikatnie zsuń do foremki. Na wierzchu każdej babeczki ułóż po kilka jagód. Przechowuj w lodówce do 3 dni.







Komentarze

  1. Ojoj taki deserek to bym zjadła. Świetnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak wypełnione, właśnie sobie wyobrażałam... ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczne babeczki! A te formeki genialne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba zaraz zjem ekran! Boskie *o*

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest deser idealny! Jednak chyba nie na upalne dni z ucztą na świeżym powietrzu bo popłynie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny sposób na piękne i z pewnością pyszne babeczki. Te spody czekoladowe z pewnością zrobię

    OdpowiedzUsuń
  7. Wykorzystałaś je genialnie! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie cudowne zdjęcia Pani robi wszystkim pysznościom, dlaczego nie ma ich więcej przy każdym wpisie? ;<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, ale nie zawsze jest czas na więcej. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Oj zjadłabym, zjadła :) Przepiękne zdjęcia i obłedny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne babeczki! Nie skończyłoby się na jednej;P

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak! Właśnie o czymś takim myślałam kiedy oglądałam wpis z foremkami :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszły fantastyczne.Lubię jak się ładnie prezentują i smakują wyśmienicie.A w tym przypadku nie mam wątpliwości,że tak jest!;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Te foremki czekoladowe to kosmos po prostu... i do tego tak apetycznie wypełnione! :) cudowny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz