Przejdź do głównej zawartości

Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie






        Nie będę oszukiwać, sernik jest pyszny :D Czekoladowy spód rewelacyjnie wpasował się w delikatny, kremowy i lekko kwaskowaty sernik. Całość wykończona została śmietaną kremówką i truskawkami tworząc bajeczny, nie przeciętny sernik.



Składniki: 

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 80 g masła 
  • szczypta soli 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki
Sernik:
  • 1 kg sera (może być z wiaderka) 
  • 3 cytryny (skórka i sok)
  • 200 ml mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 3 jajka 
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 180 g cukru 
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • świeże owoce do dekoracji 


Tortownica 26 cm, wyłożona pergaminem


       Spód: Czekoladę, masło i sól włóż do miski, i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do temp. pokojowej. Jajka, żółtko i cukier umieść w misce, i połóż ją na garnku z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a masa lekko zgęstnieje (potrwa to około 5 minut). Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem (po ściance miski) wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość już się połączy zdejm miskę z garnka i delikatnie mieszając dodaj mąkę i kakao. Przelej na dno tortownicy.
      Sernik: Jeśli użyjesz twarogu w kawałku musisz go wcześniej zmielić dwa razy. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Delikatnie przelej na spód. Piecz w 160*C około 80-90 minut. Przestudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
     Wyjmij ciasto z foremki, ułóż na paterze a na wierzchu rozsmaruj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i ułóż owoce.
Przechowuj sernik w lodówce do 3 dni. Sernik bez bitej śmietany postoi troszeczkę dłużej.






Komentarze

  1. Nie musisz oszukiwać, ja wiem, że jest pyszny :D Wyślesz kawałek? Tak na pocieszenie po egzaminach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dwóch dniach słuch o nim zaginą :D Ale mam przekładańca z truskawkami :D Może być? :D

      Usuń
  2. Jak serniczek to ja zawsze jestem chętna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie można sernikiem doskonale przekupić, uwielbiam go pod każdą postacią. Taki cytrynowy musi być wspaniały, orzeźwiający. Idealny na wiosnę właśnie. No i ten ciemny spód. Nie dość, że smacznie to jeszcze wygląda on fantastycznie. Z przyjemnością bym się poczęstowała takim specjałem. Pozdrowieńka :) Megly.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dekoracja jest piękna a jak musi smakować...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda idealnie! Jak ja kocham serniki.... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sliczny ten sernik, a ja juz czekam na truskawki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet sobie nie wyobrażasz, jakiego i teraz smaka zrobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie robiłam sernika z olejem - aż mnie to zaciekawiło;)

    OdpowiedzUsuń
  9. proszę, ładnie proszę kawałeczek! wygląda obłędnie! i te truskawki... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny sernik na blogu... nie ma wyjścia, musimy zrobić taki deser na weekend :D
    Wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam serniki, a jeśli jest choćby z nutą cytryny to już jest mój. Wspaniale zrobiłaś i wspaniale kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Te zdjęcia sprawiają, że odczuwam silna potrzebę zjedzenia takiego serniczka!;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem fanką serników i przyznaję się do tego:) Połączenie spodu czekoladowego i masy sernikowej - uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie musisz oszukiwać hee, ja bez oszukiwania intensywnie ślinę przelykam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O rajuniu... obśliniłam się. A czy do masy serowej mogę zamiast oleju dać masło, a zamiast skrobi budyń waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz. Są dwie opcje utarcie masła z cukrem a potem dodanie pozostałych składników albo roztopić masło i przestudzić. Możesz dodać budyń. Ja,przeważnie dodaje budyń do sernika, ale tym razem zapomniałam kupić i dodałam mąkę.

      Usuń
  16. Bardzo apetyczny. Bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  17. nieprzeciętny
    ERRATA

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny sernik, wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz