14.04.2015

Przekładaniec z truskawkami i makiem







         Chociaż jest kilka warstw ciasto jest bardzo delikatne, nie jest mdłe ani zamulające. Bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, nie ma się czego obawiać :D Żeby urozmaicić wygląd ciasta  postanowiłam dodać do masy śmietankowej odrobinę maku. W połączeniu z musem truskawkowym wygląda to bardzo fajnie.



Składniki: 

Biszkopty:
  • 6 jajek 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki oleju 
  • 9 łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody 
Mus truskawkowy:
  • 450g mrożonych truskawek
  • 100 ml wody 
  • 100 g cukru 
  • 2 czubate łyżeczki agaru lub opakowanie żelatyny na 1L 
Krem śmietankowy:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 300 g jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżki maku 
  • 6 łyżeczek żelatyny 

Dodatkowo 200 ml śmietany kremówki


 Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem


         Biszkopty:  Na jeden biszkopt potrzebne ci będą trzy jajka. Ubij białka na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści. Cały czas ubijając dodaj trzy żółtka i 1 łyżkę oleju. Gdy całość się połączy odstaw mikser i delikatnie mieszając dodaj partiami 4,5 łyżki mąki i sodę. Po wymieszaniu przelej do foremki, wyrównaj i piecz na złoty kolor w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 12-15 minut. Po lekkim przestudzeniu zdejm pergamin i obróć biszkopt na druga stronę. Tak samo postępuj z drugim biszkoptem.
         Mus truskawkowy: Do garnka włóż truskawki, zalej wodą, dodaj cukier i duś 5-10 minut aż truskawki się rozpadną. Zmiksuj albo zblenduj tak żeby powstał mus/papka. Dodaj agar albo żelatynę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do stężenia.
         Krem śmietankowy: Dobrze jest jak śmietana i naczynie w której będzie ubijana będzie porządnie  schłodzone. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj jogurt, cukier, mak i wymieszaj. Żelatynę zalej niewielką ilością mleka albo wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej, rozpuść i przestudź. Dodaj do śmietany. Poczekaj aż masa lekko stężeje.
        Przekładanie:  Na pierwszym biszkopcie wyłóż  połowę masy śmietankowej, na nią połóż mus truskawkowy, pozostałą część masy śmietankowej, przykryj biszkoptem. 200 ml śmietany kremówki ubij na sztywno i pokryj biszkopt.
Przechowuj w lodówce do trzech dni.







19 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto, bardzo mi się podoba. Zabieram przepis ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Mam tylko pytanko: żelatynę, którą dodajemy do musu z truskawek rozpuszczamy najpierw w litrze wody tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. W sklepie można kupić żelatynę na 2,5L galaretki i na 1L. Mi chodziło o opakowanie na 1L. Proszek wsyp po prostu do musu truskawkowego i wymieszaj.

      Usuń
  3. Nie łączyłyśmy jeszcze truskawek i maku :) Nie tylko pod względem kolorystycznym ciacho wygląda ciekawie ale i smak może być świetny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że jest żelatyna :( Ale myślę, że z agarem też by wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! Agar, żelatyna, pektyna albo inna substancja żelująca możliwości jest kilka :D To ty decydujesz :D

      Usuń
  5. Wygląda fajnie i napewno tak też wygląda :))
    Robiłam niedawno takie ciacho z musem z mrożonych truskawek ale niestety dałam za mało żelatyny i wszystko trochę się rozjeżdzało :P Ale i tak zostało zjedzone w mgnieniu oka, bo było pyszne ;D Bo to w końcu truskawki, ahh jak to dobrze że już niebawem zacznie się na nie sezon ;DD

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda najlepiej ever!

    OdpowiedzUsuń
  7. te kilka warstw to nie byle jakich warstw! prezentuje się wyśmienicie..
    mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję przepis, bo patrząc na te zdjęcia trudno się oprzeć, żeby przejść obojętnie. Musze zrobić, bo już dawno nic nie piekłam, a Twoje ciasto jest grzechu warte :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne ciasto, super smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepięknie i bardzo smakowicie wygląda ! Takiego połączenia - mak i truskawki jeszcze nie próbowałam, ale bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda leciutko i smakowicie! krem bardzo fajny, dodatek maku mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny przekładaniec, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a dlaczego nie można upiec jednego biszkopta i go przekroić?

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...