16.04.2015

Ciasto próżniak








         Mam nadzieje, że lubicie proste i nie skomplikowane ciasta? :D Do jego przygotowania nie potrzeba mikserów ani innych urządzeń. Wystarczy łyżka i nuż. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne od jabłek i chrupiące od orzechów. Bardzo fajne i nie skomplikowane ciasto. Polecam.



Składniki: 
  • 5 dużych jabłek (moje miały w sumie 820g) 
  • 220 g cukru trzcinowego 
  • 100 g rodzynek 
  • sok z połowy cytryny 
  • 300 g mąki pszennej albo orkisz 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 20 g kakao 
  • szczypta soli 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki oleju 
  • 110 g dżemu (dowolny) 
  • orzechy albo płatki migdałów do posypania 
  • ew. można dodać cynamon i kardamon


Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem


       Obierz jabłka, pokrój je w dużą kostkę, skrop sokiem z cytryny, wsyp cukier i rodzynki. Porządnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę najlepiej na dwie.
Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i solą. Następnie wbij jajka, dodaj olej i dżem. Wymieszaj, dodaj jabłka wraz z powstałym sokiem. Połącz i wlej do foremki a na koniec posyp orzechami. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C.






Przepis na ciasto pochodzi z WŻ


13 komentarzy:

  1. takie ciasta najszybciej znikają ze stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Robię podobne ale bez dodatku dżemu. Pewnie dodaje wilgoci i ciasto jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :-) bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. moje ulubione smaki! Brzmi baaardzo pysznie: wilgotne, czekoladowe.. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama robi podobne tylko jeszcze dodaje orzechy, pysznie smakuje z mlekiem

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka :) Takie kakaowe ciasto najlepsze jest z wilgotnymi dodatkami czyli dżem lub (albo i) owoce :) Musi być przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna nazwa, a ciasto wygląda bardzo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie! Nie dość że pyszne to i szybko się robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciasta :) Są najsmaczniejsze! Ale narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...