Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe kokosanki





           Jedliście już czekoladowe kokosanki? Jeśli nie to koniecznie to nadróbcie :D Połączenie czekolady i kokosa to połączenie, które zawsze się sprawdza i zawsze smakuje rewelacyjnie :D
Przepyszna rozpusta!


Składniki: 
  • 250 g wiórków kokosowych 
  • puszka słodzonego, skondensowanego mleka (530g) 
  • 60 g kakao 
  • szczypta soli 
  • 200 g gorzkiej czekolady 

        Wrzuć wiórki, kakao i sól do miski. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Delikatnie zwilż dłonie wodą i kulaj niewielkie kulki. Następnie ułóż je wszystkie w foremce i piecz w 180*C około 12-14 minut. Przestudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka albo łyżki pokryj kokosanki czekoladą.




Komentarze

  1. Słodka wersja kokosanek ... Pysznie :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one kuszące...ciężko mi byłoby poprzestać na jednej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mocno czekoladowe i w przekroju super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu ja już się ubieram i biegnę po jedną :-) po prostu super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladę uwielbiam. A kto jej nie lubi? Kokosanki to moje ulubione ciasteczka. A takie połączenie czekolady i kokosu... to dopiero musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszelkie kokosowo-czekoladowe wynalazki! ciasteczka wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten pomysł jest tak banalnie prosty, że aż trudno na niego wpaść xD
    Kurczę to na pewno jest pyszne. Musimy wypróbować to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oh, wystarczy czekoladowe i już jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne te twoje kokosanki. Kokosa po prostu kocham, więc nie pogardziłabym takim deserkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja kokos mogę jeść chyba pod każdą postacią i w każdych ilościach. Uwielbiam kokosowe przysmaki. Także wszelkie kokosanki, rafaello i inne tego typu słodyczowe przepisy przygarniam do siebie z wielkim entuzjazmem. Tu w wersji czekoladowej, ekstra, na takie jeszcze się nie natknęłam. Pozdrawiam serdecznie. Megly.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekoladowych jeszcze nie jadłam, ale domyślam się, że musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają świetnie, mają piękny, głęboki kolor; )

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis, ja nigdy czekoladowych kokosanek nie próbowałam, ale najwyraźniej wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubę kokosanki ale takich eszcze nie jadłam. A z dodatkiem wiórków czekolady mi smakowały więc takie pewnie też byłyby pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłam podobne kiedyś i uwielbiam je :) Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czekoladowe kokosanki baaardzo mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O w mordę, par excellence ;) Lecę po składniki, muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow! Takich jeszcze nie widziałem. MEGA! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. OMG czy Ty musisz mnie kusić takimi pięknościami ?! <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Ps. Zapomniałam dodać, że naprawdę się zauroczyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. booojku! To musi być coś ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  22. jedna do kawki teraz by mi się przydała !

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialny pomysł! Muszą być wyśmienite <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Zdecydowanie rozpustnie wyglądają :) Muszę koniecznie takie zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja nigdy jeszcze nie próbowałam kokosanek czekoladowych, nawet nigdzie takich nie widziałam, czego bardzo żałuję ;P I takie proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzień dobry :) ile wychodzi sztuk z jednej porcji?;) z góry dziękuje za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Hej, wszystko zależy od ciebie jakie duże zrobisz. Mi wyszło 25 sztuk.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz