30.04.2014

PRL`owskie orzeszki






        Kiedyś na zaprzyjaźnionym blogu zobaczyłam ten przepis to wróciły do mnie wspomnienia z dzieciństwa i wiedziałam, że muszę kupić maszynkę i je upiec. Młodsze pokolenie pewnie się nie orientuje, ale orzeszki w latach 80-90 były bardzo popularne w szczególności piekli je na wesela albo większe uroczystości. Ja upiekłam je na Wielkanoc i uwierzcie mi prawie wszystkie orzeszki zjadły dzieci, jest w nich coś takiego, że dzieciaki nie mogą się im oprzeć.



Składniki:

  • 4 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • 1/2 łyżeczka sody 

Nadzienie:
  • 125 g margaryny 
  • 125 ml wody 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2,5 szklanki mleka w proszku 

Forma do pieczenia orzeszków


     Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do pieczenia orzeszków lekko natłuścić, następnie rozgrzać. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta mniej więcej wielkości orzecha laskowego, wkładamy do zagłębienia, dociskamy i pieczemy na jasny, brązowy kolor.



Nadzienie: Wszystkie składniki oprócz mleka wkładamy do garnka, podgrzewając mieszamy do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wsypujemy mleko. Nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego a następnie niewielką ilość wyciskamy do zagłębienia skorupki. Dwie połówki zlepiamy ze sobą tworząc w ten sposób orzeszka. Jeśli chcemy możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.






Źródło


27.04.2014

Czekoladowy torcik Oreo






       Dzisiaj czekoladowo i to bardzo czekoladowo :D Nie jestem fanką ciasteczek oreo, ale to ciasto jest zajefajne. Spód i góra jest lekko chrupiąca, delikatna nie ma za dużo masła przez co nie mamy problemu z wbiciem widelczyka i uciekającym ciastem. Masa jest delikatna porównała bym ją do czekoladowego ptasiego mleczka. Całość jest naprawdę świetna i nawet osoby negatywnie nastawione do oreo pokochają to ciacho. Bo ja po zjedzeniu kawałka miałam ochotę sięgać po jeszcze.




Składniki: 

  • 352 g ciastek oreo ( 2x176g) 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 400 g serka waniliowego ( u mnie danio) 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • szczypta soli 

Tortownica 21 cm 


           Ciasteczka przekręcamy, wyjmujemy nadzienie a herbatniki mielimy. Dodajemy masło i całość porządnie mieszamy. Połowę ciasteczek wysypujemy na dno tortownicy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie rozpuszczamy i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek waniliowy, nadzienie z oreo i miksujemy do połączenia składników. Następnie pomalutku dodajemy czekoladę ( całości od razu nie dodajemy żeby uniknąć zważenia masy) i żelatynę. Gdy całość będzie już gotowa przekładamy na wcześniej przygotowany spód, posypójemy pozostałymi okruszkami z ciastek. Wkładamy do lodówki.






24.04.2014

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami







Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 5 jajek 
  • 100 ml śmietany 30% 
  • 100 g łososia wędzonego 
  • pęczek szczypiorku 
  • duża kulka mozzarelli 
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych 
  • jeśli mamy to kilka listków bazylii 
  • sól, pieprz

Forma do tart 30-32 cm, obciążenie w postaci suchego grochu, ryżu, fasoli



        Z podanych składników zagniatamy ciasto ( w przypadku gdyby ciasto nie chciało nam się lepić dodajmy łyżkę zimnej wody). Miedzy dwoma arkuszami pergaminu wałkujemy ciasto, tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
       Nadzienie: Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy 1/2 pęczka drobno pokrojonego szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, mozzarelle kroimy w plasterki albo kostkę. Na spód tarty wylewamy masę jajeczną układamy łososia, ser, pomidorki a na sam koniec posypójemy szczypiorkiem i bazylią. Pieczemy 25 minut w 180*C. Podajemy na ciepło i na zimno.

* Spód do tary możemy upiec nawet dwa dni wcześniej.
* Pomidorki koktajlowe możemy zastąpić pomidorem obranym ze skórki.






Nadzienie pochodzi z książki "Okrasa kontra Paskal"

17.04.2014

Sos tatarski






Jeden z moich ulubionych sosów do jajek, kanapek, wędlin i mięs na zimno.



Składniki: 

  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 średnie ogórki konserwowe 
  • 1 łyżeczka kapar 
  • 10 sztuk marynowanych pieczarek
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 
  • sól 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki chrzanu 


      Na tarce o dużych oczkach ścieramy jajka, ogórki, grzybki. Kapary i szczypiorek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy, łączymy doprawiamy solą, cukrem i chrzanem. Przechowujemy w lodówce.  

* jogurt możemy zastąpić majonezem





Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku 

15.04.2014

Sernik z karmelem




    Sernik jest delikatny, lekko piankowy a do tego ta pyszna polewa karmelowa - powiadam Wam pyszności!



Składniki: 

  • 180 g masła ( temp. pokojowa) 
  • 100 g cukru 
  • 1 kg twarogu ( może być z wiaderka) 
  • 4 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe
  • sok z jednej cytryny 

Karmel
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka wody 

 Dodatkowo:

Foremka keksówka wyłożona pergaminem, dodatkowo większe naczynie do pieczenia w kąpieli wodnej.
Wrzątek.


       Karmel: Na patelnie z jasnym dnem wsypujemy cukier i wlewamy wodę, stawiamy na palnik i mieszamy do rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż masa zacznie przybierać jasny złoty kolor. Przez cały czas gotowania się wody z cukrem nie można mieszać dopiero jak zacznie brązowieć możemy kilka razy potrząsnąć patelnią. Do keksówki wlewamy gorący karmel starając się rozprowadzić go równomiernie.
      Masa serowa: W misce ucieramy masło z cukrem. Gdy cukier będzie rozpuszczony albo prawie rozpuszczony dodajemy na przemian jajka i ser. Na sam koniec dodajemy budyń i sok z cytryny ( wystarczy wymieszać). Przekładamy na gorący karmel. Do większego naczynia wlewamy wrzątek, wkładamy do piekarnika a następnie bardzo ostrożnie wsuwamy keksówkę z ciastem. Pieczemy około 90 minut w 160*C ( dotknijmy ciasto palcem jeśli będzie sprężyste, nie będzie się kleić to znaczy, że sernik jest już upieczony). Wyjmujemy keksówkę z kąpieli i studzimy sernik najlepiej całą noc. Następnie przekładamy na półmisek jeśli chcemy możemy posypać orzechami włoskimi.





12.04.2014

Miodowe Semifreddo





      Ostatnio do mojego mazurka na waflu wykorzystałam 5 białek no i coś trzeba było zrobić z żółtkami. Możliwości jest wiele, ale ja zdecydowałam się na miodowe semifreddo bo tak jak mazurek szybko się robi i genialnie smakuje. Semifreddo znaczy na wpół zmrożone przypomina lody, ale nimi nie jest. Semifreddo bardziej przypomina zmrożony mus jest kremowe, aksamitne, delikatne dlatego szybko się rozpuszcza i należy je podać zaraz po nałożeniu. Polecam jest przepyszne!




Składniki: 

  • 5 żółtek 
  • 100 g płynnego miodu 
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • garść orzechów włoskich


       Do miski przekładamy żółtka i miód ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wkładamy masę, przykrywamy folia i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h. Orzechy prażymy na suchej patelni i kroimy. Na talerzyk wykładamy porcję semifreddo i posypójemy orzechami.






Źródło: Nigella Lawson

09.04.2014

Mazurek bakaliowy na waflu





         Mazurek dla zapracowanych. Wystarczy ubić białka, dodać bakalie i włożyć do piekarnika. Szybko, łatwo i prosto a w trakcie pieczenia możemy zająć się np. sprzątaniem :/ albo czymś bardziej przyjemniejszym :D Mazurek jest bardzo smaczny, słodki a jak użyjemy ulubionych bakali gwarantuje nam to pełen sukces. 



Składniki: 

  • 5 białek 
  • 200 g cukru pudru
  • 400 g ulubionych bakali 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 wafel, andrut ( mój miał wymiar 30x22 cm) 


      Ubijamy białka, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąco biała. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i bakalie. Masę rozsmarowujemy na waflu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C na 15 minut a następnie zmniejszamy temp. do 120*C i pieczemy jeszcze 75 minut.

* Uważajmy żeby do białek nie trafiło żółtko!





Przepis Bożeny Dykiel 


08.04.2014

Galareta z warzyw z dodatkiem jajek przepiórczych





      Bardzo pozytywnie kolorowa, wypełniona po brzegi warzywami, szynką i jajkami przepiórczymi galaretka. Fantastycznie uświetni nasz stół wielkanocny :D


Składniki: 

  • 1 L bulionu 
  • 300 g szynki 
  • 100-130 g marchewki konserwowej 
  • 200 g brokuła 
  • 250 g kukurydzy konserwowej
  • 260 g groszku konserwowego 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 10  jajek przepiórczych
  • 2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1 L+1łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku 
Dodatkowo folia spożywcza i forma keksówka 30x11 cm


        Przepiórcze jajka gotujemy na twardo 3 minuty. Brokuła gotujemy al dente, po wyjęciu z wrzątku wsadzamy go do zimnej wody (żeby zachował ładny zielony kolor). Szynkę i paprykę kroimy w drobna kostkę. Groszek, marchewkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Bulion doprowadzamy do wrzenia, w razie czego doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy agar i mieszamy. Jeśli wykorzystamy żelatynę należy wcześniej ja zalać woda i poczekać aż napęcznieje a następnie rozpuścić i dopiero dodać do wywaru. Studzimy. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy połowę groszku, następnie kukurydzę, marchewkę, połowę szynki i paprykę. Zalewamy połową bulionu i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje układamy różyczki brokuła, jajeczka przepiórcze, szynkę a na sam koniec groszek. Zalewamy pozostałym bulionem. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem patere możemy wyłożyć liśćmi sałaty a wierz udekorować świeżą pietruszką. 


* Zamiast szyki możemy wykorzystać krewetki koktajlowe albo pieczonego łososia
* Zestaw warzy może być dowolny




 Wszystkie osoby lubiące mój blog zapraszam na Facebooka :D

03.04.2014

Majonez z fasoli






       Zabrałam się za ten przepis bardzo sceptycznie a skończyło się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam bo majonez jest bardzo kremowy, gładki o lekkim posmaku rozmarynu. Świetnie zastąpi tradycyjny majonez no i dostarczy nam troszeczkę mniej cholesterolu ;D Na początek polecam zrobić wersję podstawową a potem można trochę pokombinować z dodatkami np. dodać skórkę z cytryny, starty chrzan, musztardę, bazylie, oregano, chili itp. Możliwości jest wiele tylko trzeba namówić mięsożerców do spróbowania :D


Składniki: 

  • 1 szklanka drobnej, białej fasoli 
  • 4 łyżki wody 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 130 ml oliwy 
  • sól, pieprz 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • ew. sok z cytryny 
 
     Fasole namoczyć w wodzie na cała noc. Wylać wodę zalać świeżą i gotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Fasolę przełożyć do blendera dodać wodę, ocet i zmiksować. Następnie dodać sól, pieprz, rozmaryn i cienkim strumykiem wlać oliwę. Zmiksować na papkę. Doprawić solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Przełożyć do słoika, polać odrobiną oliwy i przechowywać w lodówce.





Źródło: gazeta "Moje Smaki Życia"

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...