Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2014

PRL`owskie orzeszki

         Kiedyś na zaprzyjaźnionym blogu zobaczyłam ten przepis to wróciły do mnie wspomnienia z dzieciństwa i wiedziałam, że muszę kupić maszynkę i je upiec. Młodsze pokolenie pewnie się nie orientuje, ale orzeszki w latach 80-90 były bardzo popularne w szczególności piekli je na wesela albo większe uroczystości. Ja upiekłam je na Wielkanoc i uwierzcie mi prawie wszystkie orzeszki zjadły dzieci, jest w nich coś takiego, że dzieciaki nie mogą się im oprzeć. Składniki: 4 szklanki mąki  3/4 szklanki cukru pudru  200 g masła pokrojonego w kostkę 2 jajka  1 żółtko  2 łyżki śmietany 18%  1/2 łyżeczka sody  Nadzienie: 125 g margaryny  125 ml wody  3/4 szklanki cukru  2 łyżki kakao  2,5 szklanki mleka w proszku  Forma do pieczenia orzeszków      Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do pieczenia orzeszków lekko natłuścić, następnie rozgrzać. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta mniej więcej wielkości orzecha laskowego, wkładamy do zagłębienia, dociskamy

Czekoladowy torcik Oreo

       Dzisiaj czekoladowo i to bardzo czekoladowo :D Nie jestem fanką ciasteczek oreo, ale to ciasto jest zajefajne. Spód i góra jest lekko chrupiąca, delikatna nie ma za dużo masła przez co nie mamy problemu z wbiciem widelczyka i uciekającym ciastem. Masa jest delikatna porównała bym ją do czekoladowego ptasiego mleczka. Całość jest naprawdę świetna i nawet osoby negatywnie nastawione do oreo pokochają to ciacho. Bo ja po zjedzeniu kawałka miałam ochotę sięgać po jeszcze. Składniki:  352 g ciastek oreo ( 2x176g)  100 g rozpuszczonego masła  400 ml śmietany kremówki  400 g serka waniliowego ( u mnie danio)  100 g gorzkiej czekolady  5 łyżeczek żelatyny szczypta soli  Tortownica 21 cm             Ciasteczka przekręcamy, wyjmujemy nadzienie a herbatniki mielimy. Dodajemy masło i całość porządnie mieszamy. Połowę ciasteczek wysypujemy na dno tortownicy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę zalewamy

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki:  1,5 szklanki mąki krupczatki  125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajko  1/2 łyżeczki soli  Nadzienie: 5 jajek  100 ml śmietany 30%  100 g łososia wędzonego  pęczek szczypiorku  duża kulka mozzarelli  kilka sztuk pomidorków koktajlowych  jeśli mamy to kilka listków bazylii  sól, pieprz Forma do tart 30-32 cm, obciążenie w postaci suchego grochu, ryżu, fasoli         Z podanych składników zagniatamy ciasto ( w przypadku gdyby ciasto nie chciało nam się lepić dodajmy łyżkę zimnej wody). Miedzy dwoma arkuszami pergaminu wałkujemy ciasto, tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu

Życzenia :D

Sos tatarski

Jeden z moich ulubionych sosów do jajek, kanapek, wędlin i mięs na zimno. Składniki:  2 jajka ugotowane na twardo  2 średnie ogórki konserwowe  1 łyżeczka kapar  10 sztuk marynowanych pieczarek mały pęczek szczypiorku 1/2 szklanki majonezu  1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego  sól  1/2 łyżeczki cukru 1/4 - 1/2 łyżeczki chrzanu        Na tarce o dużych oczkach ścieramy jajka, ogórki, grzybki. Kapary i szczypiorek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy, łączymy doprawiamy solą, cukrem i chrzanem. Przechowujemy w lodówce.   * jogurt możemy zastąpić majonezem Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku 

Sernik z karmelem

    Sernik jest delikatny, lekko piankowy a do tego ta pyszna polewa karmelowa - powiadam Wam pyszności! Składniki:  180 g masła ( temp. pokojowa)  100 g cukru  1 kg twarogu ( może być z wiaderka)  4 jajka  2 budynie śmietankowe sok z jednej cytryny  Karmel 1 szklanka cukru  1 szklanka wody   Dodatkowo: Foremka keksówka wyłożona pergaminem, dodatkowo większe naczynie do pieczenia w kąpieli wodnej. Wrzątek.        Karmel: Na patelnie z jasnym dnem wsypujemy cukier i wlewamy wodę, stawiamy na palnik i mieszamy do rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż masa zacznie przybierać jasny złoty kolor. Przez cały czas gotowania się wody z cukrem nie można mieszać dopiero jak zacznie brązowieć możemy kilka razy potrząsnąć patelnią. Do keksówki wlewamy gorący karmel starając się rozprowadzić go równomiernie.       Masa serowa: W misce ucieramy masło z cukrem. Gdy cukier będzie rozpuszczony albo prawie rozpuszczony dodajemy na przemian jajk

Miodowe Semifreddo

      Ostatnio do mojego mazurka na waflu wykorzystałam 5 białek no i coś trzeba było zrobić z żółtkami. Możliwości jest wiele, ale ja zdecydowałam się na miodowe semifreddo bo tak jak mazurek szybko się robi i genialnie smakuje. Semifreddo znaczy na wpół zmrożone przypomina lody, ale nimi nie jest. Semifreddo bardziej przypomina zmrożony mus jest kremowe, aksamitne, delikatne dlatego szybko się rozpuszcza i należy je podać zaraz po nałożeniu. Polecam jest przepyszne! Składniki:  5 żółtek  100 g płynnego miodu  300 ml śmietany kremówki  garść orzechów włoskich        Do miski przekładamy żółtka i miód ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość

Mazurek bakaliowy na waflu

         Mazurek dla zapracowanych. Wystarczy ubić białka, dodać bakalie i włożyć do piekarnika. Szybko, łatwo i prosto a w trakcie pieczenia możemy zająć się np. sprzątaniem :/ albo czymś bardziej przyjemniejszym :D Mazurek jest bardzo smaczny, słodki a jak użyjemy ulubionych bakali gwarantuje nam to pełen sukces.  Składniki:  5 białek  200 g cukru pudru 400 g ulubionych bakali  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 wafel, andrut ( mój miał wymiar 30x22 cm)        Ubijamy białka, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąco biała. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i bakalie. Masę rozsmarowujemy na waflu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C na 15 minut a następnie zmniejszamy temp. do 120*C i pieczemy jeszcze 75 minut. * Uważajmy żeby do białek nie trafiło żółtko! Przepis Bożeny Dykiel 

Galareta z warzyw z dodatkiem jajek przepiórczych

      Bardzo pozytywnie kolorowa, wypełniona po brzegi warzywami, szynką i jajkami przepiórczymi galaretka. Fantastycznie uświetni nasz stół wielkanocny :D Składniki:  1 L bulionu  300 g szynki  100-130 g marchewki konserwowej  200 g brokuła  250 g kukurydzy konserwowej 260 g groszku konserwowego  1/2 czerwonej papryki  10  jajek przepiórczych 2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1 L+1łyżeczka sól i pieprz do smaku  Dodatkowo folia spożywcza i forma keksówka 30x11 cm         Przepiórcze jajka gotujemy na twardo 3 minuty. Brokuła gotujemy al dente, po wyjęciu z wrzątku wsadzamy go do zimnej wody (żeby zachował ładny zielony kolor). Szynkę i paprykę kroimy w drobna kostkę. Groszek, marchewkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Bulion doprowadzamy do wrzenia, w razie czego doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy agar i mieszamy. Jeśli wykorzystamy żelatynę należy wcześniej ja zalać woda i poczekać aż napęcznieje a następnie rozpuścić i dopiero dodać do wywaru.

Majonez z fasoli

       Zabrałam się za ten przepis bardzo sceptycznie a skończyło się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam bo majonez jest bardzo kremowy, gładki o lekkim posmaku rozmarynu. Świetnie zastąpi tradycyjny majonez no i dostarczy nam troszeczkę mniej cholesterolu ;D Na początek polecam zrobić wersję podstawową a potem można trochę pokombinować z dodatkami np. dodać skórkę z cytryny, starty chrzan, musztardę, bazylie, oregano, chili itp. Możliwości jest wiele tylko trzeba namówić mięsożerców do spróbowania :D Składniki:  1 szklanka drobnej, białej fasoli  4 łyżki wody  2 łyżki octu winnego  130 ml oliwy  sól, pieprz  1/2 łyżeczki rozmarynu ew. sok z cytryny         Fasole namoczyć w wodzie na cała noc. Wylać wodę zalać świeżą i gotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Fasolę przełożyć do blendera dodać wodę, ocet i zmiksować. Następnie dodać sól, pieprz, rozmaryn i cienkim strumykiem wlać oliwę. Zmiksować na papkę. Doprawić solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny.